Culisele şedinţei PNL. Ce lideri liberali şi-au aruncat vorbe grele. Motreanu, printre cei mai vocali contestatari ai guvernării cu PSD. Cum au votat filialele

Cele patru ore de şedinţă de la Vila Lac au reprezentat un timp suficient ca toţi liderii să-şi spună părerea despre situaţia din partid. Doi dintre liderii performanţi ai PNL, Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, s-au poziţionat în tabăra anti-PSD. Bolojan, şef al PNl Oradea, a afirmat că „onoarea” i-ar îndemna pe liberali să aleagă USR, în timp ce Motreanu a fost mult mai vocal. Motreanu a subliniat că majoritatea votanţilor liberali sunt anti-PSD, însă actuala conducere vrea să arunce partidul „în braţele PSD” şi a punctat faptul că între perioada USL şi acum e o diferenţă. Liberalii au mers să formeze USL şi au trecut prin alegeri cu PSD, deci votanţii ştiau de înţelegere, în timp ce acum are loc o înşelare a electoratului. 
Deputatul Gigel Ştirbu le-a spus lui Orban şi Motreanu să termine cu ipocrizia în ceea ce priveşte raportarea la PSD, iar la votul final acesta s-a abţinut. Potrivit unor surse participante, Ştirbu i-a amintit lui Motreanu ca la alegerile de anul trecut a racolat primari PSD şi totul era în regulă. De asemenea, şi Orban a uitat că el a fost de acord şi a adus în partid inclusiv nume cunoscute ca Mihai Chirica, iar acum nu vor să audă de PSD. A fost dat inclusiv exemplul unui coleg din sală, Ciprina Pandea (preşedinte PNL Călăraşi), adus de la PSD şi făcut parlamentar. Ştirbu le-a propus celor din sală să ia în calcul inclusiv intrarea PNL în opoziţie.
Însă până la urmă votul pentru începerea negocierilor cu PSD a fost unul clar de 48 „pentru” şi doar 22 „împotrivă”. Dan Vîlceanu a uitat însă să-i numere şi pe cei care s-au abţinut.
Alina Gorghiu l-a criticat faţă în faţă pe Florin Cîţu că tergiversează formarea unui nou guvern şi i-a cerut meargă să negocieze viitorul Cabinet, apoi să le prezinte stadiul negocierilor, că doar partidul le-a dat mandat celor şase liberali din fruntea partidului să decidă viitorul PNL. 
Ludovic Orban i-a avertizat pe colegii săi că o colaborare cu PSD va duce PNL la 10%, adică îl va face un partid irelevant. „Rămâneţi agăţaţi de electoratul clientelar”, a subliniat Orban În schimb, deşi întrebat dacă are de gând să revină cu parlamentarii controlaţi de el lângă actuala conducere, Orban a tăcut. Gigel Ştirbu a şi ridicat problema Orban, despre care a spus că acum umblă doar să-şi crească numărul de parlamentari, pentru a intra în competiţie cu PNL, potrivit unor surse participante la şedinţă. „Uitaţi că Orban se va întoarce în PNL”, le-a zis Ştirbu celor prezenţi. Ludovic Orban a tăcut.
Şi Florin Cîţu, mult mai tăcut faţă de alte şedinţe, l-a ameninţat pe Ludovic Orban cu excluderea la următoarea şedinţă de BPN. 
Cum au votat filialele
Potrivit unor surse din PNL, printre filialele care au votat pentru începerea negocierilor cu PSD se află Alba, Arad, Bacău, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Sectorul 4, Timiş, Vaslui. 
S-au opus negocierilor cu PSD organizaţia PNL Bucureşti, PNL Sector 1 (Sebastian Burduja), Sectorul 6, Tulcea, Dâmboviţa, Giurgiu, Covasna, Bistriţa, Braşov, Brăila şi Vrancea. 
Au fost şi lideri de filială care s-au abţinut, cum a fost cazul lui Eugen Pîrvulescu (Teleorman) sau Marcel Vela (Caraş)

 

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.