EXCLUSIV. Efectele scumpirii energiei electrice și combustibilului. Viața românilor va fi cu mult mai scumpă: ”Vom avea multe lacrimi și nemulțumiri din partea populației”

Prețul carburanților a explodat în ultima perioadă și a ajuns la nivelul de dinaintea pandemiei. Dacă în urmă cu două săptămâni șoferii plăteau pentru un litru de benzină sau motorină sub 5 lei, astăzi, la pompă costul ajunge până la 5.47 de lei. Și prețul energiei electrice și-a luat un avânt considerabil. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în luna ianuarie electricitatea s-a scumpit cu 18,3% față de decembrie 2020. Aceste majorări de tarife au dus la o scumpire în lanț a tuturor produselor și serviciilor, în medie cu 1,33%. În același timp, guvernul impune măsuri de austeritate care se traduc prin înghețări de pensii, salarii și nu numai. Iată ce ne așteaptă în următoarele luni.

De la începutul anului, în România viața s-a scumpit considerabil. Creșterea prețului la energie electrică și combustibil a generat majorări de preț în lanț

Pe zi ce trece, benzina și motorina devin tot mai scumpe. În funcție de stațiile peco unde alimentăm prețurile variază, însă cert este faptul că un litru de carburant a depășit 5 lei în toate benzinăriile din Capitală. Spre comparație, dacă la începutul lunii ianuarie benzinăria cu cei mai ieftini combustibili din Capitală afișa un preț la pompă de 4,69 lei/ litru de benzină și 4,81 lei/ litru de motorină standard, astăzi șoferii plătesc cu aproape 50 de bani mai mult în ambele cazuri. Astfel, pentru un plin de carburant de 60 de litri conducătorii auto vor scoate mai mult din buzunar cu 30 de lei.

În momentul de față, în cele mai scumpe benzinării din București, situate în zona Pipera, litrul de benzină ajunge să coste 5,47 lei, iar cel de motorină standard 5.42 lei. Evoluția galopantă a prețurilor este pusă de companiile petroliere pe seama majorării accizei și a evoluției cotației barilului de petrol.

Energia electrică ”ne stinge lumina” în portofel

În ceea ce privește energia electrică, potrivit datelor furnizate de INS, în ianuarie curentul s-a scumpit cu 18.38% față de luna precedentă și cu 17,4% față de aceeași lună a anului trecut. În această privință, economistul Adrian Câciu este de părere că tariful s-a majorat atât de mult din cauza ”proastei gestionări a liberalizării pieței energiei de către guvern”.

”Vina este exclusiv a guvernului. Această scumpire, din punctul meu de vedere foarte abruptă, de 18%, am văzut că a generat deja o inflație cu un punct procentual în luna ianuarie. Anul acesta inflația va depăși 3,5%, după ce a închis anul trecut cu 2,6%. Mai grav este că prețurile energiei, gazelor, combustibilului se răsfrâng asupra tuturor prețurilor din piață, pentru că toți antreprenorii folosesc utilitățile. Și atunci vom avea o scumpire în lanț la toate produsele de strictă necesitate, dar și pentru celelalte produse și servicii. ”, a declarat pentru Impact.ro economistul Adrian Câciu.

Așa cum enunță economistul Adrian Câciu, majorările prețurilor la energie electrică și combustibil au dus deja la o creștere a prețurilor de produse și servicii, cele mai elocvente exemple fiind biletele de avion (o creștere în medie a prețului cu 6,2%) și uleiul (o scumpire în medie de 2,6%). Potrivit datelor statistice, costul mărfurilor alimentare a cunoscut o creștere de 0.63%, iar cel al mărfurilor nealimentare de 2.24%.

Cresterea preturilor carburanților si energiei electrice duc la scumpiri in lant
Cresterea preturilor carburanților si energiei electrice duc la scumpiri in lant

Adrian Câciu: ”Nivelul de trai din România va scădea cu cel puțin 10%”

În contextul în care prețurile cresc de la o zi la alta, iar salariile și pensiile vor fi înghețate în acest an, românii s-ar putea confrunta cu o situație similară celei din 2010, consideră Adrian Câciu.

”Este un context dezastruos și îmi asum când spun că acest guvern face numai prostii. El nu a înțeles ce s-a întâmplat în 2010 – când s-au tăiat salarii, au înghețat pensii – atunci oamenii nu au mai consumat pentru că au fost nevoiți să se încadreze în ce aveau. Ei neconsumând nu au cumpărat ofertă, iar pe cale de consecință companiile nu au avut cui să vândă și s-a produs un întreg lanț economic, iar noi am stat în criză un an. Este o prostie ce face guvernul. Și e în contradicție cu ce spun Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Toată lumea spune: dați bani în consum, dați bani la populație pentru că doar astfel veți provoca redresare economică.”, a mai precizat specialistul.

Adrian Câciu spune că 32% din contribuțiile totale colectate de stat sun plătite de bugetari, contribuții din care se plătesc pensiile și sistemul de sănătate.

Cresterea preturilor carburanților si energiei electrice duc la scumpiri in lant
Cresterea preturilor carburanților si energiei electrice duc la scumpiri in lant

”Vom avea multe lacrimi și nemulțumiri din partea populației”

Odată cu creșterea tuturor prețurilor și pe fondul unei decizii de înghețare a veniturilor de către guvernanți, oamenii vor fi nevoiți să strângă cureaua, iar în unele cazuri s-ar putea ajunge să nu-și mai poata achita nici măcar facturile pentru utilități sau creditele la bănci.

”Oamenii vor trebui să gestioneze mai bine banii, să consume mai puțin, în sensul de a se încadra în ceea ce au și asta s-ar putea să-i coste. Vă dau un exemplu: pot să ajungă să nu-și plătească utilitățile, creditele sau medicamentele. Lucrurile de genul acesta trebuie gestionate foarte bine de către stat. Am mai avut această situație și în anii precedenți, atunci când aveam o inflație destul de mare – de peste 4% – însă atunci a fost o creștere de venituri spectaculoasă pentru populație și nu s-a simțit acea inflație. Oamenii au primit bani la pensie, bani la salarii – fie că vorbim de cei din mediul privat sau de la stat – și astfel nu au simțit scumpirile așa brutal.

Din păcate, spre jumătatea acestui an vom avea multe nemulțumiri și lacrimi din partea populației din această perspectivă”, a conchis economistul.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.