Cine este Olaz Scholz, „candidatul-teflon” al social-democraţilor germani, favorit să fie succesorul Angelei Merkel

Vicecancelarul Olaf Scholz a ieşit mereu cu bine din evenimente care au ameninţat să-l împingă la periferia politicii chiar de la începuturile carierei sale. Totodată, niciodată nu au apărut dovezi şi nici informaţii care să-l încrimineze direct.
În ultimii ani nu doar că Ministerul condus de Scholz a trecut cu vederea ceea ce avea să fie cea mai mare fraudă în zeci de ani din Germania la compania de plăţi Wirecard dar a pus procurorii pe jurnaliştii de la Financial Times care au expus scandalul.
Şi chiar în această săptămână a fost chemat în faţa unei comisii parlamentare pentru a răspunde acuzaţiilor că unul din departamentele ministerului său responsabil de anchete privind spălarea de bani se face vinovat de obstrucţionarea justiţiei după ce nu a transmis dovezile la dispoziţie procurorilor, scrie Politico.
Contrar a ceea ce se întâmplă de obicei în alte ţări, campania sa electorală nu a a avut de suferit şi partidul său SPD este primul în sondaje datorită lui.

Şiret şi mereu câştigător

„Dacă nu se poate explica într-o singură frază, nu este un scandal”, a spus Jan Fleischhauer, un editorialist conservator german.
„Există unele îndoieli dacă Scholz a fost cu adevărat responsabil şi dacă este corect să-l învinovăţim”, a spus Isabelle Borucki, politolog la Universitatea din Siegen.
O explicaţie ar fi că populaţia germană pur şi simplu îl simpatizează.
Un om mărunt de statură, subţire şi aproape chel, Scholz are înfăţişarea unui contabil şi nicidecum a unei vedete.
Un om discret, el evocă încredere prin însăşi prezenţa sa. Indiferent că oferă explicaţii despre lipsa sa alertă a ministerului său când Wirecard a deturnat miliarde de dolari sau oferă ultimele clarificări despre taxe, el are acelaşi ton molcom şi liniştitor, afişând un zâmbet larg după ce termină de vorbit.
„Nu trebuie să stai acolo cu rânjetul acela de ştrumf”, a remarcat premierul bavarez Markus Söder în timpul negocierilor aprinse cu privire la ajutorul privind pandemia, care s-au prelungit până târziu în noapte. Scholz, care s-a născut în acelaşi an cu personajele de desene animate, a comentat că i-a plăcut comparaţia: „Sunt mici, vicleni şi câştigă întotdeauna”.
Născut în Osnabrück, Saxonia Inferioară, Scholz a locuit într-un cartier de clasă mijlocie din Hamburg, tatăl său fiind manager la o companie textilă. S-a alăturat organizaţiei de tineret a SPD în liceu şi a rămas membru activ şi după ce s-a mutat într-un cartier muncitoresc din Hamburg, care avea faima unui centru al agitatorilor de stânga. Ca mulţi alţi tineri din generaţia lui, el s-a pronunţat împotriva imperialismului american. Curând, însă. concepţiile sale politice au devenit mai moderate şi la universitate s-a specializat în dreptul muncii.
A intrat în Parlament în 1998 şi, doi ani mai târziu, a fost ales preşedintele sucursalei din Hamburg a SPD, unde social-democraţii aveau susţinere puternică.
El a fost senator pentru ministerul de interne, moment în care a avut primul moment controversat permiţând administrarea de laxative traficanţilor de droguri ce înghiţeu punguţele cu marfă la sosirea poliţiei. Scholz  şi-a dat acordul ca ei să fie convinşi să mărturisească forţat dacă nu se putea altfel.
SPD a pierdut alegerile şi Scholz postul, iar două luni mai târziu povestea i-a adus o publicitate negativă după ce un traficant nigerian a murit după o doză de laxative. Scholz şi-a exprimat regretul dar a apărat această metodă de interogare care a rămas în vigoare în Hamburg până în 2006, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat-o ilegală.

Un luptător

După ce SPD a pierdut alegerile din Hambirg, Scholz s-a mutat în 2002 la Berlin şi a fost numit secretar general al partidului. Era o perioadă sensibilă în timpul cancelariei lui Gerhard Schröder când social-democraţii căutau să treacă un set de reforme sociale şi ale muncii numite „Agenda 2010”. Sarcina lui Scholz era să vândă ideea unor tăieri de beneficii către o bază sceptică a partidului şi publicul larg.
Nu a mers prea bine şi, după ce, în 2014, Schröder a fost determinat să demisioneze din fruntea partidului din pricina acestor reforme, Scholz l-a urmat. Sprijinul social-democraţilor din Hamburg se evaporase şi susţinătorii săi l-au sfătuit să nu candideze la şefia partidului şi nu a făcut-o. Dar n-a stat degeaba.
„Este un luptător. Nu şi-a pierdut niciodată curajul şi încrederea”, a spus Behçet Algan, coafeză şi membru SPD din Altona, care îl cunoaşte pe Scholz de aproape 40 de ani în calitate de client şi coleg de partid. „Şi-a făcut planuri în avans şi s-a pregătit” pentru următoarea oportunitate de carieră, a spus Algan.
După o scurtă perioadă ca ministru al muncii, la finele primei coaliţii dintre conservatorii lui Merkel şi SPD, în 2009, Scholz s-a trezit din nou fără post, partidul său trecând în opoziţie.

A avut parte de o nouă revenire după ce a fost ales preşedintele aripii regionale a SPD care îl alungase şi pe care a reuşit să o unească prin intermediul poziţiei sale centriste. Doi ani mai târziu devenea primar al Hamburgului.
„A livrat ceea ceea ce a promis”, a declarat Milan Pein, purtător de cuvânt al SPD din Hamburg, despre următorii şapte ani ai lui Scholz ca primar, menţionând eforturile acestuia de a limita creşterea chiriilor, de a construi 10.000 de apartamente noi în fiecare an şi de a elimina taxele de studiu şi îngrijirea copiilor.
Hamburg, al doilea oraş ca mărime din Germania, a înflorit în mandatul lui Scholz. Asta nu înseamnă că nu au existat probleme, din contră, au fost unele serioase.
În 2017, în timpul summitului G20, vandalii au făcut ravagii în oraş, lăsând haos şi prăpăd în urma lor. În aceste condiţii summitul a fost un fiasco pentru imaginea Hamburgului.
Scholz a fost acuzat că nu s-a pregătit pentru astfel de incidente din partea manifestanţilor la care a răspuns în maniera sa măsurată. direcţionând parţial responsabilitatea prin intermediari. În final a prezentat scuze locuitorilor din Hamburg pentru breşa de securitate şi recuperat din nou capitalul pierdut.
„Multe lucruri ricoşează de pe el”, spune Farid Müller, purtătorul de cuvânt pentru buget al Verzilor.
Scholz a ajuns sub lupa autorităţilor din cauza unei presupuse conexiuni cu o schemă masivă de evaziune fiscală, cunoscut sub numele de „CumEx”, care a fraudat guvernul german de peste 30 de miliarde de euro.
Una dintre băncile implicate în afacere, M.M. Warburg & Co. din Hamburg, ar fi putut fi obligată de autorităţile fiscale să ramburseze 47 de milioane de euro din ceea ce oficialii au spus că au fost câştiguri ilicite în legătură cu frauda.
Fiscul a lăsat totuşi să expire prescripţia pentru cererea de plată. Scholz a spus că nu a intervenit în numele băncii în calitate de primar. Totuşi el s-a întâlnit în trei ocazii în privat cu unul dintre proprietarii băncii. Ce au discutat? Scholz spune că nu-şi aminteşte.
El a negat orice acţiune greşită, iar banca a rambursat banii anul acesta.

„Nu vom găsi nimic împotriva lui“

Partidele de opoziţie din Hamburg au lansat investigaţii atât asupra incidentelor din timpul summitului G20, cât şi asupra afacerii CumEx fără a găsit dovezi clare împotriva lui Scholz.
David Stoop, un parlamentar de extremă stânga într-un comitet din Hamburg, care investighează scandalul CumEx, a declarat că Scholz era priceput la deturnarea atacurilor asupra istoricului său.
„Ori de câte ori apar critici, este foarte priceput să distragă atenţia de la problemele fundamentale”, subliniind în schimb pe larg iniţiativele pe care le-a luat pentru a elimina deficienţele sau succesele pe care le-a obţinut în alte domenii, a spus Stoop.
Scholz va trebui să apară din nou în faţa comisiei de anchetă la începutul anului viitor – posibil ca cancelar. Dar Stoop şi colegii săi sunt deja resemnaţi de faptul că nu se va schimba nimic.
„Există foarte multe discrepanţe, dar nu avem un singur punct de la putem porni ca să spunem că Scholz este direct responsabil. Probabil că nici nu vom găsi vreunul”, a spus Stoop.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.