Compensarea facturilor la energie primeşte votul final. Tot ce trebuie să ştie consumatorii

Proiect de Lege  pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” a fost înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, sub rezerva depunerii raportului Comisiilor.

În forma adoptată de Senat au fost introduse câteva amendamente, prin care este prevăzută majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici.

Schema de sprijin adoptată de Senat cuprinde următoarele masuri:
a) pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă;
b) pentru toţi operatorii economici, consumatori finali: exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata
contravalorii certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei pentru primii 200 MWh consumaţi lunar;
i) exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei pentru primii 200 MWh consumaţi lunar;
ii) exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei pentru primii 500 MWh consumaţi lunar;
iii) aplicarea unei cote reduse a taxei pe valoarea adăugată de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali, prin derogare de la prevederile art.291
alin.(l) şi (3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare în cazul unui consum cuprins între 0,1 – 500 MWh lunar.
Valoarea compensaţiei poate fi actualizata prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de perioada de aplicare.
Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh (faţă de 0,21 lei/kWh în present – n. red.), în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% (faţă de 0,33% în present) din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţă.
Pentru consumatorii noncasnici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, precum şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. TVA va fi redusă la 5%.
Un alt amendament votat de Senat se referă la plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.
Pentru a beneficia de compensarea facturilor la energie, consumatorii casnici nu trebuie să facă nimic, fiind nevoie doar să se încadreze în consum.
Limitele pentru consumurile de electricitate sunt cuprinse între 150 kWh şi 1.000 kWh pentru toate cele cinci luni ale sezonului rece (valorile se însumează), în timp ce, în cazul gazelor naturale, limitele de consum sunt, pentru aceeaşi perioadă, cuprinse între 100 m3 şi 1.000 m3.
Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.