CNAIR va începe reparațiile rosturilor de dilatație la „Podul Prieteniei”. Ministerul Transporturilor va primi 6,9 milioane euro pentru proiectarea unui nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse!

CNAIR va începe reparațiile rosturilor de dilatație la „Podul Prieteniei”. Ministerul Transporturilor va primi 6,9 milioane euro pentru proiectarea unui nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse!

Potrivit unui contract lansat în licitație luni, 11 martie, CNAIR vrea să facă reparații la rosturile de dilatație pe parte mobilă a „Podului Prieteniei” din municipiul Giurgiu, cu lucrări care  ar putea dura trei luni. 

Reparațiile rosturilor de dilatație se fac pe jumătatea din administrarea României, segment pe care s-au făcut reparații capitale (reabilitare) în 2015 și 2016. Pe jumătatea bulgară, până la sfârșitul lunii se fac lucrări tot la rosturile de dilatație, iar anul acesta ar urma să înceapă și lucrările majore, potrivit presei de la Sofia care explică întârzierea prin lipsa supervizorului.

Durata totală a contractului CNAIR cu o valoare de 1,7 milioane lei este de 8 luni, din care o lună pentru obținerea avizelor de la Poliția Rutieră pentru restricționarea circulației și 3 luni pentru lucrări efective, potrivit datelor pe care le-a consultat Economedia. Garanția este de 5 ani.

,,Lucrări de reparații la dispozitive de acoperire a rosturilor de dilatație de tip pieptene de la pilele P16, P18 și P19 atât pe Calea 1 și Calea 2 la Pod pe DN5 km 64+884 peste Dunăre la Giurgiu” -SEAP.

Expertiza tehnică pentru reparațiile rosturilor de la Pilele 16, 18 și 19 a fost realizată în 2023, potrivit documentației tehnice.

Ofertele pot fi depuse până pe 27 martie, iar prețul reprezintă 80 % din punctaj.

Ministerul Transporturilor din România va primi de la Comisia Europeană 6,9 milioane euro pentru proiectarea unui nou pod peste Dunăre la Giurgiu – Ruse, finanțarea fiind aprobată în cadrul Programului CEF Connecting Europe Facility, pachetul de Mobilitate Militară prin care se asigură 50% din fonduri, potrivit unui comunicat de presă de la Bruxelles.

Anterior, ministrul Transporturilor , Sorin Grindeanu, anunțase reușita cererii de finanțare pentru acest pod mixt, rutier și feroviar, conform Economedia.

În total, Comisia Europeană a aprobat finanțare prin CEF pentru 38 de proiecte din cele 112 propuse, iar suma este de 807 milioane de euro, a explicat comisara pentru Transporturi, Adina Vălean.

Finanțarea Podului Giurgiu – Ruse 2 este singurul proiect transfronalier aprobat. Partea bulgară este în mod special interesată de infrastructură rutieră peste Dunăre, iar România, de deblocarea proiectului Fast Danube – navigația pe Dunăre pe toată durata anului, dar care depinde de dragarea pe care (nu) o fac bulgarii.

Podul Giurgiu-Ruse, inaugurat pe data de 20 iunie 1954 (Ziua Podului când nu se plătește taxa de 3 Euro) are o lungime totală de 2223 metri, 37 de deschidere și o parte mobilă (care se ridică/escamotabilă) cu o lungime de 86 metri.

Restricțiile de circulație de la Podul Prieteniei Giurgiu-Rus, unde în prezent se fac reparații pe jumătatea bulgară a podului, se mențin până la sfârșitul lunii martie 2024, după cum anunță Poliția de Frontieră Giurgiu.

Sursa: economedia.ro
Foto: UNTR

Articolul CNAIR va începe reparațiile rosturilor de dilatație la „Podul Prieteniei”. Ministerul Transporturilor va primi 6,9 milioane euro pentru proiectarea unui nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Potrivit unui contract lansat în licitație luni, 11 martie, CNAIR vrea să facă reparații la rosturile de dilatație pe parte mobilă a „Podului Prieteniei” din municipiul Giurgiu, cu lucrări care  ar putea dura trei luni.  Reparațiile rosturilor de dilatație se fac pe jumătatea din administrarea României, segment pe care s-au făcut reparații capitale (reabilitare) în […]

Articolul CNAIR va începe reparațiile rosturilor de dilatație la „Podul Prieteniei”. Ministerul Transporturilor va primi 6,9 milioane euro pentru proiectarea unui nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/cnair-va-incepe-reparatiile-rosturilor-de-dilatatie-la-podul-prieteniei-ministerul-transporturilor-va-primi-69-milioane-euro-pentru-proiectarea-unui-nou-pod-peste-dunare-intr/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 13 martie 2024 13:10

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.