Fostul şef al CIA David Petraeus face o analiză îngrijorătoare a intenţiilor lui Putin: Odessa şi Moldova sunt în pericol

Invitat la CNN, acesta a explicat şi ce probleme are Rusia în campania de îngenunchere a Ucrainei, dar şi care sunt următoarele ţine ale Moscovei în zona Mării Negre. 
„Armata rusă este gândită pentru a folosi căile ferate. Neputând face asta în Ucraina, are mari probleme logistice. Dar va continua să încerce să compenseze, atacând în sud, acolo unde devine puternică. Cred că sunt în pericol Odessa şi Moldova”, a afirmat Petraeus. 
Acesta spune că nu este de acord cu presupunerile că oraşul Kiev va cădea inevitabil în mâinile Rusiei. Vor încerca să ocupe Odessa, va fi o luptă grea, localnicii vor riposta puternic, a mai spus Petraeus. „Va fi o luptă foarte lungă la Kiev. Localnicii de acolo au făcut stocuri de mâncare, va exista o rezistenţă enorm de acerbă. Nu accept presupunerile că va cădea”, a subliniat generalul. Petraeus a scos în evidenţă, de asemenea, suprafaţa extinsă a Kievului ca un obstacol major pentru armata rusă, subliniind că oraşul este răspândit pe aproximativ 500 km pătraţi, mai mare decât New York şi puţin peste jumătate din dimensiunea zonei metropolitane a Londrei.

Nu vede Polonia şi România drept ţinte. Cel puţin, nu acum 

Moderatorul l-a întrebat pe fostul şef al CIA dacă aliaţii NATO, ţările baltice, Polonia sau România, sunt în pericol de a fi atacate „după ce va cuceri Ucraina”. „Dacă va cuceri Ucraina”, a răspuns generalul Petraeus. „Nu cred că vor ataca aliaţii NATO, cel puţin nu în acest stadiu al războiului. Altele cred că sunt ţintele, revin la ceea ce am spus mai devreme: Odessa şi Moldova sunt următoarele în pericol să fie atacate de armata lui Putin”.
Generalul american a spus că „tactica inovativă a ucrainenilor i-a surprins pe ruşi. Această combinaţie între forţa trupelor regulate, luptătorii de gherilă şi rezistenţa din oraşe a dus la încetinirea armatei mai puternice, cea rusă”. David Petraeus a lăudat metodele prin care ucrainenii vor să-i deruteze, dar mai ales să-i demoralizeze pe soldaţii ruşi. 
„Au dat jos indicatoare rutiere sau au scris «Bine aţi venit în iad» şi chestii de genul acesta”, a declarat Petraeus făcând referire la cele transmise de corespondenţii occidentali din Ucraina. Potrivit unei imagini surprinse de corespondentul „The Guardian”, Shaun Walker, de exemplu, în Odessa a fost pus un panou rutier care nu conţine indicaţii de orientare, ci un mesaj adresat invadatorilor ruşi într-un limbaj foarte dur. „Înainte: duceţi-vă dracului. La stânga: duceţi-vă dracului din nou. La dreapta: duceţi-vă dracului în Rusia”, scrie pe panoul din Odessa într-o traducere asemănătoare celor realizate de Irina Magdalena Nistor filmelor dublate înainte de Revoluţie. Astfel de panouri par să mai fi fost plasate şi în alte părţi din Ucraina, departamentul de drumuri postând la începutul invaziei o poză similară, împreună cu îndemnul de a scoate panourile rutiere pentru a deruta inamicul.

Posibila ieşire din situaţie 

Fost director al SRI, Costin Georgescu spune că, după invadarea Ucrainei, Vladimir Putin este într-o situaţie fără ieşire. „Intenţionat sau nu, Putin a fost informat greşit de serviciile secrete de la Moscova şi a crezut că invadarea Ucrainei se va face în pas de defilare, că va fi primit cu flori de localnici. Credea că va instala rapid guvernul lui la Kiev şi că va face din Ucraina o ţară după tiparul Belarus. Din nefericire pentru el, ucrainenii s-au dovedit foarte hotărâţi să-şi apere ţara. Au şi unele dotări occidentale de foarte mare calitate, rachete şi drone, care se dovedesc letale pentru o umbră a fostei Armate Roşii care a intrat în Ucraina. I-au murit mii de soldaţi, ca să nu mai spun de tehnică distrusă.
Nebunului trebuie să-i dai ceva ca să-l ajuţi să iasă din situaţie, pentru că, pentru orgoliul său, pentru a intra în istorie, este în stare de orice
Costin Georgescu
fost director SRI
Acum, el este pus la zid de toată lumea şi nu poate da înapoi. Lumea occidentală trebuie să ştie că nebunului trebuie să i se dea ceva, un mărunţiş, ca să spun aşa, ca să se potolească. Eu văd o rezolvare a situaţiei prin declararea neutralităţii Ucrainei şi organizarea unui referendum în zonele separatiste, demers realizat sub egidă internaţională. Dacă vor, cei de acolo se pot duce Mama Rusie. Cred eu că, dacă s-ar realiza aceste două chestiuni, Putin ar avea cât de cât argumente la Moscova, ar putea spune că a rezolvat problema, ar ieşi mai puţin şifonat din situaţie şi ar putea da înapoi. Repet, nebunului trebuie să-i dai ceva ca să-l ajuţi să iasă din situaţie, pentru că, din cauza orgoliul său, din dorinţa de a intra în istorie, este în stare de orice. Să nu uităm că are valiza aia nucleară la el”, a precizat fostul şef al serviciului secret. 

Dacă Moscova nu va fi oprită acum, România e ameninţată 

La rândul lui, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a arătat că securitatea europeană, euroatlantică şi în mod particular a celor din prima linie, inclusiv România, necesită consolidarea pe baze permanente a posturii NATO de descurajare şi apărare, în special pe Flancul de Est şi la Marea Neagră. „Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică (…) este ameninţată. Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru creşterea rezilienţei acestor state”, a declarat, luni, ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Rusia: ţările care îşi pun aerodromurile la dispoziţia Ucrainei, considerate părţi în conflict 

Orice ţară care îşi pune la dispoziţia Ucrainei aerodromurile pentru atacuri asupra Rusiei poate fi considerată că a intrat în conflict, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, relatează Reuters. „Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat”, a subliniat Konaşenkov, citat de agenţia de presă Interfax. „Ştim cu siguranţă că avioane ucrainene au zburat spre România şi alte ţări vecine”, a declarat Igor Konaşenkov. În replică, premierul Nicolae Ciucă a declarat că ameninţările Rusiei cu privire la avionul ucrainean care a decolat din România sunt nefondate pentru că aeronova a plecat neînarmată, iar întreaga operaţiune a fost transparentă: „Nu avem de ce să ne fie frică”, a completat prim-ministrul.
Ciucă a dat asigurări că declaraţiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării rus sunt făcute doar ca să abată atenţia de la realitatea din Ucraina unde sunt ucişi civili. „Este o retorică folosită în ultima perioadă prin care se caută să se abată atenţia de la ceea ce se întâmplă real în Ucraina, unde sunt ucişi civili. (…) Se folosesc la scară largă fake-news-ul, propaganda. Nu avem de ce să ne fie frică, există măsuri care s-au luat în interiorul NATO astfel încât frontiera estică să fie consolidată.(…) Rusia, ca să se oprească, trebuie să înainteze. Această agresiune nejustificată, ilegală împotriva Ucrainei, sigur, este cel mai mare conflict, la care nu ne-am fi gândit că o să-l trăim. Mizând pe faptul că poporul ucrainean nu va lupta, că armata nu va lupta, că ţările din UE vor avea poziţionări diferite, că în NATO vor exista fracturi, dar iată că nu se întâmplă aşa ceva, e o unitate care nouă trebuie să ne dea curajul şi să ne garanteze siguranţa şi securitatea”, a declarat premierul Ciucă.

 

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.