DGASPC: Mai puţini copii la stat, mai mulţi în plasament familial

DGASPC: Mai puţini copii la stat, mai mulţi în plasament familial

În ultimii cinci ani, a scăzut cu 37,3% numărul  copiilor și tinerilor aflați în plasament în casele de tip familial și apartamentele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu; totodată, numărul copiilor aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști a crescut cu 25,3 %.

Astfel, în anul 2019, în casele de tip familial pentru copii și apartamentele pentru tineri se aflau în  plasament 153 de beneficiari de servicii sociale; numărul a scăzut constant în fiecare an, ajungând în anul 2022 la 136, în anul 2023 la 121 și  în  noiembrie 2024 la 96 de copii și tineri.

În ceea ce privește numărul copiilor aflați in plasament la asistenți maternali profesioniști, numărul a crescut  în ultimii cinci ani, de la 189 copii în anul 2019, la 237 copii în noiembrie 2024.

„Numărul copiilor aflați în plasament la asistenți maternali a crescut datorită proiectului Team-up:Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor, care vizează creșterea calității sistemului de asistență socială și a numărului de asistenți maternali la nivelul comunității precum și îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sistem. Un alt motiv îl reprezintă faptul că plasamentul copiilor cu vârsta de sub 7 ani este interzis în centre de tip rezidențial, cu   excepția cazurilor copiilor cu dizabilități, pentru care nu poate fi asigurată abilitarea/reabilitarea în alte tipuri de servicii, dacă aceștia prezintă atât deficiență/afectare funcțională complete cât și limitări de activitate și restricții de participare complete. Astfel, în ultimii ani, multe măsuri de protecție specială, inclusiv plasamente  în regim de urgență pentru copii, au fost instituite la asistenți maternali profesioniști, nu numai în structuri de tip rezidențial. Pe de altă parte, mulți  copii cu dizabilități  care s-au aflat în plasament în case de tip familial, ajunși la vârsta maturității, au fost transferați în centre pentru persoane adulte cu dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu sau din cadrul furnizorilor privați de servicii sociale”,  a declarat Valentina Loredana Dinu, director general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu.

D.G.A.S.P.C. Giurgiu

În ultimii cinci ani, a scăzut cu 37,3% numărul  copiilor și tinerilor aflați în plasament în casele de tip familial și apartamentele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu; totodată, numărul copiilor aflați în plasament la asistenți maternali profesioniști a crescut cu 25,3 %. Astfel, în anul 2019, în casele de tip familial pentru copii și apartamentele pentru tineri se aflau în  plasament 153 de beneficiari de servicii sociale; numărul a scăzut constant în fiecare an, ajungând în anul 2022 la 136, în anul 2023 la 121 și  în  noiembrie 2024 la 96 de copii și tineri. În ceea ce privește numărul copiilor aflați in plasament la asistenți maternali profesioniști, numărul a crescut  în ultimii cinci ani, de la 189 copii în anul 2019, la 237 copii în noiembrie 2024. „Numărul copiilor aflați în plasament la asistenți maternali a crescut datorită proiectului Team-up:Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor, care vizează creșterea calității sistemului de asistență socială și a numărului de asistenți maternali la nivelul comunității precum și îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sistem. Un alt motiv îl reprezintă faptul că plasamentul copiilor cu vârsta de sub 7 ani este interzis în centre de tip rezidențial, cu   excepția cazurilor copiilor cu dizabilități, pentru care nu poate fi asigurată abilitarea/reabilitarea în alte tipuri de servicii, dacă aceștia prezintă atât deficiență/afectare funcțională complete cât și limitări de activitate și restricții de participare complete. Astfel, în ultimii ani, multe măsuri de protecție specială, inclusiv plasamente  în regim de urgență pentru copii, au fost instituite la asistenți maternali profesioniști, nu numai în structuri de tip rezidențial. Pe de altă parte, mulți  copii cu dizabilități  care s-au aflat în plasament în case de tip familial, ajunși la vârsta maturității, au fost transferați în centre pentru persoane adulte cu dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu sau din cadrul furnizorilor privați de servicii sociale”,  a declarat Valentina Loredana Dinu, director general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu. D.G.A.S.P.C. Giurgiu


Autorul articolului Obiectiv Gr.
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://obiectivgiurgiu.ro/dgaspc-mai-putini-copii-la-stat-mai-multi-in-plasament-familial/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://obiectivgiurgiu.ro/feed/
Titlu original ObiectivGiurgiu.Ro – cotidian de informație, opinie și atitudine civică
Data originala articol 8 noiembrie 2024 15:06

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.