Ce se aude pe Marte, de fapt? Primele sunete înregistrate pe Planeta Roşie. Moment istoric

Oamenii au afișat dintotdeauna o curiozitate față de planeta Marte, denumită astfel după zeul roman al războiului. Însă abia recent au reușit să și ajungă să o studieze îndeaproape. Recent, roverul Perseverance a pornit într-o misiune NASA, care a scos la iveală ce se aude, de fapt, pe Marte. Primele sunete au fost înregistrate de către echipamentele aflate la bord, într-un moment istoric pentru omenire.

Prima înregistrare audio de pe Planeta Roșie. Ce se aude, de fapt, pe Marte?

Marte este cea de-a patra planetă de la Soare și penultima ca mărime, din sistemul nostru solar. Corpul ceresc a reprezentat mereu o atracție pentru oameni, care au încercat să îi afle secretele. Se pare că planeta beneficiază de o atmosferă subțire, fiind o combinație între craterele Lunii și văile, deșerturile și calotele glaciare ale Pământului. Totuși, cel mai admirat element al planetei îl reprezintă culoarea roșiatică, dată de oxidul de fier care se găsește la suprafața sa.

Încă din anii ’60, omenirea a încercat să o studieze, lansând mai multe nave spațiale pentru a descoperi ce se ascunde pe suprafața planetei. Totuși, cea mai recentă misiune a reușit un lucru extraordinar. Roverul Perseverance, lansat de NASA în urmă cu câteva zile, a înregistrat ce se aude pe Marte, momentul devenind unul istoric. Dincolo de imaginile surprinse cu ajutorul a cinci din cele 25 de camere instalate la bordul navei, unul dintre cele două microfoane au captat sunetul Planetei Roșii.

Marte, cunoscută drept
Marte, cunoscută drept “Planeta Roșie” datorită oxidului de fier prezent în atmosfera sa
foto – Pixabay

Pe înregistrare se aude briza marțiană

După deschiderea parașutei cu care a fost dotat roverul, sistemul de camere video a surprins coborârea pe suprafața planetei, în zona craterului Jezero al lui Marte. Imaginile au început să fie observat de la 17,7 kilometri deasupra adânciturii de la suprafața planetei. Din păcate, în timpul coborârii, microfonul atașat nu a reușit să colecteze date, însă unul dintre cele două dispozitive de înregistrare a supraviețuit coborârii extrem de dinamice și a putut transmite primele sunete de pe Marte, pe data de 20 februarie.

Briza marțiană poate fi auzită pe înregistrarea transmisă de către NASA, împreună cu sunetele mecanice ale roverului care se oprește pe suprafața lui Marte.

Pentru cei care se întreabă cum e să cobori pe Marte – sau de ce este atât de dificil – sau cât de grozav ar fi să faceți acest lucru – nu trebuie să căutați mai departe. Perseverance abia începe și a oferit deja unele dintre cele mai iconice imagini din istoria explorării spațiale. Acesta întărește nivelul remarcabil de inginerie și precizie necesare pentru a construi și a zbura un vehicul către Planeta Roșie, a declarat Steve Jurczyk, administrator în funcție al NASA.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.