Efectele Brexit. Tratamentul aplicat românilor la graniţa cu Marea Britanie, în vizorul europarlamentarilor

Autorităţile nu au dat publicităţii, încă, date oficiale privind numărul celor reţinuţi. După Brexit, cetăţenii UE nu mai pot intra în Marea Britanie pentru muncă fără viză sau cu statut de şedere confirmat prim programul EU Settlement Scheme (EUSS), care garantează drepturile de şedere ale celor care locuiau în Marea Britanie înainte de părăsirea Uniunii Europene.
În aprilie, 5.4 milioane de oameni aplicaseră pentru programul EUSS. Printre aceştia se numărau şi 836.980 de români, conform datelor trimestriale publicate în decembrie 2020. Potrivit the3million, un ONG care protejează drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie, au rămas de soluţionat 300.000 de cazuri pentru programul EUSS după ce în aprilie au fost rezolvate doar 18.800 de cazuri ale celor care au aplicat.Înainte de Brexit, libera circulaţie era reglementată în acord cu regulile UE. Trecerea la sistemul de vize complică procesul de migraţie a forţei de muncă.
Datele oficiale privind numărul exact al cetăţenilor europeni deţinuţi în centre de imigrare vor fi publicate pe 27 mai, a anunţat Ministerul de Interne al Marii Britanii.
Până acum, au fost raportate detenţii la centrele Colnbrook, lângă Heathrow şi Yarl’s Wood, în Bedfordshire.
Durata detenţiei poate fi prelungită din cauza restricţiilor de călătorie impuse de pandemia de coronavirus, ceea ce înseamnă că există mai puţine zboruri disponibile pentru întoarcerea cetăţenilor UE în ţările de provenienţă.
Cetăţenii UE pot intra în Marea Britanie fără viză pentru turism şi pot sta maximum 90 de zile.
Cu toate acestea, Forţa de Frontieră a Regatului Unit are dreptul să respingă intrarea unor indivizi dacă suspectează că aceştia intenţionează să lucreze în ţară fără a putea furniza documentele necesare.
„Ne-am actualizat ghidul pentru a clarifica faptul că cetăţenilor de peste mări, inclusiv cetăţenilor UE, cărora li s-a refuzat intrarea în Marea Britanie şi aşteaptă să le fie permisă reîntoarcerea în ţara lor ”, a anunţat Ministerul de Interne al Marii Britanii.
„Acum că libertatea de mişcare s-a încheiat, oamenii din întreaga UE pot continua să viziteze Marea Britanie dar cei care vin la serviciu sau la studii trebuie să îndeplinească cerinţele noastre de intrare şi îi îndemnăm să le verifice înainte de a călători”, a adăugat un purtător de cuvânt al ministerului.
Români deţinuţi după sosirea în Marea Britanie
Alin Mituţa, deputat la Parlamentul European, spune că ştie cinci cazuri în care au fost reţinuţi cetăţeni români.
„Ar trebui ţinuţi în aeroport şi trimişi în ţările lor de origine cât mai curând posibil. Trimiterea lor în centrele de detenţie pentru câteva zile fără acces la telefoanele [lor] şi fără a putea comunica cu familia nu este ceva ce ne aşteptăm de la o ţară cu care sperăm să avem o relaţie bună în viitor”, declarat el pentru emisiunea BBC Radio 4 Today.
Şi eurodeputatul Dacian Cioloş, liderul Renew Europe, a făcut o declaraţie similară pe Twitter, spunând că „trimiterea cetăţenilor tineri din UE în centre de detenţie pentru imigraţi este extrem de disproporţionată şi încalcă spiritul unei bune cooperări de la care ne-am aştepta.”
Cioloş a trimis o scrisoare Parlamentului European în care-şi exprimă îngrijorarea faţă de reţinerea cetăţenilor europeni şi a cerut intervenţia Comisiei Europene pentru a pune presiune asupra guvernului Marii Britanii să precizeze numărul exact al cetăţenilor reţinuţi la frontieră.
Scrisoarea a fost semnată de opt reprezentanţi PLUS la Parlamentului European: Alin Mituţa, Dacian Cioloş, Dragoş Pîslaru, Vlad Gheorghe, Vlad Botoş, Dragoş Tudorache, Ramona Strugariu şi Nicolae Ştefănuţă.
Faptul că cei care nu au documentele necesare sunt trataţi în acest fel la frontieră este îngrijorător şi ridică întrebări despre abordarea autorităţilor de la frontieră care pare să fie una neprietenoasă în cel mai bun caz.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.