De ce sunt nemulțumiți o parte din primarii localităților județului Giurgiu…Ce își doresc de fapt ei!

De ce sunt nemulțumiți o parte din primarii localităților județului Giurgiu…Ce își doresc de fapt ei!

Nu mai este un secret, pentru prea mulți dintre noi, că primarii localităților sunt extrem de nemulțumiți de faptul că nu au mai primit bani, de ceva timp, prin programele destinate unor proiecte de dezvoltare a localităților, pentru finalizarea proiectelor deja demarate.

Colac peste pupăză, s-a mai adăugat recent și Ordonanta nr. 90 din 27 octombrie 2023, pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023.

Evident că această situație îi exasperează pe edilii localităților, respectiv și pe cei din județul Giurgiu. Într-o discuție avută cu o parte dintre aceștia, atât din PSD cât și din PNL,  primarii de localități ne-au explicat care sunt nemulțumirile lor, sub promisiunea păstrării anonimatului identității acestora. Probabil că înțelegeți de unde vine această dorință de discreție a lor.

 Suntem  dependenți de  alocările de la Guvern.  Peste 2-3 ani de zile vom vedea  jumătate din Primăriile din Giurgiu în faliment – ne declara un primar al unei comune din sudul județului.

 Este o situație fără precedent! Până acum ne mai dădeau 3-4 miliarde pe an…Ne mai mișcam, puteam să supraviețuim, acum  toate s-au scumpit, salariile pe care trebuie să le plătim angajaților au crescut și ele, însă bugetul Primăriei tot ăla e… 

Oamenii nu au bani să își mai plătească taxele, impozitele și amenzile… și astfel nu ai de unde să colectezi.  Avem o groază de proiecte care necesită cofinanțare, taxa ISC ( n.a.-  taxă autorizație de construire)… Adică eu nu pot începe o lucrare dacă nu plătesc la STAT o groază de bani…

 ”Stat la stat”, adică pe o parte îmi dă, iar pe de altă parte îmi ia.  Statul este interesat să îi ajute în mod special pe cei asistați social, sacrificând însă toate firmele, riscând  să le bage în faliment, să nu se mai miște nimic – spunea un alt primar.

  Acum se dorește mărirea burselor sociale la 600 de lei/ lună. Toți cei din căsuțele familiale, care sunt luați în asistență de către unele familii, vor avea bani mai mulți. Sunt unele  familii care au câte 7-8 chiar și 10 copii în întreținere.  Mai ales, după scandalul ăsta cu azilurile, toată  lumea o să ia copii să îi crească. Cei ce au luat în îngrijire 4-5 copii, ridică lunar, de pe urma acestora,100 și chiar 200 de milioane de lei…

Este o afacere extrem de profitabilă pentru ei. Însă sperăm ca la rândul lor , copiii să beneficieze de condiții conform cu aceste sume. Altfel toată cheltuiala făcută de Guvern se va dovedi un mare eșec, declanșând probabil un alt mare scandal mediatic. . 

Sunt familii care au  mai mulți copii luați în întreținere. Mama și tata iau un copil, bunica sș bunicul încă unul, cumnatul la rândul lui ia și el, și așa mai departe…

Cert este că Guvernul bagă comunele în faliment.  Dacă  dorește astfel de măsuri, de ce nu preia Guvernul această sarcină financiară? – întreba retoric cineva.

Guvernul dă 90 %, iar bugetul local suportă 10%! Însă dacă ai 200-300 de persoane cu handicap, la care se mai adaugă și asistații social, asta înseamnă că bugetul este grav afectat și atunci chiar avem o problemă. Evident că nu e vina nimănui că este suferind, însă nu putem să nu punem în ecuație problema financiară. 

Toți cei cu care am stat de vorbă au acuzat aceeași problemă: faptul că primăriile nu beneficiază de nicio taxă.

Un alt primar propunea ca Guvernul să susțină 100%, toate aceste cheltuieli, iar primăriile să se ocupe, strict, de investiții.

Avem nevoie de proiecte, de cofinanțări, tot felul de de taxe pentru te miri ce… Însă Guvernul, de la luna iunie-august nu a mai făcut nicio plată… 

În concluzie proiectele pe care dorești să le aplici sunt pentru cei cu bani nu pentru cei săraci, ca noi… Cine are bani poate să facă, cine nu, asta este! Statul nu te sprijină. Te pune în schimb să faci cotețe de câini, să ai medic veterinar, să ai angajați… Da unde îi găsești și de unde bani ? Cum și cu ce să hrănești sute de câini? – sublinia un edil al unei alte comune.

După cum se poate observa primarii și primăriile sunt grevați/grevate de obligațiile financiare ce li se impun, în condițiile în care locuitorii comunelor din județul Giurgiu și nu numai, suferă de o pauperizare accentuată și continuă.

Ei sunt conștienți că pentru a continua ceea ce au promis comunităților pe care le conduc și a finaliza proiectele începute deja, este nevoie de bani.

Totodată șansele lor de a câștiga încă un mandat la alegerile de anul viitor se leagă de realizarea acestor proiecte. Oamenii vor o infrastructură fiabilă, vor apă potabilă și canalizări în case, sătui să stea cu veceul în fundul curții.

Pragmatici, cetățenii de la țară își doresc la rândul lor gaze, sătui să spargă lemne, la 70 de ani, în toiul iernii. Vor un minim de confort care să-i rețină în localitățile în care s-au născut, fără a mai fi tentați ( mai ales cei tineri), să lase totul de izbeliște și să plece în zone în care toate aceste condiții sunt deja asigurate populației.

Iată de ce primarii sunt tot mai speriați de ritmul rapid în care localitățile pe care le administrează se depopulează, de la o zi la alta.  Lucratul pământului sau creșterea unor animale în gospodărie nu mai este de multă vreme o tentație pentru generațiile care vin din spate.

Iată doar câteva din problemele de bază pe care guvernanții vor trebui să le ia serios în seamă, adaptându-se cât mai repede la schimbările dictate de vremuri și totodată la așteptările tot mai pretențioase ale celor pe care îi guvernează.

PS.  Primarii ne-au asigurat că respectă întru totul drepturile asistaților sociali, asigurându-ne că marea lor problemă rămâne însă sustenabilitatea investițiilor pe care doresc să le facă în interesul cetățenilor care i-au ales să îi reprezinte.

(Florian Tincu)

 

Articolul De ce sunt nemulțumiți o parte din primarii localităților județului Giurgiu…Ce își doresc de fapt ei! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Nu mai este un secret, pentru prea mulți dintre noi, că primarii localităților sunt extrem de nemulțumiți de faptul că nu au mai primit bani, de ceva timp, prin programele destinate unor proiecte de dezvoltare a localităților, pentru finalizarea proiectelor deja demarate. Colac peste pupăză, s-a mai adăugat recent și Ordonanta nr. 90 din 27 […]

Articolul De ce sunt nemulțumiți o parte din primarii localităților județului Giurgiu…Ce își doresc de fapt ei! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/de-ce-sunt-nemultumiti-o-parte-din-primarii-localitatilor-judetului-giurgiu-ce-isi-doresc-de-fapt-ei/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 10 noiembrie 2023 07:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.