Dan Motreanu, președinte PNL Giurgiu și europarlamentar:…

PNL Giurgiu

Dan Motreanu, președinte PNL Giurgiu și europarlamentar:

❗️România va beneficia de modernizarea infrastructurii energetice transeuropene

Am votat în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) a Parlamentului European un proiect de aviz referitor la Revizuirea Regulamentului TEN-E privind infrastructurile energetice transeuropene. Obiectivul acestei inițiative este de a moderniza, decarboniza și interconecta infrastructura energetică transfrontalieră a UE pentru a ajuta Uniune…a să își atingă obiectivul de atingere a neutralității climatice până în 2050.

Revizuirea Regulamentului identifică 11 coridoare prioritare și 3 domenii tematice prioritare care trebuie dezvoltate și interconectate. Acestea se vor realiza prin proiecte UE de interes comun, finanțate prin Mecanismul pentru interconectarea Europei pentru perioada 2021-2027, care dispune de un buget de 5,84 miliarde euro pentru partea de energie.

România este inclusă în 3 astfel de coridoare, respectiv:

🔛Interconexiunea nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est („NSI East Electricity”): cuprinde interconexiuni și linii interne în direcțiile nord-sud și est-vest pentru finalizarea pieței interne și pentru integrarea producției provenite din surse regenerabile. Statele membre vizate sunt: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Cipru, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

🔛Rețeaua offshore în sud și est: dezvoltarea rețelei electrice offshore integrate și a interconectorilor aferenți din Marea Mediterană, Marea Neagră și apele învecinate, pentru transportul energiei electrice de la sursele regenerabile de energie offshore către centrele de consum și de stocare și pentru intensificarea schimbului transfrontalier de energie electrică. Statele membre vizate sunt: Bulgaria, Cipru, Croația, Franța, Grecia, Italia, Malta, România, Slovenia și Spania.

🔛Interconexiuni pentru hidrogen din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est („HI East”): infrastructură pe bază de hidrogen care permite apariția unei magistrale integrate a hidrogenului care conectează țările din regiune și răspunde nevoilor lor specifice de infrastructură pentru hidrogen, sprijinind crearea unei rețele la nivelul UE pentru transportul hidrogenului.

🔛Electrolizoare: sprijinirea implementării aplicațiilor de transformare a energiei electrice în hidrogen cu scopul de a permite reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de a contribui la funcționarea sigură, eficientă și fiabilă a sistemului și la integrarea sistemelor energetice inteligente. Statele membre vizate: Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.