Depistarea consumului de droguri cu aparatele DRUGTEST s-a transformat într-un joc de-a ”Alba-Neagra”!

Depistarea consumului de droguri cu aparatele DRUGTEST s-a transformat într-un joc de-a ”Alba-Neagra”!

Erori uriașe ale aparatelor Drugtest din dotarea Poliției, și din ce în ce mai frecvente. Este concluzia ce rezidă în ultima perioadă din numărul de contestații și din declarațiile unor persoane autorizate.  

”Asta are, asta n-are!” , cam așa se întâmplă, deseori, atunci când conducătorilor auto li se întinde testerul ce indică dacă a fost consumată sau nu vreo substanță interzisă, adică un drog.

Altfel spus, din cauza erorilor acestor aparate, chestia asta cu testul se transformă într-un joc de-a ”Alba-Neagra” !

Cert este că  aparatele drugtest, folosite de echipajele de poliție,  dau uneori erori uriașe. În România și implicit în Municipiul Giurgiu, conform datelor statistice, consumul de droguri este în creștere.

Îngrijorător este faptul că acești toxicomani devin, după cum am constatat în ultima vreme,  ucigași pe șoselele din România.

Acțiunile poliției de a îi depista sunt lăudabile, însă atunci când o faptă  bună devine,  procedural, un eșec, respectiv  o pierdere de timp, atunci  ne întrebăm a cui este afacerea asta cu aparatele drugtest și  cine profită de pe urma acestor tragedii, pentru a se îmbogăți?

E sinistru, dar adevărat…!

Toti mai mulți soferi giurgiuveni se plâng  de faptul că deși sunt depistați pozitiv, nu sunt consumatori. De bună credință, încercând să demonstreze acest lucru, ei solicită să fie verificați de către IML, fâcând testele de laborator: testul de urină, de sânge, tocmai din dorința de    a-si demonstra nevinovăția și de a-și recupera permisul.

Chiar, Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol,  declara recent  că 30% dintre aparatele drugtest nu sunt folosite de colegii din teritoriu, deoarece au o incidență de până la 30% de rezultate false, ”pozitive”.

Astfel că un fenomen aparent tragic, îi obligă pe unii șoferi nevinovați dar care  au fost depistați pozitiv cu drugtestul, la consum inutil  de nervi, de bani și de timp, în timp ce adevărații drogați umblă liberi pe șosele, fiind  depistați doar atunci când se produce o tragedie.

Odată ce un șofer testat obține un rezultat pozitiv pentru consumul de droguri, polițistul reține permisul și interzice dreptul de a conduce persoanei în culpă până la soluționarea cauzei.

 Finalul anchetei depinde exclusiv de rezultatul analizei de sânge sau de urină, singura relevantă într-o astfel de situație, și care se realizează la Institutul de Medicină Legală, nu la orice spital.

Medicii legiști recunosc faptul că dispozitivul Drug Test folosit de Poliția Română, deși este omologat, nu produce un rezultat cert și imbatabil, fiind doar un indicator al consumului de droguri.

Este la fel de important de  precizat că rezultatele probelor de sânge de la Institutele Medico Legale nu vin de pe o zi pe alta și nu ajung la persoana în cauză, ci merg direct la Poliție.

 Rezultatele pot fi gata în câteva zile sau chiar luni sau ani, în funcție de cum se face plata între cele două instituții, Poliție și IML.

Până la venirea rezultatelor de la Medicina Legală, dosarul stă în așteptare la poliție, perioadă în care șoferul nu are dreptul de a conduce.

În cazul în care rezultatul probelor de sânge și/sau urină nu relevă consumul de droguri, dosarul se finalizează cu clasarea cauzei, soluția dată exclusiv de un procuror. Dar și asta este o procedură de durată.

Este clar că în urma acestor rezultate eronate mulți dintre conducătorii auto își pierd dreptul de a mai conduce autoturismul, lucru care îi afectează grav pe cei care din asta trăiesc.

Unii sunt șoferi la diferite societăți, fac naveta, transportă membri ai familiei, aflați în imposibilitatea de a se deplasa etc.

Cum este despăgubit ulterior, conducătorul auto căruia i s-a luat permisul? Ce se întâmplă cu cei care și-au pierdut locul de muncă din această cauză, cei ce au suferit un șoc traumatic, o depresie gravă…

Numărul tot mai mare de erori ale aparatelor drugtest, confirmat chiar de către liderul de sindicat al Poliției Naționale, ar trebui să dea de gândit.

Din păcate sunt cazuri ( unul dintre acestea a fost depistat de noi), în care, deși eroarea drugtest-ului este confirmată chiar și de către analizele IML, agenții de circulație nu vor să le ia în seamă.

Ceea ce constituie un abuz grosolan ce ar trebui pedepsit de superiori cu  maximă severitate.

Pentru a avea imaginea reală a ceea ce s-a întâmplat până în prezent  la Giurgiu, în acest context, am dori să fim informați de reprezentanții Poliției – Serviciul Circulație, câte persoane au fost testate în 2022 și 2023 (până la această dată), câte testări au fost efectuate cu aparatul drugtest, câte au ieșit pozitive, câte au fost confirmate de testele de laborator, câte dosare penale au fost întocmite în cauză, câte s-au finalizat (cu trimitere în judecată) și în câte din aceste dosare, Parchetul a dispus clasarea cauzei.

Totodată ne întrebăm oare cine se face vinovat de contractarea acestor testere și de ce Ministerul de Interne continuă să le mențină în sistem în ciuda evidentelor erori constatate.

A cui este oare afacerea la nivel național ? Probabil un nume greu ce dacă ar fi deconspirat ar face să se clatine multe capete, pe soclurile pe care stau, așezate.

(Jurnal)

Articolul Depistarea consumului de droguri cu aparatele DRUGTEST s-a transformat într-un joc de-a ”Alba-Neagra”! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Erori uriașe ale aparatelor Drugtest din dotarea Poliției, și din ce în ce mai frecvente. Este concluzia ce rezidă în ultima perioadă din numărul de contestații și din declarațiile unor persoane autorizate.   ”Asta are, asta n-are!” , cam așa se întâmplă, deseori, atunci când conducătorilor auto li se întinde testerul ce indică dacă a fost […]

Articolul Depistarea consumului de droguri cu aparatele DRUGTEST s-a transformat într-un joc de-a ”Alba-Neagra”! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/depistarea-consumului-de-droguri-cu-aparatele-drugtest-s-a-transformat-intr-un-joc-de-a-alba-neagra/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 21 septembrie 2023 09:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.