De unde mai taie Florin Cîţu ca să curme dezmăţul bugetar

Bugetul de stat, despre care premierul a spus că este deja finalizat exceptând restructurările care vor fi operate de companiile de stat care au înregistrat pierderi, va conţine nu numai alocări, ci şi eliminarea unor fonduri cu care bugetarii şi alţi funcţionari publici plătiţi din fondurile de stat sunt obişnuiţi.
Surse apropiate partidului de guvernământ au declarat pentru Hotnews că premierul Florin Cîţu i-a informat pe liberali că Guvernul taie voucherele de vacanţă în 2021 şi sporurile bugetarilor şi reduce subvenţia pentru transportul studenţilor, statul economisind astfel între 1,8 şi 2 miliarde de lei.
Punctual, premierul le-a explicat liberalilor că în acest an se vor folosi totuşi vouchere de vacanţă, dar nu unele nou emise, ci cele rămase necheltuite în 2019 şi 2020, altele noi umând a fi date abia în 2022.
În privinţa transportului pentru studenţi, aceştia ar urma să nu mai aibă gratuitate integral, ci să se revină la sistemul din 2016, când era doar un anumit număr de călătorii suportat de stat.
De asemenea, sporurile pentru prefecturi ar urma să fie eliminate, indemnizaţia de hrană se va reduce, iar sporurile vor fi plafonate.

Pensiile şi alocaţiile rămân la nivelul actual

În privinţa pensiilor, acestea se vor indexa de anul viitor cu inflaţia şi cu până la 50% din creşterea reală a salariului mediu, le-a mai spus premierul liberalilor, potrivit surselor HotNews.ro.
De asemenea, alocaţiile copiilor vor rămâne neschimbate anul acesta, iar subvenţia publică pentru partide va fi redusă. Înainte de a se întâlni cu conducerea PNL, premierul a declarat că Legea bugetului este finalizată şi va fi făcută publică marţi sau miercuri dimineaţă cel târziu, iar ţinta de deficit rămâne asumată la „7 – 7,1%”.
„Va fi în dezbatere publică mâine sau poimâine. Am avut de clarificat câteva măsuri, care vor fi printr-o ordonanţă de urgenţă sau amendamente în Parlament, cu cei de la coaliţie, cu coaliţia de guvernare. Legea bugetului este finalizată, va fi în transparenţă publică mâine sau miercuri dimineaţă, cel mai târziu”, a afirmat Florin Cîţu la Parlament, întrebat despre Legea bugetului de stat.
Premierul a precizat că ţinta de deficit asumată prin proiectul Legii bugetului este între „7% şi 7,1%”.

Fără subvenţii pentru companiile cu pierderi

Cîţu a spus că, deocamdată, nu a primit planurile de restructurare de la companiile de stat cu pierderi. „Şi v-am spus că restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare”, a explicat Cîţu.
Întrebat despre sporurile din sectorul bugetar, Cîţu a menţionat: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar”.

Anterior, premierul anunţase că sporurile sunt în jur de 600 de milioane de lei şi că, în noua lege a salarizării unitare, se va menţiona clar că vor fi acordate pe criterii de performanţă.
Afirmaţia premierului a survenit după cea făcută de ministrul Muncii, Raluca Turcan, potrivit căreia legea este încălcată în prezent, având în vedere că sporurile cumulate nu trebuie să depăşească mai mult de 30% din salariul brut al unui angajat plătit din fonduri publice.

Economişti: măsurile sunt necesare, dar trebuie luate cu mare atenţie

Solicitat de „Adevărul” să comenteze declaraţiile premierului, economistul Mircea Coşea a punctat problemele cu care se va confrunta ţara noastră în contextul pandemiei şi al acestor reduceri de costuri din bugetul de stat.
„E un buget foarte complicat, pentru că plecăm de la un deficit uriaş de aproape 10% pe care vrem să-l reducem la 7%. Şi nu există un concept. Se merge pe tăiere, care ar putea aduce pierderi mai mari decât câştig. Este nevoie de o reformă a aparatului administrativ-teritorial, pentru că sunt mulţi care iau bani fără să facă nimic.
Dar aceşti angajaţi au contracte colective de muncă în care sunt prevăzute plăţi compensatorii. Aceste tăieri trebuie gândite foarte bine, pentru că pot afecta consumul, care acum este susţinut exact de aceşti bugetari, pentru că mediul privat este foarte afectat de pandemie şi nu se ştie câte companii îşi mai pot menţine activitatea. Însă, în ceea ce priveşte sporurile, unele chiar sunt de-a dreptul aberante”, a declarat economistul pentru „Adevărul”. 
„Consider că ar trebui stimulat segmentul de procesare din industrie, ca să putem reduce importurile”, a completat Mircea Coşea.

Cabat: Se căpuşează foarte mult la companiile de stat

La rândul său, economistul Dragoş Cabat a declarat pentru „Adevărul” că aceste măsuri sunt extrem de importante în contextul actual, pentru că nimeni nu poate anticipa cât va ţine criza sanitară şi, implicit, care vor fi veniturile statului, care depind şi de activitatea din sectorul privat.
„Toate aceste aşa-zise tăieri, pentru că în parte sunt de fapt plafonări, înseamnă circa 1,2% din PIB. Scăderea cheltuielilor este extrem de importantă, ţinând cont că nu se poate anticipa cu exactitate care vor fi veniturile aduse la bugetul statului în acest an. Este foarte important de ţinut în frâu cheltuielile, iar reducerea subvenţiilor sau eliminarea lor pentru companiile cu pierderi care nu au un plan de restructurare este un pas înainte. Ar trebui să fie şi depolitizate aceste companii, nu numai restructurate”, a spus economistul.
Pe de altă parte, acesta a punctat că restructurarea nu înseamnă neapărat concediere, ci ”un plan de profitabilitate cu acelaşi număr de angajaţi. ”Se căpuşează foarte mult la companiile de stat. Nimeni nu se uită dacă o companie este productivă sau nu. Companiile de stat trebuie să găsească soluţii pentru a-şi spori veniturile, aceasta fiind principala dintre condiţiile restructurării”, a încheiat specialistul.
Liderul PNL Ludovic Orban a confirmat luni măsurile ce vor fi luate de Executiv pentru diminuarea cheltuielilor bugetare

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.