Dan MOTREANU, europarlamentar PNL: „Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României”

Dan MOTREANU, europarlamentar PNL: „Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României”

Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României, prin rezoluția adoptată astăzi de plenul reunit la Strasbourg. M-am numărat printre inițiatorii acestei rezoluții, împreună cu mai mulți europarlamentari români.

  • Solicităm Comisiei Europene să includă returnarea tezaurului României pe agenda diplomatică biltareală a relațiilor UE-Rusia imediat ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic între cele două părți.
  • Cerem Comisiei să găsească soluții de colaborare cu statul român, cu Banca Națională a României și alte instituții relevante pentru a mobiliza eforturi coordonate și să urmărească toate mijloacele diplomatice de mediere și căutarea de soluții pentru a se asigura că tezaurul național dispărut este returnat acolo unde îi este locul, fără întârziere.
  • Parlamentul European consideră că însușirea ilicită de către Rusia a tezaurului național al României este un caz unic la nivel internațional. Rezerva de aur, împreună cu obiecte de partimoniu, a fost încredințată de România altui stat, cu documente valabile și garanții legale pentru returnare, dar obligațiile nu au fost respectate, încălcându-se legislația internațională.
  • În timpul Primului Război Mondial, între 1916 și 1917, România a trimis în Rusia țaristă tezaurul național pentru a fi protejat în cazul ocupației teritoriului național. Tezaurul cuprindea în total 91,5 tone de aur fin, care făceau parte din rezerva Băncii Naționale a României, colecții regale de bijuterii și monede rare, precum și bunuri de importanță culturală și istorică neprețuite, cum ar fi arhive de stat, documente, manuscrise istorice prețioase, picturi de patrimoniu, cărți rare și colecții ale multor instituții publice și private.
  • După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul și a refuzat înapoierea acestuia. Parlamentul European subliniază că Rusia nu a returnat nimic din cele 91,5 tone de aur, care sunt parte a rezervei Băncii Naționale a României, în ciuda protocoalelor semnate la transferul tezaurului în Rusia. Rusia a returnat în 1935 și 1956 doar câteva dintre bunurile culturale, religioase și de arhivă.

(Dan MOTREANU, vicepreședintele PNL)

Articolul Dan MOTREANU, europarlamentar PNL: „Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României, prin rezoluția adoptată astăzi de plenul reunit la Strasbourg. M-am numărat printre inițiatorii acestei rezoluții, împreună cu mai mulți europarlamentari români. Solicităm Comisiei Europene să includă returnarea tezaurului României pe agenda diplomatică biltareală a relațiilor UE-Rusia imediat ce contextul regional va permite reluarea dialogului politic […]

Articolul Dan MOTREANU, europarlamentar PNL: „Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/dan-motreanu-europarlamentar-pnl-parlamentul-european-solicita-federatiei-ruse-sa-returneze-complet-tezaurul-romaniei/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 15 martie 2024 09:10

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.