De ce se teme Erdogan de anonimul Nuri Gokhan Bozkir – anchetă Deutsche Welle

Zilele trecute, Erdogan, aflat la Kiev, a anunțat într-o conferință de presă arestarea unui bărbat, al cărui nume puțini l-au auzit în Turcia. Este vorba despre Nuri Gokhan Bozkir. Potrivit investigațiilor Deutsche Welle, Bozkir este un informator și a vrut să facă dezvăluiri despre transporturi secrete de arme turcești în zone de război, ceea ce ar reprezenta un pericol pentru președintele turc.

Aproape nimeni altcineva în afara lui nu ar putea scoate la lumină încălcările sistematice ale acordurilor internaționale de către Turcia. Și asta pentru că traficantul de arme arestat face parte el însuși dintr-o rețea secretă care furnizează arme Siriei și Libiei, citează ziarul grec Pro Thema și Rador.

Aceste afaceri ar trebui să rămână strict secrete, pentru că guvernul turc câștigă sume uriașe din ele. Iar pentru a-l reduce la tăcere pe fostul militar de elită și ulterior traficant de arme, l-au scos din „circulație”. Adresându-se presei turce pro-guvernamentale, Erdogan a spus că Bozkir a fost arestat de serviciul secret turc MIT în Ucraina. Potrivit lui Erdogan, problema a fost discutată cu președintele ucrainean Zelenski și s-a convenit ca Bozkir să fie extrădat în Turcia.

Istoricul acțiunilor lui Bozkir

Bozkir a devenit un pericol pentru guvern din momentul în care a început să ofere informații explozive pentru portalul de știri ucrainean Strana. De exemplu, cum a cumpărat arme în valoare de sute de milioane de dolari în diferite țări din estul Europei la ordinul Turciei, arme pe care colaboratori ai serviciilor secrete turcești le-au predat unor grupări rebele islamiste din Siria. Au fost efectuate în total 50 de astfel de expedieri.

Lucrurile mergeau bine pentru Bozkir, dar când a încercat să vândă arme în Siria în mod autonom, poliția turcă a oprit livrările, iar Bozkir a fost nevoit să părăsească țara. Complicii săi din MIT l-au ajutat în acest sens printr-o acțiune coordonată. În Ucraina, Bozkir a cerut azil de teamă că autoritățile turce s-ar putea întoarce împotriva lui, în ciuda faptului că multe dintre operațiunile în care a fost implicat aveau aprobarea guvernului. Prin urmare, a trecut la primele dezvăluiri de documente.

Turcia a reacționat la așa-zisa cerere de azil, lansând așa-numita Red Notice, o alertă roșie către Interpol pentru arestarea lui Bozkir și extrădarea acestuia în legătură cu uciderea unui istoric turc, Necip Hablemitoğlu, în 2002.

Cazul respectiv a rămas deschis până astăzi, dar în cererea de extrădare, la care Deutsche Welle a avut acces, apar doi martori, care își amintesc că l-au văzut pe Bozkir într-o mașină lângă locul crimei. Avocatul ucrainean al lui Bozkir consideră acuzațiile ca fiind fabricate, fără dovezi indubitabile ale implicării clientului său în asasinarea profesorului.

De doi ani instanțele ucrainene se ocupă de cererea de extrădare, dar judecătorii nu au ajuns la un verdict definitiv. Cu toate acestea, agenți secreți turci l-au răpit pe Bozkir din Ucraina, fără să fie clar dacă acest lucru a fost făcut cu știința sau chiar cu sprijinul autorităților ucrainene. Niciunul dintre cele două guverne nu a fost în măsură să comenteze evenimentele și nici să răspundă la întrebările Deutsche Welle.

Avocatul lui Bozkir a denunțat acțiunile serviciilor secrete ucrainene ca fiind ilegale și susține că sunt sancționabile penal. Desigur, cazul lui Nuri Bozkir nu este unul izolat. Guvernul turc a acuzat și alte persoane că au dezvăluit detalii despre livrările secrete de arme și rețelele din spatele lor. Cea mai cunoscută victimă este jurnalistul turc Can Dündar. În 2015, a circulat o înregistrare video care arăta pentru prima dată transporturi de arme turcești către Siria. A fost acuzat de înaltă trădare și a fost cât pe ce să-și piardă viața în urma unei acțiuni criminale.

Darul Ucrainei către Turcia

Apoi, Dündar s-a autoexilat și a fost condamnat în lipsă la 27 de ani de închisoare. „Este o tactică obișnuită a guvernului turc”, a spus Dündar pentru DW despre cazul Bozkir. „Cei care vor să expună faptele murdare ale statului sunt reduși la tăcere. Cei de la putere știu că (Bozkir) știe multe despre sistemul corupt și că toată această mizerie va ieși la iveală atunci când va decide să vorbească”. Organizația pentru democrație Freedom House din Washington a constatat că Turcia a fost implicată în cel puțin 58 de cazuri răpiri de cetățeni turci din 2014 încoace. În plus, într-un raport din 2021, se arată că numărul „Alertelor roșii” către Interpol a crescut vertiginos în ultimii ani cu scopul de a fi readuși în țară criticii și presupușii dușmani ai statului.

În cazul lui Bozkir, răpirea traficantului de arme a avut loc cu o săptămână înainte de recenta vizită a lui Erdogan la Kiev, într-un moment în care Ucraina, în fața presiunii tot mai mari din cauza prezenței militare a Rusiei la granițele sale, caută sprijin internațional. Experții avansează ipoteza că Ucraina este dispusă să facă diverse concesii aliaților săi, mai ales după ce unii parteneri occidentali, precum Germania, au limitat ajutorul militar pentru țară. „Turcia este gardianul strâmtorilor maritime dintre țările non-ruse care se învecinează cu Rusia și are cea mai bună flotă”, a declarat Gustav Gressel, membru senior al Consiliului European pentru Relații Externe, pentru DW. „Prin urmare, este important ca Ucraina să aibă Turcia de partea ei cât mai mult posibil”.

Din acest motiv, avocatul lui Bozkir crede că autoritățile de securitate ucrainene fie au ajutat, fie au închis ochii atunci când agenții secreți turci l-au răpit pe clientul său. „Ucraina a decis să facă un cadou Turciei”, susține el. Președintele turc a profitat de recenta conferință de presă pentru a lăuda buna cooperare cu „interlocutorii” ucraineni pentru arestarea lui Bozkir. Și a încheiat cu o amenințare clară la adresa altor potențiali informatori, spunând că vrea să profite de ocazie pentru a se adresa și altor „trădători” ca să le spună că „oriunde ați merge nu veți scăpa de justiția turcă și veți fi trași la răspundere”, citează ProThema. (preluare Rador)

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.