FEMEI CELEBRE, FEMEI CARE AU SCHIMBAT ROMÂNIA SARMIZA…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

FEMEI CELEBRE, FEMEI CARE AU SCHIMBAT ROMÂNIA
SARMIZA BILCESCU-ALIMĂNIȘTEANU (1867-1935)
Prima femeie doctor în drept din lume, prima femeie avocat din Europa
A luptat pentru creșterea gradului de educație în rândul femeilor

Într-o vreme în care fetele care mergeau la școală erau îndrumate să studieze domenii considerate potrivite pentru o fată, Sarmiza dorește să devină juristă și încearcă să se înscrie la facultatea de drept din Paris. Cererea sa întâmpină multă opoziție, iar mama Sarmizei reacționează, indignată, în fața secretarului facultății: „cum, domnule, într-o țară în care este scris chiar pe porțile închisorii Libertate, Egalitate, Fraternitate, vreți să împiedicați o femeie să se instruiască, numai pentru că este femeie?”. Primește, după 15 zile de dezbateri aprinse, acordul de a fi înscrisă, cu condiția ca mama sa să o însoțească la cursuri.
A fost prima studentă a facultății de drept din Paris, pe care a finalizat-o cu brio, în pofida piedicilor și a neîncrederii. La 12 iunie 1890 își susține teza de doctorat la universitatea din Sorbona, cu tema „Condiția juridică a mamei”, devenind astfel prima femeie doctor în drept din lume.
Pe parcursul vieții sale, pledează pentru drepturile femeilor și pune bazele „Societății domnișoarelor Române”.
Ea a fost însă de un real sprijin şi pentru studenţi, implicându-se în înfiinţarea de cămine şi cantine pentru aceştia, mai ales pentru studenţii de la Drept, însă a avut o contribuţie importantă şi în proiecte de sprijin al educaţiei pentru copii, în general.
A urmat, în schimb, o carieră dedicată vieţii de familie, luptei pentru drepturile femeilor şi mai ales actelor de caritate.
Cea care a militat pentru dreptul femeii la educaţie şi pentru egalitate între femei şi bărbaţi, își încheia misiunea cu succes, sub florile Muscelului, înveșmântată în frumosul port românesc, privegheată fiind de Patriarhul României, maicile de la Nămăieşti-Muscel, familie și prieteni, dar și de câteva mii de țărani musceleni, veniți să-i aducă un ultim omagiu. Totul s-a petrecut într-o simplitate și o liniște deplină, așa cum și-a dorit Sarmiza, adică, la fel cum și-a trăit și întreaga viață: în smerenie, credință și tăcere.
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sarmiza_Bilcescu-Alimănișteanu
https://www.radioromaniacultural.ro/portret-sarmiza-bilcesc…
https://www.rador.ro/portret-sarmiza-bilcescu-prima-femeie-…
Dumitrică Marilena, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoanăAr putea fi o imagine cu 1 persoanăAr putea fi o imagine cu 1 persoanăAr putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi text care spune „DOAMNA SARMIZA ALIMANISTEANU”

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.