Criză majoră în Canalul de Suez. 150 de nave sunt blocate în acest moment, cât ar putea dura situația

A izbucnit o criză majoră în Canalul Suez, pe unde tranzitează aproximativ 12% din comerţul global de bunuri. 150 de nave sunt blocate în acest moment, după ce o navă-cargo cu o lungime de 400 de metri a eșuat. Iată cât ar putea dura situația.

Operațiune dificilă pe Canalul Suez

În urma acestui incident, se fac eforturi pentru ca nava-cargo să fie pusă din nou pe linia de plutire, în timp ce multe alte nave așteaptă să traverseze Canalul Suez. Operațiunea este dificilă și ar putea să dureze săptămâni. Prelungirea acestei situații ar putea avea efecte majore asupra comerțului la nivel global. Se lucrează cu nave de dragare, excavatoare și buldozere pentru a înlătura bancurile de nisip.

Nava-cargo Ever Given venea din China și se îndrepta spre Rotterdam, Olanda, în momentul în care a eșuat, marți. Vântul puternic a împins-o de-a curmezișul canalului ce face legătura dintre Marea Mediterană și Marea Roșie.

Criza majora in Canalul Suez. 150 de nave sunt blocate in acest moment, cat ar putea dura situatia
Criza majora in Canalul Suez

Criză majoră pe Canalul Suez. ”Este ca o enormă balenă eşuată”

Potrivit Autorităţii Canalului Suez (SCA), o încercare de ranfluare a navei-cargo era în desfăşurare joi şi se făceau eforturi cu opt remorchere pentru a mișca bava eșuată. Peter Berdowski, directorul companiei olandeze Boskalis, a spus că această operațiune ar putea dura săptămâni.

”Este ca o enormă balenă eşuată. O greutate enormă este înfiptă în nisip. S-ar putea să fie nevoie să folosim o combinaţie de metode, reducând greutatea prin transferul containerelor, motorinei şi apei de pe navă, remorchere şi să dragăm nisipul. Suspendarea traficului prin Canalul Suez a adâncit problemele pentru liniile de transport maritim care se confruntau deja cu perturbări și întârzieri în furnizarea de bunuri cu amănuntul către consumatori”, a spus Peter Berdowski.

Operatorul navei și-a cerut scuze

În urma acestui incident, operatorul navei care a eșuat, firma japoneză Shoei Kinsen, și-a cerut scuze pentru efectele asupra traficului din zona Canalului Suez. Reprezentanții companiei au transmis că fac tot posibilul să rezolve problema, alături de autoritățile locale. Însă, ei au avertizat că este extrem de dificil.

Prin Canalul Suez tranzitează aproximativ 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi aproximativ 12% din comerţul global de bunuri. În total, 156 de nave de mare tonaj, vrachiere ce transportă cereale, portcontainere sau petroliere aşteaptă pe unul dintre sensurile de navigaţie. Acesta este unul dintre cele mai mari blocaje maritime ce au fost văzute până în prezent, în condiţiile în care fluxurile mondiale de transport erau oricum perturbate de pandemia de coronavirus.

Navă scufundată în Marea Neagră

O navă ucraineană s-a scufundat în Marea Neagră, joi, 11 martie. Aceasta avea la bord 13 marinari atunci când s-a scufundat în apele internaționale ale Mării Negre. Un echipaj românesc a intervenit pentru salvarea marinarilor.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a spus că nava Volgo Balt 179, construită în urmă cu 48 de ani, cu o capacitate de 3.500 tdw (tonaj deadweight), transporta cărbune din portul rusesc Rostov-pe-Don către Constanţa. El a spus că una dintre persoanele care au murit în urma scufundării cargoului ar fi comandantul navei. Mai multe detalii, AICI!

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.