Ești pus la muncă să faci lucruri care nu sunt în fișa postului? Iată ce trebuie să faci, acum e oficial

În cazul în care ești pus la muncă să faci lucruri care nu sunt în fișa postului și ești chiar sancționat pentru neîndeplinirea noilor sarcini, există o cale legală de a te apăra. Tribunalul Constanța a dat câștig de cauză unui angajat aflat într-o astfel de situație.

Când poate angajatorul să modifice fișa postului

Angajatorul poate modifica fișa postului fără să schimbe felul muncii și respectând pregătirea profesională a salariatului. El nu are voie să îi dea noi sarcini pe care el nu le-ar putea îndeplini sau care presupun o calificare ce nu corespunde funcției.

”Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.”, prevede articolul 17 din Codul muncii.

O femeie la locul de munca

Cum a câștigat în instanță un angajat sancționat după modificarea fișei postului

Un angajat al poștei a fost sancționat cu reducerea cu 5% a salariului pentru o perioadă de două luni, după ce nu a respectat fișa postului ce i-a fost modificată. Mai exact, angajatorul i-a reproșat că a refuzat să semneze anexa la fișa postului, să valideze citirea de contoare, precum și că prin cel din urmă lucru a îngreunat activitatea celorlalți oficianți.

Însă, surpriza a fost de partea angajatorului. Soluția ce a fost pronunțată în acest caz de Tribunalul Constanța, menținută de Curtea de Apel Constanța ca fiind temeinică și legală, a fost în favoarea salariatului.

Motivul este că angajatorul a hotărât să modifice fișa postului unilateral, adăugând sarcini ce nu aveau legătură cu funcția ocupată de salariatul sancționat și pentru care acesta nu avea pregătirea profesională necesară.

În plus, prin adăugarea sarcinilor menționate, salariatul ar fi fost pus în situația de a nu-și putea duce la bun sfârșit obiectivele în timpul normal de muncă, ajungând astfel să fie expus unor sancțiuni disciplinare. El ocupa funcția de oficiant poștal, ce presupune doar activități legate de trimiterile poștale și de presă.

Potrivit instanței, a fost nelegală adăugarea în fișa de post a unor sarcini ce presupuneau citirea contoarelor și manipularea datelor culese, respectiv introducerea lor într-o bază de date și prelucrarea imaginilor martor.

În cele din urmă, instanța a hotărât ca sancțiunea împotriva salariatului să fie anulată. Magistrații au obligat angajatorul să-i plătească persoanei în cauză despăgubiri egale cu reținerile din salariu ce au fost făcute în baza deciziei de sancționare ce a fost anulată.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.