CONTELE MIRCEA VAIDA-VOEVOD ”Sunt puține familii care…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

CONTELE MIRCEA VAIDA-VOEVOD

”Sunt puține familii care având strămoși cneji sau voievozi (români-n.n), ridicați la rangul de nobili unguri, să-și fi păstrat limba și legea strămoșească până azi. Din numărul acestora face parte familia Vaida-Voevod.” (V. Motogna, Familia Vaida-Voevod).

Scriitorul Mircea Vaida-Voevod s-a născut la 9 decembrie 1941 și este descendentul unei vechi și nobile familii românești din Transilvania. Bunicul său, Alexandru Vaida-Voevod, a citit în Par…lamentul de la Budapesta ”Declarația de autodeterminare a poporului român din Transilvania și Banat”. El este unul dintre organizatorii Marii Adunări a Unirii de la Alba-Iulia și conducător al Delegației române la Conferința de Pace de la Paris.
Tatăl scriitorului a fost condamnat din motive politice la 20 de ani de închisoare de către autoritățile comuniste, familia sa trecând printr-o grea perioadă de persecuție.
Mircea Vaida-Voevod este absolvent al Facultății de Litere clujene, cu studii în Germania, la Universitatea din Tubingen, doctor în filologie, profesor universitar și autor al peste 30 de volume de poezie, proză, dramaturgie și critică literară.
Debutează cu versuri în revista ”Steaua” din Cluj. În 1969, îi apare volumul de poezii ”Cenușa verde”. ”Iată un debut ieșit din comun. Bătrânul Ardeal, țara în întregul ei, și-au găsit în Mircea Vaida-Voevod poetul.” (Mircea Micu)
Urmează: ”Ospățul lui Trimalchir. Eseuri literare”, volumele de poezie și poeme literare: ” Marginea lacrimei”, ”Brocarturi și pănură”, ”Zarand sunt”, ”Stând în jilț”, romanele: ”Vânătoarea de vrăjitori”, ”Corinda”, ”Testamentul ultimului conte”, (roman publicat prima dată în Germania), ” Oameni din Babilon”.
„Romanul «Corinda» este de fapt o superbă sagă transilvană, oglindindu-și viața și destinul în oglinda neobișnuit de puternică a evenimentelor cruciale, în forța de a supraviețui istoriei,” (Zaharia Sângeorzan,1988)
Opera sa literară este încununată cu premii ale Asociației Scriitorilor din Cluj în anii 1974,1978,1982,1999 și 2001.
În anul 2002 scriitorul Mircea Vaida Voevod primește Ordinul Național Pentru Merit în grad de Cavaler .

”Am înlocuit realitatea cu o dimensiune paralelă, aparținând amintirii trăite sau moștenite.” (Mircea Vaida-Voevod)

FOTO:
http://mirceavaidavoevod.ro/

Silvana Gruiță, bibliotecar

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cadru apropiatEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, costumEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cadru apropiatEste posibil ca imaginea să conţină: text care spune „MIRCEA VAIDA a CENUŞA VERDE”+7

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.