În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioșii creștin-ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Mântuitor în râul Iordan. De asemenea, toți cei care poartă numele Ion sau Ioana și derivate își serbează ziua onomastică. Este al doilea mare sfânt din calendar din noul an, după Sfântul Vasile (1 ianuarie), dar puțini știu cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul și cum a ajuns să își primească numele chiar de la Dumnezeu.
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul
Ioan Botezătorul este un sfânt extrem de important în credința creștin-ortodoxă, având dedicate nu mai puțin de șase sărbători în calendarul ortodox. Prima dintre acestea este pe 7 ianuarie. Se spune că Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu 6 luni înaintea lui Iisus, ca rod al rugăciunilor și al postului părinților lui, Zaharia și Elisabeta.
El și-a primit numele chiar de la Dumnezeu, nu de la părinții săi, acesta fiind vestit de către Arhanghelul Gavriil. Din acest motiv, misiunea lui a fost de propovăitor al cuvântului Domnului, mai fiind numit și Înaintemergător.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost prooroc încă dinainte de a se naște și a anunțat nașterea Mântuitorului. Potrivit Sfintei Scripturi, în momentul în care mama sa, care îl purta în pântece, s-a întâlnit cu Fecioara Maria, care la rândul său îl purta în pântece pe Iisus, Ioan Botezătorul a „săltat” în burta mamei sale.
Ioan Botezătorul a început să predice în al 15-lea an al domniei Cezarului Tiberiu. Menirea lui a fost de a pregăti poporul pentru venirea lui Iisus și de a-l face cunoscut pe Mântuitor în Israel. El le transmitea oamenilor mesajul: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul şi de ce numele său a fost dat chiar de Dumnezeu. Puţini credincioși ştiu
Sfântul Ioan Botezătorul, un model desăvârșit de smerenie
Sfântul Ioan Botezătorul a fost foarte smerit și chiar afirma despre sine: „Nu sunt vrednic, ca plecându-mă, să Îi dezleg cureaua încălțămintei!” Iar după ce L-a botezat pe Mântuitor în apa râului Iordan, el a spus:
Am văzut Duhul coborându-se din cer ca un porumbel și a rămas peste El. Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească.
În Evaghelia după Marcu scrie că Ioan Botezătorul era îmbrăcat în haine din păr de cămilă, purta o curea de piele și se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică. Vestimentația lui a fost interpretată drept o chemare a evreilor și a păgânilor la Hristos. Hrana pe care o consuma era considerată curată în Vechiul Testament, iar Ioan Botezătorul a ales să se hrănească în acest fel pentru a fi pe placul Domnului.
Sfântul Ioan Botezătorul a murit după ce i-a fost tăiat capul de către Irod, în ziua de 29 august, care a devenit o sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox. Biserica ortodoxă i-a dedicat de altfel sfântului în total șase sărbători: zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului (24 februarie) și a treia aflare a capului (25 mai).
Pe 7 ianuarie, așadar, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, adică cinstirea celui care a înfăptuit Botezul Domnului (Boboteaza, pe 6 ianuarie). Ziua a fost aleasă pentru că, după marile praznice împărătești, sunt cinstite și persoanele care au luat parte la ele, motiv pentru care reprezentanții Bisericii au decis să îi dedice a doua zi după Bobotează Sâfntului Ioan.
Reflectorul de Sud