Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, prezintă actele normative postate pe site-ul MADR, ce vin în sprijinul fermierilor și nu numai…

Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, prezintă actele normative postate pe site-ul MADR, ce vin în sprijinul fermierilor și nu numai…

Pe site-ul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR ), sunt postate, în dezbatere publică, patru proiecte de acte normative, privind instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor  la cultura de usturoi, cea de tomate și de cartof – ne preciza zilele trecute directorul Direcției pentru Agricultură a județului Giurgiu (DAJ), Petra Ochișor. 

Pe lângă acestea, în actul normativ, referitor la albine este explicată o formă de ajutor pentru potențialii beneficiari. Toate aceste măsuri vin în urma crizei provocate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. 

Fermierii giurgiuveni sunt deja obișnuiți cu procedura. Zece zile de la postarea pe site-ul amintit se pot transmite propuneri, îmbunătățiri, idei ce pot aduce eventuale modificări acestor acte normative.  Pe site-ul MADR există o adresă de e-mail pe care se pot face aceste propuneri.

Tot în această perioadă se află în dezbatere și un alt proiect de act normativ privind completarea și modificarea nomelor metodologice a Legii 62 /2018 pentru combaterea buruienii Ambrozia, care la nivelul județului Giurgiu a creat destule probleme, dar și măsurile ce au fost luate pentru a fi asigurată combaterea acestei buruieni. 

În urma acțiunilor de promovare, informare și consiliere privind modalitatea de combatere a Ambroziei, deținătorii de terenuri  au fost puși la curent cu acest aspect, pentru a-i putea proteja la rândul lor, pe cei care sunt afectați, cei care sunt sensibili la polenul Ambroziei și la buruiana propriu zisă.

În această acțiune mai sunt și alte instituții implicate, în sancționarea celor ce nu iau măsuri de îndeplinire, de identificare și transmiterea de adrese către cei ce au terenuri, pentru combaterea acestei plante.

Atât fermierii cât și primarii de localități, cu terenuri agricole cu astfel de buruieni, au fost în general receptivi și au acționat acolo unde a fost nevoie. 

La nivelul județului, deși am avut o serie de probleme în acest sens, din fericire nu s-a ajuns la sancționare, ci doar la niște avertismente și la stabilirea unor termene de remediere.

Tot pe site-ul MADR-ului a apărut un proiect de act normativ, ce se adresează celor din liceele agricole. Interesul este destul de mare pentru a crea și a  aduce îmbunătățiri, facilități,  pentru mărirea atractivității acestor licee agricole. Faptul că există destul de multe oportunități legate de obținerea unor fonduri europene, pentru cei  ce dobândesc o calificare/diplomă într-un liceu agricol.

Totodată sunt în cuirs de promovare și aspectele de informare a noutăților apărute în tehnologie, despre codul de bune practici care a apărut și care există la nivelul fiecărei primării, în formă electronică, ba mai mult, de a crea, prin reprezentanții DAJ, cu sprijinul primăriilor, întâlniri la care să fie prezenți fermieri și pesoane care să pună întrebări, unde să se prezinte punctual tot ce este important și de interes în acest cod de bune practici agricole – ne-a mai precizat directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor.

(Florian Tincu)

Articolul Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, prezintă actele normative postate pe site-ul MADR, ce vin în sprijinul fermierilor și nu numai… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Pe site-ul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR ), sunt postate, în dezbatere publică, patru proiecte de acte normative, privind instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor  la cultura de usturoi, cea de tomate și de cartof – ne preciza zilele trecute directorul Direcției pentru Agricultură a județului Giurgiu (DAJ), […]

Articolul Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, prezintă actele normative postate pe site-ul MADR, ce vin în sprijinul fermierilor și nu numai… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/directorul-daj-giurgiu-petra-ochisor-prezinta-actele-normative-postate-pe-site-ul-madr-ce-vin-in-sprijinul-fermierilor-si-nu-numai/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 11 februarie 2024 14:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.