Cum ne vom putea înscrie pe listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID

Programările pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se vor relua începând de astăzi pentru toate categoriile incluse în etapa a doua, după ce, o perioadă, programările au fost limitate la categoriile vulnerabile. Aşa a anunţat ieri medicul Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Acesta a precizat că, în curând, pe platforma informatică destinată programării la vaccin va exista şi o listă de aşteptare unde cei care doresc să se vaccineze mai repede se vor putea înscrie. „Când îşi face cont în platformă, o persoană îşi exprimă opţiunea să intre în lista de aşteptare, selectează un centru de vaccinare pentru care optează şi va vizualiza numărul de persoane care sunt în faţă pe acea listă. Când se vor elibera locuri, persoanele care sunt în lista de aşteptare vor fi notificate prin SMS şi e-mail. Ele îşi pot rezerva locul în centrul pentru care au optat timp de 24 de ore. În acest interval, persoana poate opta pentru vaccinare acolo sau poate refuza programarea, moment în care sistemul notifică următoarele persoane din listă”, a anunţat ieri dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Aplicaţia va notifica şi când vor fi deschise noi centre de vaccinare, moment în care persoanele pot ieşi din lista de aşteptare şi se pot programa în aceste centre.
Medicul Gheoerghiţă a subliniat că se are în vedere deschiderea unor centre mobile începând cu a doua jumătate a lui martie, pentru populaţia din mediul rural, mai ales.

Peste 890.000 de doze, deja administrate

Valeriu Gheorghiţă a precizat că până la data de 8 februarie au fost administrate peste 890.000 de doze de vaccin, numărul de doze administrate în ultimele 24 de ore fiind de 35.026. El a mai afirmat că din etapa a doua de vaccinare au fost imunizate aproximativ 410.000 persoane, dintre care 80% reprezintă persoanele vulnerabile.
Cât priveşte reacţiile adverse înregistrate la vaccinul anti-COVID, acestea au ajuns la 2.489, o singură persoană putând avea mai multe reacţii raportate. „Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacţii adverse, cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată, stare de oboseală, febră şi frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare sau articulare, 12% greaţă, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupţii cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacţii alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic”, a declarat Gheorghiţă. Potrivit acestuia, rata de apariţie a reacţiilor adverse este 2,8 la o mie de doze administrate. 
„Ne-am uitat la numărul de persoane cu vârste de peste 100 de ani care au fost şi sunt programate în momentul de faţă. Sunt mai mult de 25 de astfel de persoane programate şi 995 de persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, deci cunoscute cu boli cronice”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.