Consiliul Județean Giurgiu preia ”Teatrul de Vară”

Consiliul Județean Giurgiu preia ”Teatrul de Vară”

Fostul ”Teatru de Vară” – un edificiu care a făcut cinste orașului cu mulți ani în urmă – este, astăzi, o ruină.

Acoperit de boscheți și gunoaie, în special vara, fostul ”Teatru de Vară” sau mai bine zis ce a mai rămas din el, iese la lumină doar în campaniile electorale, când unii candidați, fac pe gospodarii și curăță locul.

Alegerile trec, însă clădirea care a gazduit odată nume mare de artiști, rămîne tot acolo, din ce în ce mai degradată.

Primul edil de după Revoluție, care și-a pus în gând să modernizeze fostul teatru a fost Lucian Iliescu, dar proiectul a rămas la stadiul de gând, nefiind materializat în vreun fel.

Următorul primar, Nicolae Barbu, nu a avut printre priorități acest edificiu, așa că au mai trecut 8 ani peste zidurile care stau să cadă.

Singurii care au văzut un lucru bun din reabilitarea ”Teatrului de Vară” au fost candidații la primăria Giurgiu, Nicolae Florian, inițial și mai apoi Marian Măroiu, ambii mobilizând în zonă oameni și utilaje pentru degajarea terenului inundat de bălării și deșeuri.

Curățenie la fața locului au făcut și echipele actualului primar, însă un proiect concret pentru a reda Giurgiului un centru cultural emblematic a întârziat să apară. 

Și totuși există speranță

”Teatrul de vară” va fi preluat de la municipalitate de Consiliul Juețean. Este anunțul făcut de președintele Dumitru Beianu, în cea mai recentă conferință de presă, care, după discuții cu primarul Adrian Anghelescu, a indentificat soluția care poate salva fosta instituție de cultură.

”Am vorbit cu primarul Adrian Anghelescu și o să facem o solicitare că preluăm Teatrul de Vară. Eu chiar cred că Giurgiu se poate dezvolta și nu-mi închipui că atunci când vom avea acest proiect pe masa Consiliului Județean se va vota altfel, pentru că acea clădire se află într-o zonă importantă, iar acum nu ne face cinste.” – Dumitru Beianu- președinte CJ Giurgiu

Ce se  va întâmpla cu bisericuța?

Lipită de „Teatrul de Vară” este biserica parohiei ”SF. Maria”, înălțată relativ recent și foarte apreciată de locuitorii din cartier. Este motivul pentru care noul proiect al teatrului va trebui să țină cont și de existența lăcașului de cult, însă sunt aspecte pe care le vor avea în vedere arhitecții, la momentul potrivit.

Până atunci, putem spera, încă o dată, că fostul ”Teatru de Vară” va reintra în rândul instituțiilor de renume din Giurgiu și din țară, acolo unde îi este locul, chiar dacă mai presupune încă un pic de răbdare.

 

Nicoleta Pană

Fostul ”Teatru de Vară” – un edificiu care a făcut cinste orașului cu mulți ani în urmă – este, astăzi, o ruină. Acoperit de boscheți și gunoaie, în special vara,…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/consiliul-judetean-giurgiu-preia-teatrul-de-vara/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 20 ianuarie 2023 11:26

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.