După mai bine de un an de amânări, luni începe programul ”Rabla Local”

După mai bine de un an de amânări, luni începe programul ”Rabla Local”

Programul Rabla Local 2023 va începe pe 31 iulie, la ora 10 dimineața, a anunțat vineri ministrul Mediului, Mircea Fechet, în cadrul unei conferințe la Cluj-Napoca.

Conform ministrului, ”luni, pe 31 iulie, la ora 10 dimineața, deschidem programul mult-așteptat «Rabla Local». Este acel program prin care fiecare român cu o mașină mai veche de 15 ani – fără a fi obligat să achiziționeze un autoturism nou pentru că, poate, nu stă prea bine cu banii în acest moment – poate casa mașina respectivă primind în schimb un voucher de 3.000 de lei”.

Ministrul a adăugat și că „este bine de știut că suma de 3.000 de lei se plătește cu un efort partajat între Ministerul mediului și autoritatea publică locală, respectiv, 2.400 de lei vin de la minister și 600 de lei de la primărie. Este un program pentru care alocăm aproape un sfert de miliard de lei. Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind și Rabla Local, program care este complementar Rabla Clasic și Rabla Plus”.

Conform oficialului, „sunt deja 500 de primării înscrise în acest program așa că mă aștept să fie un succes la fel cum au fost și alte programe ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM)”.

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a. este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;

b. la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;

c. are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;

d. conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Condiții de eligibilitate persoană fizică Rabla Local 2023

Persoanele fizice care se înscriu în program trebuie să respecte mai multe condiţii:

 

  • Să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • Să deţină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare Euro 3 sau mai mică;
  • Maşina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin 5 ani
  • Să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat
  • Să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului; să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe.

 

Numărul de beneficiari locali, stabilit în funcție de populație

În februarie 2023, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor de atunci, Tanczos Barna, declara că numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială va fi stabilit în funcţie de populaţie. Pentru 2023, programul Rabla Local beneficiază de o alocare de 240 milioane de lei. „Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT (…)”, declara în februarie Tanczos Barna. (digi24.ro)

 

Programul Rabla Local 2023 va începe pe 31 iulie, la ora 10 dimineața, a anunțat vineri ministrul Mediului, Mircea Fechet, în


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/dupa-mai-bine-de-un-an-de-amanari-luni-incepe-programul-rabla-local/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 28 iulie 2023 15:31

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.