Iată rezultatele la cald ale unui sondaj realizat de CNIPMMR comentat de către Gheorghe Cireap, președintele IMM Giurgiu

Iată rezultatele la cald ale unui sondaj realizat de CNIPMMR comentat de către Gheorghe Cireap, președintele IMM Giurgiu

Sondaj CNIPMMR: Creșterea salariului minim brut garantat în plată

Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat în perioada 24-25.07.2023 un sondaj pentru a identifica opinia antreprenorilor cu privire la creșterea salariului minim brut garantat în plată. Astfel, în urma sondajului realizat, la care au răspuns 887 antreprenori, au rezultat concluziile de mai jos.

  1. În ceea ce privește forma de organizare, respondenții au fost 54,30% microîntreprinderi, 31,5% întreprinderi mici, 13,1% întreprinderi mijlocii și restul de 1.10% întreprinderi mari.

  1. În ceea ce privește domeniul de activitate al respondenților, 64,7% sunt din servicii, 18% aparțin comerțului și restul de 17,3% sunt firme din producție.
  2. Întrebați dacă au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților în perioada următoare, antreprenorii au răspuns: 86,9% NU.
  3. Astfel, motivele pentru care nu vor putea crește salariul minim au fost menționate de către antreprenori ca (răspunsuri multiple):

  1. Întrebați cu cât au posibilitatea creșterii salariului minim, 80,8% au răspuns că nu au posibilitatea, 10,3% că au posibilitatea creșterii cu 200 lei, 6,9% au posibilitatea creșterii cu 300 lei și doar 2% au posibilitatea creșterii cu 750 lei.

  1. Totuși, în cazul unei impuneri de către Guvern a creșterii salariului minim, 93,2% din antreprenori au menționat că aceasta ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2024 și doar 6,8%de la 1 septembrie 2023.
  2. În ceea ce privește măsurile pe care le vor adopta în cazul impunerii de către Guvern a creșterii salariului minim, antreprenorii au menționat (răspunsuri multiple):

  1. Astfel, antreprenorii ar avea nevoie de următoarele măsuri de sprijin pentru a crește salariul minim (răspunsuri multiple):

  1. În final, întrebați care consideră că va fi procentul de diminuare a numărului de angajați ca urmare a creșterii salariului minim, antreprenorii au răspuns în proporție de 35,8% că vor diminua între 10%-50%, 34,8% vor diminua până în 10%, 19,1% nu vor diminua personalul deloc și 10,2% vor diminua peste 50% din personal.

 

Gheorghe CIREAP:

„Sondajul reflectă preocuparea și îngrijorările antreprenorilor din rândul IMM-urilor din România în contextul în care guvernul își propune ca o ultimă măsură pentru creșterea veniturilor la buget, să crească salariul minim obligatoriu în plată, cu 750 lei. Alături de celelalte măsuri de creștere a taxelor și impozitelor aplicate asupra mediului de afaceri, într-un context potrivnic menținerii sustenabilitatii activității microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, acestea vor fi nevoite să-și reducă activitatea, să renunțe la o parte din angajați sau să închidă efectiv afacerile.

Antreprenorii sunt de acord că este necesară creșterea salariului minim în plată, dar o asemenea măsură ar trebui însoțită de măsuri de sprijin pentru IMM-uri precum:

  • reducerea nivelului de taxare a muncii, cu deosebire a veniturilor mici

  • introducerea unui sistem mai amplu de deduceri personale

  • taxe zero pentru creșterea suplimentară a salariilor.

Antreprenorii atrag atenția că descărcarea poverii fiscale prin măsuri adhoc cu iz politicianist și electoral, asupra mediului de afaceri, poate genera riscuri asupra stabilității economice și sociale. Astfel de măsuri, spun antreprenorii intervievați, vor duce la creșterea prețurilor, diminuarea numărului de angajați și a activității firmelor, poate chiar închiderea unui număr mare de firme, pierderea competitivității acestora, reducerea programului de lucru, și altele, măsuri cu impact negativ și asupra lucrătorilor, în ultimă instanță, pe termen mediu și lung aspra veniturilor statului, lovind ca un bumerang în scopul pentru care au fost avute în vedere.

(Gheorghe Cireap, Președintele CNIPMMR, filiala Giurgiu)

Articolul Iată rezultatele la cald ale unui sondaj realizat de CNIPMMR comentat de către Gheorghe Cireap, președintele IMM Giurgiu apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Sondaj CNIPMMR: Creșterea salariului minim brut garantat în plată Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat în perioada 24-25.07.2023 un sondaj pentru a identifica opinia antreprenorilor cu privire la creșterea salariului minim brut garantat în plată. Astfel, în urma sondajului realizat, la care au răspuns 887 antreprenori, au rezultat concluziile de mai jos. În […]

Articolul Iată rezultatele la cald ale unui sondaj realizat de CNIPMMR comentat de către Gheorghe Cireap, președintele IMM Giurgiu apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/iata-rezultatele-la-cald-ale-unui-sondaj-realizat-de-cnipmmr-comentat-de-catre-gheorghe-cireap-presedintele-imm-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 27 iulie 2023 08:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.