Cod Rutier 2022. Se anunţă vremuri grele pentru şoferi. Autorităţile pregătesc noi amenzi

Codul Rutier 2022 ar putea fi modificat. Problemele din trafic și numărul mare de accidente grave de pe șosele cer schimbarea legilor. Senatul a adoptat un proiect de lege care schimbă regulile pentru șoferii români și prevede un nou sistem de amenzi pentru cei care nu le respectă.

Ce prevede noul proiect de lege

Proiectul nu a fost discutat în plen şi supus votului și a fost adoptat de Senat zilele trecute. Dacă acest proiect de lege adoptat de Senat va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, promulgat de preşedinte şi apoi publicat în Monitorul Oficial, Codul Rutier 2022 ar putea fi modificat.

Proiectul de lege prevede ca drumurile publice din România să fie monitorizate video de Poliţia Română. Dacă va fi implementat, şoferii care încalcă legea vot fi amendaţi automat în baza imaginilor filmate de camerele de supraveghere, fixe sau mobile.

De asemenea, sistemul video ar urma să trimită automat la adresa proprietarului autoturismului o fotografie drept probă, împreună cu procesul-verbal de constatare a contravenţiei. Procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, prin poștă sau e-mail, iar amenzile vor fi achitate într-un cont special creat.

Codul Rutier 2022 ar putea fi modificat.

Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres. Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, potrivit proiectului de lege adoptat de Senat.

Punctul de amendă s-a plafonat

Deoarece punctul de amendă în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere reprezintă 10% din salariul minim brut, valoarea lui ar fi trebuit să crească la 255 de lei, începând de la 1 ianuarie 2022. Însă autoritățile au intervenit și Guvernul a stabilit plafonarea valorii punctului de amendă.

Acesta a fost fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022, dar este posibil ca valoarea să se mențină la fel și în 2023.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.