Cursul euro a revenit la 4,94 lei

Cursul euro a revenit la 4,94 lei

Luni, s-a desfășurat principalul eveniment al acestei săptămâni, ședința de politică monetară a BNR. Aceasta a decis să mențină rata de referință la 7%, nivel stabilit la începutul anului.

În comunicatul de presă care a urmat ședinței, se arată că „moneda națională a manifestat o tendință de întărire față de euro în cea mai mare parte a lunii iulie, inclusiv sub influența unor factori interni de natură conjuncturală sau sezonieră, după deprecierea ușoară acumulată în precedentele două luni. În raport cu dolarul SUA, leul a consemnat o apreciere notabilă, ca urmare a slăbirii semnificative a monedei americane pe piețele financiare internaționale în prima jumătate a intervalului”.

Scăderea aversiunii față de risc a coborât media monedei unice de la 4,9521 la 4,9490 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,945 – 4,952 lei, față de un vârf de 4,957 lei atins în ședința de vineri.

Principalele cotații ale pieței monetare interbancare și-au prelungit mișcarea lent descendentă în iulie. La începutul unei noi săptămâni, indicii ROBOR au cunoscut ușoare scăderi, după creșterile mai consistente de vineri.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,43 la 6,42%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,52 la 6,51% iar cel la 12 luni de la 6,68 la 6,67%.

Atrage atenția, precizarea făcută în comunicatul de presă al BNR, conform căruia „incertitudinile și riscurile majore (în privința reducerii inflației, n.red.) decurg însă din conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri”. Astfel, „prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației în următorii doi ani, pe o traiectorie ceva mai ridicată decât cea previzionată anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei. Potrivit acesteia, rata anuală a inflației va coborî la nivelul de o cifră în debutul trimestrului III 2023 și în proximitatea intervalului țintei la finele orizontului proiecției”.

Scăderea producției industriale din Germania, principala economie a zonei euro, a afectat performanța monedei unice care s-a depreciat la 1,0965 – 1,1020 dolari. Media monedei americane a scăzut de la 4,5258 la 5,5110 lei.

Cursul francului elvețian a coborât la 5,1469 lei iar cea a lirei sterline la 5,7386 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut la începutul săptămânii la 280,6318 lei, consecință a deprecierii metalului galben la 1.933 – 1.940 dolari/uncie.

Moneda maghiară a recuperat o parte din pierderile suferite săptămâna trecută, pe fondul așteptărilor de continuare a recesiunii în al doilea trimestru și a reducerii de rată de dobândă din partea băncii Ungariei, iar media s-a apreciat la 390,33 forinți/euro. Cursul monedei poloneze s-a întărit la 4,4279 zloți/euro.

Bitcoin stagna la 28.984 – 29.170 dolari iar ether la 1.824 – 1.843 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Luni, s-a desfășurat principalul eveniment al acestei săptămâni, ședința de politică monetară a BNR. Aceasta a decis să mențină rata de referință la 7%, nivel stabilit la începutul anului. În comunicatul de presă care a urmat ședinței, se arată că „moneda națională a manifestat o tendință de întărire față de euro în cea mai mare […]


Autorul articolului Obiectiv Gr.
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://obiectivgiurgiu.ro/cursul-euro-a-revenit-la-494-lei/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://obiectivgiurgiu.ro/feed/
Titlu original ObiectivGiurgiu.Ro – cotidian de informație, opinie și atitudine civică
Data originala articol 7 august 2023 20:07

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.