Depăşirea crizelor cu care se confruntă România, în mâinile Guvernului PNL-PSD-UDMR. „Misiunile” urgente ale premierului Ciucă

Klaus Iohannis l-a desemnat ca premier pe Nicolae Ciucă, singura propunere făcută de partide la consultări, după ce USR nici măcar nu a mai mers, în timp ce AUR a fost pornită mai degrabă pe băşcălie la întâlnirea cu preşedintele României, fiindu-i arătate o parte din semnăturile pe care le-au strâns pentru suspendarea şefului statului. La două ore după ce s-a întâlnit cu delegaţia comună a PSD, PNL, UDMR şi a Grupului minorităţilor, Klaus Iohannis a anunţat, printr-un mesaj scurt, că îl desemnează premier pe Nicolae Ciucă.

Liberalii, spre deosebire de social-democraţi, au avut lista de miniştri deja bătută în cuie, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis. Pe lista PNL sunt miniştri cu experienţă, precum Lucian Bode (Interne), Cătălin Predoiu (Justiţie), Bogdan Aurescu (Externe) sau Sorin Cîmpeanu (Educaţie). Sunt şi două surprize, adică Florin Roman (vicepreşedintele pe administraţie al formaţiunii) la Digitalizare şi senatorul Daniel Cadariu, un politician cvasi-necunoscut, la IMM-uri şi Turism, susţinut de prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur. Nu în ultimul rând, Florin Cîţu a ţinut morţiş pentru numirea lui Dan Vîlceanu la Fonduri Europene, deşi grei ai partidului, Ilie Bolojan şi Emil Boc, insistau pe varianta unui tehnocrat, adică Marcel Boloş.   

Luni seară, şi PSD a stabilit lista de miniştri: Sorin Grindeanu (vicepremier şi ministru al Transporturilor), Adrian Câciu (Finanţe), Vasile Dîncu (Apărare), Marius Humelnicu (Economie), Alexandru Rafila (Sănătate), Gabriela Firea (Familie şi Tineret), Marius Budăi (Muncă), Adrian Chesnoiu (Agricultură) şi Lucian Romaşcanu (Cultură). O surpriză este alegerea lui Humelnicu la Economie, acesta fiind sprijinit de doi lideri cu greutate ai PSD, Mihai Tudose şi Dan Nica, însă şi propunerea de secretar general al Guvernului, adică Marian Neacşu, fost secretar general al PSD, trecut între timp prin Pro România. 

Cursă contra cronometru pentru rezolvarea urgenţelor

Noua coaliţie va trebui să se ocupe cu celeritate de mai multe probleme încă din primele zile ale preluării guvernării. În primul rând, rectificarea bugetară trebuie să fie făcută foarte repede, pentru a putea fi asigurată plata salariilor şi pensiilor în prima parte a lunii de decembrie. După ce ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că instituţia pe care o conduce nu are bani pentru salariile medicilor, dacă nu are loc rectificarea bugetară, Raluca Turcan (ministrul Muncii) i-a anunţat pe colegii din partid că de vineri nu vor mai fi fonduri pentru plata pensiilor şi alocaţiilor. Din data de 12 noiembrie Ministerul Muncii a solicitat Ministerului Finanţelor suma de 2,8 miliarde până pe 25 octombrie, ca să aibă fonduri pentru cheltuielile de asistenţă socială, alocaţii, pensii sau drepturi acordate pentru creşterea copilului.

O altă problemă pe care partidele au tergiversat-o din cauza negocierilor politice a fost cea a adoptării Certificatului verde la locul de muncă, astfel încât să fie impulsionată campania de vaccinare, dar şi să limiteze răspândirea COVID-19. În prezent, proiectul de lege este blocat la comisiile din Camera Deputaţilor şi este aşteptat raportul comun, astfel încât să ajungă în plen pentru votul final.

Noua coaliţie trebuie să gestioneze cu atenţie şi relaţia cu unităţile şcolare, în condiţiile introducerii testelor de salivă obligatorii de două ori pe săptămână în instituţiile care vor învăţa fizic. Ultima decizie a Ministerului Educaţiei este că fiecare consiliu de administraţie dintr-o şcoală decide dacă testarea elevilor are loc acasă, de către părinţi, sau la unitatea de învăţământ. 

Nu în ultimul rând, PNL, PSD şi UDMR trebuie să pregătească bugetul de stat pe 2022, în condiţiile în care în mod normal, conform legislaţiei, prima formă a proiectului ar fi trebuit să fie gata până pe 15 noiembrie, termen însă mai mereu încălcat de guvernanţi.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.