FEMEI CELEBRE, FEMEI CARE AU SCHIMBAT ROMÂNIA SOFIA…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

FEMEI CELEBRE, FEMEI CARE AU SCHIMBAT ROMÂNIA
SOFIA IONESCU-OGREZEANU (1920–2008), prima femeie neurochirurg din lume
A realizat operații în premieră mondială.

Sofia Ogrezeanu s-a născut pe 25 aprilie 1920, la Fălticeni, unde a urmat primii ani de şcoală. Din clasa a şaptea a urmat cursurile Şcolii Centrale de Fete din Bucureşti, apoi Facultatea de Medicină (1939). În anul 5 de facultate, în 1944, a făcut prima sa operație pe creier unui copil care fusese victima unui bombard…ament. Intervenția a fost recunoscută ca premieră mondială de congresul Mondial al femeilor Neurochirurg din 2005.
În 1976 obține gradul de medic primar neurochirurg II. În recomandarea dată de conducerea spitalului se menționa că a contribuit la instruirea noilor medici, lăsându-și amprenta profesională asupra acestora: „rapiditatea, găsirea tehnicii celei mai bune, potrivită fiecărui caz”.
A făcut echipă cu Constantin Arseni și Ion Ionescu, soțul ei, la Spitalul nr. 9 din capitală, unde a activat până în 1990, când, slăbindu-i vederea, a acceptat pensionarea.
În fiecare dimineață, ea făcea operații pe creier, iar după-amiaza pe coloană, unele operații fiind realizate în premieră, cu tehnici inedite, inventate ad-hoc, dar care au salvat sute de vieți. Fiecare soluție găsită a fost urmată de o comunicare științifică făcută în străinătate și, implicit, de o recunoaștere internațională.
Printre pacienții săi se numără soțul Mariei Tănase, soția lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, una dintre soțiile șeicului ZaedBin, sultan al Nohaian din Abu-Dhabi, artiști, prinți, poeți.
Pentru meritele profesionale deosebite, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a fost răsplătită cu Semnul de Distincție al Crucii Roșii (1943), cu insigna „Evidențiată în Munca Medico-Sanitară” (1957), cu medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei” (1964), cu medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii” (1972).
În 1996 devine membru al Societății Române de Istoria Medicinei, iar în 29 martie 1997, Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale. Cea mai înaltă distincție din România, Steaua Republicii, în grad de cavaler, îi este conferită în 2008.

Surse:
https://federatiasanitas.ro/…/sofia-ionescu-ogrezeanu-1920…/
https://adevarul.ro/…/povestea-sofiei-ionescu-ogrezeanu-fem…
https://identitatea.ro/sofia-ionescu-ogrezeanu-prima-femei…/
Dumitrică Marilena, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoanăAr putea fi o imagine cu 1 persoanăAr putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameniAr putea fi o imagine alb-negru cu 1 persoană

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.