Doctorul brașovean Dan Grigorescu, atac la Raluca Turcan: “Ochelarii de cal ai Ministrului Muncii”

Doctorul Dan Grigorescu, atac la Raluca Turcan. Șeful Secției de Chirurgie plastică și reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Dan Grigorescu, a avut câteva cuvinte de spus cu privire la politica de tăiere a sporurilor pe care o practică ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Doctorul Dan Grigorescu, atac la Raluca Turcan

Raluca Turcan a declarat că sunt bugetari care adaugă la salariu sporuri de 85% și că vor fi eliminate unele sporuri inutile printr-o nouă lege a salarizării, cum ar fi sporul de solicitare neuropsihică sau sporul de confidenţialitate. În plus, unele venituri vor fi îngheţate, în timp ce altele mai mici vor avea o creştere mai rapidă.

Fiind în complet dezacord cu Raluca Turcan, doctorul brașovean Dan Grigorescu spune că aceasta are ochelari de cal și că to’i medicii ar trebui să primească salarii în funcție de volumul și complexitatea muncii pe care o prestează.

Ochelarii de cal ai Ministrului Muncii. Deși circulă de ceva vreme mai ales prin mediul on-line și, ca urmare, au fost exprimate zeci (sute?) de puncte de vedere, mă bag și eu în seamă cu o zicere pe această temă. Și în ce alt domeniu decât cel al sănătății publice, pe care consider că îl înțeleg binișor? Încep azi cu un prim exemplu din zona «pro domo», a chirurgiei plastice:

Se ia un tânăr specialist chirurgie plastică (3-5 ani vechime, gradația 1) care este angajat al unui spital județean de urgență într-un minicompartiment de 5 paturi parte a unei secții de chirurgie generală – salariu de bază 9702 lei, salariul fiind identic pentru imensa majoritate a specialitatilor din nomenclatorul național pentru astfel de spitale!

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat când se măresc alocațiile
Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Se mai ia un alt tânăr specialist (3-5 ani vechime, gradația 1) care este angajat al unui spital CLINIC județean de urgență într-o secție CLINICĂ chirurgie plastică de 30 de paturi – salariu de bază 9900 lei, salariul fiind identic pentru imensa majoritate a specialitatilor din nomenclatorul național pentru astfel de spitale!

Primul nu face gărzi și nu asigură decât rezolvarea patologiei banale din specialitate, restul trimite spre spitalul Clinic, unde specialistul trebuie să rezolve tot. Că e de gardă! Primul nu se ocupă de arsuri. Că nu are condiții, că nu are experiență, că o fi, că o păți! De fapt, pentru că nu are chef! Celălalt tratează toate cazurile de arsuri din regiune, inclusiv arsurile grave. Pentru această muncă în plus, extrem de solicitantă fizic și (mai ales!) psihic, s-a stabilit un spor special, aplicabil la salariul zis «de bază» cuprins între 65-85%. Din care nu beneficiază decât de nivelul minim (65%), pentru că nivelul sporurilor pe total ordonator de credite (Consiliu Județean) nu poate depăși 30%, conform legii moșite în 2017 de Olguța.

De ce? Pentru că în spitalele din subordinea CJ respectiv mai sunt și alte categorii de specialități în care adaosul de complexitate al muncii este important: 65-85% în zona ATI, a bolilor infecțioase, microbiologiei, epidemiologiei, 50-75% în zona psihiatriei, bolilor genetice, 35-50% în medicină legală, dializă, oncologie, specialități intervenționale, recuperare, s.a.. Primul are spor de activitate în bloc operator, de circa 12-15%, al doilea, nu, pentru că nu e permisă prin lege cumularea a două sporuri!

Făcând o altă comparație, munca în Ambulatoriu nu este asociată sporurilor. Și atunci, cum plătești diferența de muncă efectivă? Prin sume suplimentare! Nu se vrea prin sporuri? Ok. Dar cum? Iată cum! Prin stabilirea salariului în funcție de tipul, volumul și complexitatea muncii!

Din păcate, până azi, în filozofia retribuirii muncii din zona medicală, sporurile aplicate «la salariul de bază» au fost «inventate» tocmai pentru că NIMENI nu a avut știința, puterea, curajul, determinarea, s.a. de a stabili salariile cuvenite angajaților din sănătate în funcție de tipul de loc de muncă, de volumul și de caracteristicile condițiilor de muncă. (N.B.: O excepție a făcut-o încercarea doamnei ministru Pintea Sorina – dar câți i-au sărit în cap pentru asta!)
Această abordare necesită însă viziune și o perfectă cunoaștere a fiecărei situații în parte. Nu doar privitul ei cu ochelarii de cal cu care nu se vede întreg peisajul, ci doar orizontul scurt al sporurilor care le încarcă guvernanților nota de plată lunară în domeniile esențiale. Sau medicina nu face parte dintre ele???, este postarea publicată de medicul Dan Grigorescu.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.