Deputat PNL atacă USR PLUS: ‘Pare un atac concertat la adresa Bisericii Ortodoxe Române’

Deputatul PNL Daniel Gheorghe spune că intenția primăriei Sector 2 de a schimba numele parcului ‘Sfântul Ștefan’ pare să fie un element dintr-un „program concertat de atac” la adresa BOR, scrie stiripesurse.ro

„Citesc foarte surprins cum cei de la USR-PLUS se apuca să schimbe complet aiurea nume de locuri istorice din București. Ba chiar pare-se că astfel de gesturi se înscriu într-un program concertat de atac la adresa Bisericii Ortodoxe Române. Parcul Sfântul Ștefan nu este un nume pus așa la mișto, ci el provine de la numele unei biserici în stil brancovenesc, emblematică pentru întreg spațiul urban al zonei și ctitorita între anii 1764-1768. Da, Alexandru Donescu a fost un primar liberal excepțional al Bucureștilor din anii ’30 care ar merita chiar un mare bulevard întreg să ii poarte numele, însă, aplicat la propunerea de față, chiar nu puteau să-i acorde lui Donescu numele parcului care purta infamul nume al unui ocupant sovietic de tristă amintire? Aaaa, acolo ați propus denumirea aia hipstereasca de „gradina Matasari”! Apropo, dragi tineri colegi de la USR-PLUS, voi de câți ani locuiți prin București? Întrebați un prieten care a prins anii ’90 prin București și vă va povesti pe larg despre „marele renume” sinonim cu „Mătăsari” cunoscut în întreg orașul! Lăsați parcul Sfântul Ștefan să rămână parcul Sfântul Ștefan și mai citiți și pe Bacalbasa, Ionescu – Gion ori Mircea Eliade, respectați memoria istorică a Bucureștilor!”, a scris deputatul liberal pe pagina sa de Facebook.

Consiliul Local Sector 2 ar putea decide, în şedinţa de joi, să solicite Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) schimbarea numelor parcurilor ‘Tolbuhin’ şi ‘Sfântul Ştefan’ în ‘Grădina Mătăsari’, respectiv ‘Grădina Alexandru Gheorghe Donescu’.

Potrivit referatului de aprobare al unuia dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei, semnat de consilierul local USR PLUS Tudor Andrei Panaitescu, atribuirea sau schimbarea de denumiri se face de CGMB, prin hotărâre, pentru parcuri, pieţe, oboare, cartiere, străzi, staţii ale mijloacelor de transport în comun, precum şi pentru obiective şi instituţii de interes local aflate în subordinea lor, scrie agerpres.ro.

„În urma discuţiilor cu cetăţenii Sectorului 2, atât de către primarul Sectorului 2, cât şi de mine personal, în calitate de consilier local (…), am fost sesizaţi în mod constant cu privire la oportunitatea reluării demersurilor în vederea redenumirii zonei verzi din bd. Pache Protopopescu nr. 115 (Parc Tolbuhin)”, prevede sursa citată, precizând că au fost înaintate mai multe nume.

Consilierul local Tudor Andrei Panaitescu propune denumirea de ‘Grădina Mătăsari’, având în vedere că zona nu are nici suprafaţa, nici dotările necesare unui parc.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local prevede că se cere CGMB schimbarea numelui Parcului Sfântul Ştefan şi al stărzii Dimineţii în memoria lui Alexandru Gheorghe Donescu, primar general al municipiului Bucureşti în perioada 1934-1938. Astfel, parcul se va numi ‘Grădina Alexandru Gheorghe Donescu’, iar strada va purta denumirea ‘Alexandru Gheorghe Donescu – Primar General 1934-1938’.

Conform referatului de aprobare semnat de consilierii locali ai PNL, în timpul mandatului de primar al lui Donescu a fost realizat cartierul Primăverii, s-au ridicat mai multe clădiri publice importante şi biserici şi a fost inaugurată Grădina Botanică. O realizare emblematică o constituie inaugurarea Arcului de Triumf din beton armat. Printre punctele de atracţie realizate în timpul mandatului său se numără: Fântâna Mioriţa, Muzeul Satului, Parcul Naţional, Piaţa Obor, Parcul Sfântul Ştefan.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.