De ce au ”protestat” manechine la Poliția Județeană?

De ce au ”protestat” manechine la Poliția Județeană?

Cei care au trecut vineri prin zona Inspectoratului Județean de Poliție s-au întâlnit cu câteva manechine îmbrăcate în uniformă de polițiști, cu pancarte atârnate de gât, pe care erau transmise diverse mesaje la adresa conducerii IJP Giurgiu.

Ce căutau manechinele acolo? Înlocuiau adevărații sindicaliști care ar fi vrut să protesteze real, iar între sindicaliștii de la EUROPOL și conducerea IJP s-a declanșat un adevărat război.

Iată ce anunțau, joi, reprezentanții sindicatului polițiștilor:

În cursul lunii octombrie a anului 2023, prin act administrativ emis de către șeful IPJ Giurgiu a fost modificat programul de lucru al polițiștilor care activează în structurile rutiere și de ordine publică din cadrul Serviciului Rutier, Biroului Rutier, BOPMU Giurgiu, și Formațiunilor rutiere și de ordine publică existente la nivelul Polițiilor orășenești Bolintin-Vale și Mihăilești.

Deși specialiștii din cadrul inspectoratului au argumentat că decizia este una benefică pentru siguranța cetățeanului, respectiv interesul instituțional, ca urmare a modificării programului din ture de 12/24 – 12/48 în 3 schimburi a câte 8 ore/zi, realitatea constatată din punct de vedere practic este că din luna noiembrie 2023 timpul de refacere a capacității de muncă a polițiștilor a fost încălcat în mod sistematic și nu numai.

Foarte mulți dintre aceștia au fost planificați singuri în serviciu, iar la Poliția orașului Mihăilești au fost numeroase situații în care nu a fost planificat niciun polițist rutier în serviciu, un singur echipaj din cadrul Serviciului Rutier fiind nevoit să intervină la evenimente/accidente cu victime pe raza întregului județ, siguranța polițiștilor dar și a cetățenilor fiind astfel vulnerabilizată.

Față de decizia conducerii IPJ Giurgiu de modificare a programului de lucru, colegii noștri au derulat ample acțiuni de protest în fața instituției prezentându-și de fiecare dată revendicările, acestea fiind argumentate inclusiv în ședințele de dialog social organizate la nivelul inspectoratului.

Astfel, pentru data de 09 februarie 2024 în intervalul orar 10:00-12:00, conform prevederilor Legii nr. 60/1991 privind adunările publice Sindicatul Europol a notificat Primăria Municipiului Giurgiu și implicit IJJ Giurgiu cu privire la organizarea unui protest, în comun cu SNPPC Giurgiu, al cărui obiect este reprezentat de nemulțumirile polițiștilor față de modificarea programului de lucru.

La aceste momente la nivelul primăriei s-a întrunit Comisia de avizare a adunărilor publice din care face parte inclusiv un reprezentant al IPJ Giurgiu, respectiv comisar șef Iordache Costel care își manifestă opoziția vis-a-vis de desfășurarea protestului polițiștilor menționând faptul că această adunare publică nu va fi aprobată pe motiv că în ziua de 09 februarie 2024 are loc activitatea de bilanț a IPJ Giurgiu la care vor participa diverși invitați și că instituția nu dorește ca aceștia să fie ”deranjați” de polițiștii care nu fac altceva decât să își exercite un drept constituțional.

O astfel de abordare nu poate fi decât interesantă în condițiile în care de la nivelul Poliției Române au fost trasate directive clare ca organizațiile sindicale să nu fie invitate la ședințele de bilanț, deși acestea au rol de parteneri de dialog social care reprezintă interesele profesionale, economice, sociale, cultural-artistice și sportive, precum și al apărării drepturilor individuale și colective ale acestora prevăzute în contractele colective și individuale de muncă, în acordurile colective de muncă și raporturile de serviciu, în convențiile colective de muncă, precum și în legislația națională, în pactele, tratatele și convențiile internaționale la care România este parte (Legea nr. 367/2022 privind Dialogul social).

Cu privire la abordarea comisarului șef Iordache Costel din cadrul Poliției Municipiului Giurgiu, nu ne rămâne decât să ne întrebăm retoric dacă acesta ocupă o funcție publică în cadrul unei instituții al cărei rol este de a veghea la respectarea legii și protejarea drepturilor cetățenilor ori dacă postul ocupat de domnia sa îi permite să încalce prevederile legislației în vigoare. (…)

Vă vom informa în cursul acestei zile cu privire la decizia Comisiei de avizare a adunărilor publice din cadrul Primăriei Municipiului Giurgiu, dar și referitor la următoarele demersuri pe care Sindicatul Europol le va realiza în condițiile nerespectării drepturilor constituționale ale polițiștilor.

Viitorul ne aparține!”

Comisia despre care vorbeau sindicaliștii s-a întrunit și a decis să nu avizeze protestul de vineri.

Conducerea IJP anunță la rândul său:

”La data de 8 februarie a.c., s-a desfășurat ședința comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, prin care s-a analizat desfășurarea unui protest, în fața Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, la data de 9 februarie a.c., în intervalul orar 10.00-12.00.

Având în vedere faptul că la protest se foloseau dispozitive care produc zgomot, precum și că în acel interval orar, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu era planificată o întâlnire cu partenerii instituționali, reprezentantul instituției noastre a propus organizatorului protestului un alt interval de desfășurare, respectiv 13.00-15.00, aspect cu care acesta nu a fost de acord.”

Vă vom ține la curent cu evoluția ”contrelor” dintre cele două părți beligerante.

.

 

Cei care au trecut vineri prin zona Inspectoratului Județean de Poliție s-au întâlnit cu câteva manechine îmbrăcate în uniformă de


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/de-ce-au-protestat-manechine-la-politia-judeteana/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 9 februarie 2024 16:33

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.