DAS Giurgiu: ”Modificări legislative privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor conform Hotărârii de Guvern nr. 865/2023”

DAS Giurgiu: ”Modificări legislative privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor conform Hotărârii de Guvern nr. 865/2023”

Direcția de Asistență Socială (DAS) a Municipiului Giurgiu vine în sprijinul cetățenilor giurgiuveni cu următoarele precizări referitoare la modificările și completările aduse prin Hotărârea Guvernului nr. 865/2023, Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011.

Concret,  Hotărârea Guvernului nr.865/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 844/19.09.2023 a adus o serie de modificări, dintre care:

  1. Cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 50% din indemnizaţia cuvenită, pentru

fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Majorarea astfel calculată nu poate fi mai mică decât valoarea minimă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului; (anterior, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, se primea cuantumul indemnizației lunare minime)

  1. Pe toată perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap, beneficiarul poate solicita recalcularea cuantumului indemnizaţiei pe baza unor Hotărâri Judecătoreşti definitive, adeverinţe sau alte acte doveditoare privind rectificarea veniturilor care au stat la baza acordării dreptului, eliberate de plătitorii de venituri sau de organele competente.

Noul cuantum se acordă de la data prevăzută în Hotărârea Judecătorească definitivă sau, după caz, de la data prezentării documentelor de rectificare a veniturilor; (alineate nou introduse la art. 3 din OUG 111/2010)

  1. Dacă ambii părinţi îndeplinesc cerinţele de acordare a concediului pentru creşterea copilului, prevăzute în prezenta Ordonanţă de Urgenţă, acesta se acordă astfel încât: cel puţin 2 luni de concediu pentru creşterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat iniţial acordarea acestui drept;(anterior, 1 luna)

  1. Plata indemnizatiei pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptățită realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel net nu depăşeşte de 8 ori cuantumul minim al indemnizaţiei; (anterior, activități desfășurate în perioada concediului, al căror nivel nu depățește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației)

  1. În situaţia în care se constată că certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului este expirat, plata indemnizaţiei se suspendă pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna următoare celei în care a expirat certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului. Neprezentarea unui nou certificat de încadrare în grad de handicap în termenul de 3 luni conduce la încetarea dreptului.

  1. În situaţia reîncadrării copilului în grad de handicap în perioada de suspendare de la plata indemnizaţiei se reia, începând cu ziua următoare reîncadrării în grad de handicap.(alineate nou introduse la art.16, OUG 111/2010)

Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept.

Sursa: DAS Giurgiu

 

Articolul DAS Giurgiu: ”Modificări legislative privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor conform Hotărârii de Guvern nr. 865/2023” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Direcția de Asistență Socială (DAS) a Municipiului Giurgiu vine în sprijinul cetățenilor giurgiuveni cu următoarele precizări referitoare la modificările și completările aduse prin Hotărârea Guvernului nr. 865/2023, Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011. Concret,  […]

Articolul DAS Giurgiu: ”Modificări legislative privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor conform Hotărârii de Guvern nr. 865/2023” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/das-giurgiu-modificari-legislative-privind-concediul-si-indemnizatia-pentru-cresterea-copiilor-conform-hotararii-de-guvern-nr-865-2023/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 26 septembrie 2023 14:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.