Din nou, schimbări în învățământ; de această dată este vizată repartizarea copiilor în școli și grădinițe

Ministerul Educației intenționează să lupte împotriva discriminării în școli. În acest sens, propune repartizarea elevilor în clase fie aleatoriu, fie în ordine alfabetică.

Ministerul Educației nu ia însă în calcul și un alt aspect. Experții în domeniu avertizează că absența selecției bazate pe competențe ar putea duce la scăderea nivelului de cunoștințe acumulate, în special pentru elevii cu performanțe bune și medii.

Cum arată proiectul demarat de Ministerul Educației

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul de ordin pentru aprobarea procedurii de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ unde sunt formate cel puțin două clase pentru grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a în același domeniu și cu aceeași specializare.

Acest lucru are ca scop „asigurarea respectării principiului desegregării școlare și a combaterii oricăror forme de discriminare asumate la nivelul sistemului național de învățământ”, conform noii Legi a Educației. Un expert în domeniul educației consideră că acest sistem este complet greșit și va avea un impact negativ asupra elevilor cu performanțe bune și medii.

Conform acestui proiect, distribuția elevilor în grupurile de studiu va fi determinată de decizia consiliului de administrație, fie prin tragere la sorți, fie prin distribuirea echitabilă a elevilor ordonați alfabetic. Această decizie va fi luată la nivelul consiliului de administrație al fiecărei școli, iar părinții vor avea dreptul să participe în calitate de observatori la procesul de repartizare în grupe/clase.

În plus, copiii cu nevoi educaționale speciale vor fi distribuiți în mod echitabil în toate clasele, în funcție de tipul de tulburare, afecțiune, dizabilitate sau dificultate de învățare, pentru toate nivelurile de studiu, conform prevederilor proiectului de ordin.

„Unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia să distribuie în mod echitabil în formaţiuni de studiu şi următoarele categorii de antepreşcolari/preşcolari/elevi: copiii cu cerinţe educaţionale speciale, cei care repetă anul şcolar, cei care nu au parcurs ciclul preşcolar sau l-au parcurs incomplet, cei a căror limbă maternă diferă de limba de predare, cei transferaţi dintr-o altă ţară/unitate de învăţământ/clasă, precum şi pe cei admişi pe locurile distinct alocate candidaţilor cu cerinţe educaţionale speciale sau pe locurile speciale pentru romi”, precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat.

Listele de repartizare vor fi publice

În cazul în care un părinte sau reprezentant legal dorește să înscrie frații în aceeași clasă, aceștia vor fi repartizați în clasa în care a fost deja distribuit primul dintre frați, conform informațiilor oferite de sursa citată. De asemenea, la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi constituită o comisie responsabilă cu înscrierea și distribuirea antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor, care va propune compunerea grupurilor de studiu. Aprobarea compunerii acestor grupuri de studiu va fi făcută de către consiliul de administrație cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor pentru noul an școlar.

Listele finale cu compunerea grupurilor de studiu, semnate de directorul unității de învățământ, vor fi făcute publice și vor fi afișate pe panoul de anunțuri al unității de învățământ și pe pagina de internet a acesteia cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor pentru noul an școlar, conform precizărilor Ministerului Educației.

Nivelul elevilor va fi în scădere

Profesorul de matematică Ștefan Vlaston, care este și președintele Asociației EDU CER, Educație și Cercetare, a afirmat într-un interviu acordat pentru „Adevărul” că un sistem de repartizare dedicat elevilor de acest gen a fost conceput acum mult timp.

„Este o soluție cu oarecare riscuri. Astfel repartizați vom avea clase «pestrițe» ca valoare, cu elevi buni, medii și slabi.  Așadar, valorile elevilor riscă să se aplatizeze pentru că profesorii trebuie să predea la nivelul mediu, cel mult. Practic, elevii buni riscă să se piardă «în decor» din aceste motive. În principiu, dacă elevii sunt repartizați în clase ținând cont de nivelul lor, toată lumea are de câștigat, ai mai multe șanse să crești nivelul. Și la cei buni, și la cei medii, dar și la cei slabi. Ai stabilit de unde pleci și unde vrei să ajungi. Repet, eu înțeleg principiul de nondiscriminare, dar cu această metodă dăm înapoi toți elevii, mai ales pe cei de nivel bun, dar și pe cei medii”, arată Ștefan Vlaston.

Profesorul mai susține că întregul sistem ar trebui reconsiderat, în special în ceea ce privește învățământul liceal, dar nu numai în această etapă.

„O școala bună trebuie să dezvolte capacitățile native ale copiilor nu să impună niște materii pentru care unii nu au nicio pasiune. După sistemul occidental, ar trebui să existe 4-5 materii obligatorii, iar restul la alegerea elevilor. Adică şcoala se pliază pe dorințele elevilor, pe ce le place lor, nu vine cu materii impuse. În astfel de cazuri nici nu mai există clase de elevi, practic, fiecare merge la modulul lui”, a precizat Ștefan Vlaston. (www.evz.ro)

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.