De ce dispar gustul și mirosul – aceste simptome sunt semn de COVID, dar și de alte boli

Pierderea mirosului (anosmie) și a gustului (ageuzie) au devenit într-un timp scurt simptome celebre asociate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2, dar și un aspect-cheie al cercetării medicale, mobilizând oamenii de știință să determine dacă acest virus respirator conduce într-adevăr la pierderea mirosului. Totuși, anosmia poate fi un indicator al apariției mai multor boli, despre care veți citi în continuare.

Pierderea mirosului și a gustului. Care este motivul

Văzul, auzul, mirosul, gustul și simțul tactil sunt cele cinci simțuri primare ale omului, iar alterarea oricăruia dintre ele duce la o scădere a calității vieții. În ultimul timp, pe fondul situației create de pandemia de COVID-19, tot mai multe persoane au reclamat prezența tulburărilor de gust și mors, care încă este dificil de diagnosticat.

Astfel, alterarea gustului și/sau a mirosului poate fi un simptom primar sau poate fi secundară unor procese din diverse categorii de patologii. După cum probabil mulți dintre noi știu deja, pe lângă simptomele respiratorii (precum tuse și dificultăți de respirație), infecția cu noul coronavirus poate avea și alte tipuri de simptome, cum ar fi pierderea simțului mirosului sau a gustului.

Anosmia, sau pierderea temporară a mirosului, este principalul simptom neurologic, dar și unul dintre primii indicatori ai infecției cu SARS-CoV-2, potrivit oamenilor de știință de la Harvard Medical School. Acest fapt a fost confirmat și de o amplă metaanaliză care a evaluat 8 studii la care au participat, în total, 11.000 de pacienți bolnavi de COVID.

Pierderea mirosului este un semn că virusul are tropism neurologic. Întrucât nervul olfactiv este o extensie a sistemului nervos central, pierderea mirosului asociată infecției COVID-19 este o afectare directă a sistemului nervos central, dar probabil este cea mai blândă afectare a sistemului nervos central“, explică dr. Corina Mella, medic primar ORL si coordonatorul Centrului de Voce din Spitalul Euroclinic, potrivit reginamaria.ro.

Citește și: A apărut inelul inteligent care poate depista infectarea cu COVID-19. Totul se întâmplă înainte de apariția simptomelor

Poți avea COVID, dar și alte boli

Rezultatele cercetărilor realizate până acum indică procente diferite, ce variază între  3,2% și 98,3% pentru pierderea mirosului și între 5,6% si 62,7% pentru pierderea gustului.

Pierderea gustului și a mirosului, simptome ce caracterizează infecția cu coronavirus și nu numai
Pierderea gustului și a mirosului, simptome ce caracterizează infecția cu coronavirus și nu numai

Înainte ca pandemia să pună stăpânire pe întregul mapamond, cele mai bune rezultate în acest sens au fost obținute în urma unui studiu realizat în aul 1994, când s-a descoperit că 2,7 milioane de americani adulți au o problemă olfactivă, iar 1,1 milioane una gustativă.

Momentan, oamenii de știință nu au determinat cum infecția COVID-19 afectează mirosul și gustul, însă există câteva teorii potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 se leagă de proteina cunoscută sub denumirea de ACE-2, care se găsește pe celulele din nas și gură.

În ceea ce privește timpul de „dispariție“ a simțurilor olfactiv și gustativ, acesta depinde de la un pacient la altul.

La coronavirus depinde de la persoană la persoană. Am întâlnit persoane care încep să își recapete mirosul după 10-12 zile de la debutul bolii, am întâlnit persoane care nu și-au recăpătat mirosul nici după trei luni“, declara medicul ORL, Remus Mihalcea.

Există și alte afecțiuni care duc la anosmie, iar printre cele mai des întâlnite se numără polipoza nazală, rinita cronică și deviațiile de sept accentuate.

Sunt și alte afecțiuni medicale, în spera ORL, care duc la pierderea mirosului, și aici aș putea pune pe primul loc polipoza nazală, rinita cronică, deviațiile de sept accentuate, dar, repet, în acest moment, majoritatea pacienților ce se prezintă cu hiposmie sau cu anosmie sunt suspicionați ca fiind infectați cu COVID“, a precizat Mihalcea.

Medicul a mai spus și că momentan „nu avem date certe cum că anumite medicamente influențează revenirea mirosului“.

În anul 2017, oamenii de știință de la Universitatea McGill din Quebec descopereau că disfuncția olfactivă ar putea fi un indicator al apariției Alzheimerului.

Este pentru prima dată când am descoperit că lipsa mirosului este un indicator al Alzheimerului“, declara Marie-Elyse Lafaille-Magnan, principalul autor al studiului.

Timp de peste 30 de ani, cercetătorii au explorat conexiunile dintre pierderea memoriei şi incapacitatea de a identifica anumite mirosuri. Bulbul olfactiv (ce are rolul de simţ al mirosului) şi cortexul entorhinal (ce are și rolul de a identifica tipului de miros) sunt printre primele structuri ale creierului afectate de boală“, adauga cercetătoarea.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.