Cum faci pască fără aluat foarte pufoasă. Trucul ăsta e ştiut de prea puţine gospodine

Pregătirile pentru masa de Paște sunt în toi, iar gospodinele se străduiesc să aducă de fiecare dată preparate cu care să îi surprindă pe toți din familie. Pentru că sunt multe bucate care trebuie pregătite și e nevoie de timp pentru a te ocupa minuțios de ele, unele dintre gospodine pot alege să facă anul acesta o pască fără aluat, un preparat care, la fel ca și cozonacul, este nelipsit de pe masa Sărbătorii Pascale.

Pasca, preparatul-cheie, care nu lipsește de pe masa de Paște

Nicio sărbătoare a Învierii Domnului nu este celebrată fără ca pe masă să fie prezentă pasca. Deși inițial rețeta acestui preparat era diferită de cea de astăzi, desertul suferind mai multe transformări de-a lungul timpului, gospodinele care țin la tradiții aleg încă să pregătească varianta clasică. Inițial, pasca se pregătea din aluat nedospită și fără umplutura savuroasă de astăzi. Ulterior, aceasta a devenit o îmbinare între aluatul de cozonac sau de pâine și umplutura de brânză și stafide, fiecare rețetă ținând cont de creativitatea gospodinei. Astăzi, pentru cele care își doresc să nu petreacă prea mult timp în bucătărie, există rețeta de pască fără aluat.

Totuși, forma tradițională se păstrează, fiind strâns legată de mai multe semnificații. Se spune că pasca reprezintă mormântul sau scutecul lui Iisus Hristos, astfel că forma rotundă simbolizează bolta cerească și promisiunea Învierii. De asemenea, aluatul dulce din care se prepară semnifică împlinirea sufletească după o perioadă de post. Totodată, pasca este decorată cu o cruce pe centru, simbolizând crucea pe care a fost răstignit Hristos, în timp ce marginea este decorată cu două fâșii de cocă, răsucite, semnficând coroana de spini a Mântuitorului. Conform tradiției, pasca se prepară în ajunul Învierii, în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare și se duce la sfințit în noaptea de Înviere, fiind stropită cu vin de preot.

Rețeta de pască fără aluat
Rețeta de pască fără aluat

Cum faci o pască fără aluat foarte pufoasă. Rețeta este simplă și ușor de pregătit

Ingrediente

  • 600 g brânză de vaci grasă
  • 100 g smântână
  • 6 ouă
  • 300 g zahăr
  • 6 linguri făină
  • 180 g unt, la temperatura camerei
  • 100 g stafide
  • 1 praf de copt
  • sare
  • coaja rasă de la o lămâie mare
  • 2 linguri esenţă de vanilie
  • o lingură cacao, pentru decor – opţional

Mod de preparare. Trucul pentru a obține o textură pufoasă

Pentru început, se separă ouăle, gălbenușurile fiind amestecate cu zahărul, peste care se adaugă untul și praful de sare. Apoi, se adaugă brânza, smântâna și făina amestecată cu praful de copt în prealabil. Toate ingredientele se încorporează până când se desfac cocoloașele. Este necesar ca albușurile să fie bătute spumă, la fel ca în rețeta de bezea. După ce acestea s-au întărit suficient, albușurile se încorporează cu ajutorul unei spatule, în amestecul de gălbenuș.

Aroma de pască este obținută cu ajutorul esenței de vanilie alături de coaja de lămâie, care se amestecă ușor în compoziție. La final se adaugă stafidele. Compoziția se toarnă într-o formă rotundă, unsă în prealabil cu puțin unt. Cuptorul se încălzește la 180 de grade Celsius, iar tava se dă la copt pentru 45-50 de minute.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.