Cea mai ieftină soluție pentru încălzirea casei. Variantele pe gaz și pe curent electric

Mulți români se întreabă care este cea mai ieftină soluție pentru încălzirea casei. Românii apelează de ani de zile la încălzirea pe gaze, dar mulți au trecut la încălzirea pe peleți și chiar la cea care folosește energia electrică. Experții au făcut calculele și au venit cu cea mai bună soluție, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice.

Aceasta este cea mai ieftină soluție pentru încălzirea casei

Încălzirea locuinței reprezintă o problemă stringentă pentru mulți români, mai ales de când prețurile au explodat pur și simplu, odată cu liberalizarea pieței de energie. Un studiu Trust Expert, companie specializată ȋn soluţii de ȋncăzlire-răcire, vine să facă lumină în ceea ce privește cele mai ieftine variante de încălzire.

Astfel, am aflat că costurile de ȋncălzire şi apă caldă, pentru un sezon, ȋn cazul unei case de 100 de mp, variază ȋntre 5.100 şi 20.600 lei, pentru persoane fizice şi 2.700 şi 10.800 lei, pentru persoane juridice, ȋn funcţie de soluţia aleasă.

Cea mai ieftina solutie pentru incalzirea casei. Variantele pe gaz si pe curent electric

Cazanul pe gaz, cea mai scumpă soluție de încălzire

Specialitii de la firma respectivă au ajuns la concluzia că cea mai scumpă soluţie esta cazanul pe gaz, iar cea mai ieftină variantă o reprezintă pompa de căldură geotermală, care funcţionează pe energie electrică.

,,Gazul era văzut ca o soluţie relativ ieftină de ȋncălzit, cu investiţie iniţială redusă, dar scumpirile din ultima perioadă ȋl fac să nu mai fie atractiv şi nici economic, pe termen lung. La fel şi ȋn cazul peleţilor, costurile au crescut de 2-3 ori ȋn ultimii ani, iar instalaţia cazanelor porneşte de la 15.000 de lei. Soluţiile electrice, precum pompele de căldură, câştigă tot mai mult teren, atât datorită facturilor mai mici, dar şi faptului că se pot monta şi panouri fotovoltaice, care reduc semnificativ consumul de energie”, spune Gabriel Anicăi, CEO şi fondator Trust Expert, pentru adevărul.ro.

Pentru studiul de caz a fost aleasă o casă de 100 mp, din cărămidă cu goluri, izolaţie cu polistiren de 10 cm, tripan (geam cu trei folii de sticlă), situată ȋn zona geografică de calcul 3 (Sibiu, Cluj Napoca, Satu Mare, Piatra Neamţ, Baia Mare, Focşani). Trebuie specificat faptul că în zona aceasta, temperatura medie este 9.1 grade Celsius, iar cea minimă este -18 grade.

S-a ajuns la concluzia că pentr o locuință de aceste dimensiuni necesarulul termic este 7  kW,  iar  consumul de energie termică, pentru tot sezonul, adică şase luni, este estimat la 16.500 kW pentru ȋncălzire şi apă caldă, la o casă locuită de patru persoane.

Persoane fizice, costuri pe şase luni

Pompă de caldură geotermală: 5.100 lei
Pompă de caldură aer-apă: 5.900 lei
Cazan peleţi: 6.900 lei
Cazan gaz: 7.800 lei
Centrală electrică: 20.625 lei

Persoane juridice

Pompă de caldură geotermală: 2.700 lei
Pompa de caldură aer-apă: 3.100 lei
Cazan peleţi: 6.900 lei
Cazan gaz: 9.300 lei
Centrală electrică: 10.807 lei

Experții de la firma respectivă au precizat faptul că pompele de caldură performante au inclus ȋn automatizarea de bază, modul de eficientizare a utilizării producţiei de curent eletric obţinut gratuit de la panourile fotovoltaice. Diferenţele de costuri dintre persoanele juridice şi cele fizice sunt cauzate de următoarele motive:

1) Firmele consumă mai mult şi tarifele se negociază;

2) Firmele sunt racordate la linii de tensiune medie, trifazată, şi pierderile de energie sunt mai mici (de aici tarife mai mici), în timp ce persoanele fizice sunt racordate la linii de joasă tensiune, monofazat, şi sunt pierderi semnificative de energie pe aceste instalaţii.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.