Cursul euro a scăzut cu mai mult de jumătate de ban

Cursul euro a scăzut cu mai mult de jumătate de ban

Leul a profitat la jumătatea săptămânii revenirea apetitului pentru risc urmare a declarațiilor făcute marți seară la Washington de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell.

Președintele Fed a afirmat că în ciuda faptului că „inflația începe să scadă” banca centrală americană nu va renunța la înăsprirea politicii sale monetare, dar a lăsat de înțeles că nivelul lunar al majorărilor de dobândă va fi mai de dimensiuni mai mici.

Cursul euro a scăzut miercuri de la 4,9022 la 4,8962 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,894 – 4,903 lei.

Tendința de scădere a indicilor ROBID și ROBOR s-a temperat la jumătatea săptămânii, după ultimele declarații ale președintelui Fed și înainte de ședința de politică monetară a BNR care se va desfășura joi.

Începând cu ultimele luni din 2022, BNR a renunțat treptat la controlul strict al lichidității din piață cu scopul de a stimula creditarea și creșterea economică. Luna trecută, conform unui raport al BCR, sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate faţă de BNR de 21,3 miliarde lei (stoc mediu zilnic), față de 10,9 miliarde lei în decembrie.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 7,14%, minim al ultimelor șapte luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,47%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 7,86 la 7,85%.

După scăderea de marți până la 1,0698 dolari, euro a crescut la 1,0724 – 1,0761 dolari, ceea ce a făcut ca media monedei americane să coboare la 4,5550 lei.

Cursul monedei elvețiene a urcat la 4,9559 lei, pe fondul majorării plasamentelor celor care doresc un „refugiu sigur”.

Înăsprirea monetară mai puțin agresivă din Statele Unite a permis lirei sterline să se aprecieze față de euro și dolar iar cursul ei a crescut în piața locală la 5,5088 lei.

Metalul galben a urcat la 1.875 – 1.886 dolari, însă deprecierea monedei americane a făcut ca prețul gramului de aur să crească marginal la 275,4827 lei.

Monedele din regiune profitau de apetitul pentru risc. Media celei poloneze se aprecia la 4,7402 zloți/euro iar a celei maghiare la 389,61 forinți/euro.

Piața criptomonedelor a răspuns pozitiv la declarațiile președintelui Fed, iar capitalizarea bursieră a depășit 1.130 miliarde de dolari. Cota valorică a bitcoin s-a redus la 39% chiar dacă tranzacțiile se realizau miercuri între 23.145 și 23.415 dolari. Ether fluctua în culoarul 1.668 – 1.694 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Leul a profitat la jumătatea săptămânii revenirea apetitului pentru risc urmare a declarațiilor făcute marți seară la Washington de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell. Președintele Fed a afirmat că în ciuda faptului că „inflația începe să scadă” banca centrală americană nu va renunța la înăsprirea politicii sale monetare, dar a lăsat de înțeles că nivelul […]


Autorul articolului Obiectiv Gr.
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://obiectivgiurgiu.ro/cursul-euro-a-scazut-cu-mai-mult-de-jumatate-de-ban/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://obiectivgiurgiu.ro/feed/
Titlu original ObiectivGiurgiu.Ro – cotidian de informație, opinie și atitudine civică
Data originala articol 8 februarie 2023 20:06

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.