Ieri terorişti, azi miniştri. Reîncepe domnia talibanilor în Afganistan. Ce îi aşteaptă pe afgani ?

Zabihullah Mujahid, principalul purtător de cuvânt al mişcării, a făcut declaraţia în timp ce armata americană restrâng evacuarea cetăţenilor americani şi a afganilor vulnerabili şi îşi retragt trupele de pe aeroportul din Kabul înainte de termenul din 31 august stabilit de preşedintele Joe Biden. Mujahid a condamnat atacul american cu dronă împotriva militanţilor Statului Islamic, efectuat în urma atacului sinucigaş de joi din apropierea aeroportului, ca fiind ”un atac clar asupra teritoriului afgan”.
 Însă el a făcut apel la Statele Unite şi la alte naţiuni occidentale să menţină relaţiile diplomatice după retragerea trupelor, despre care se aşteaptă să fie finalizate ”foarte curând”. Surse din rândul talibanilor susţin că aceştia au început să preia controlul zonei militare a aeroportului din Kabul, cedată de militarii americani pe măsura retragerii acestora. Armata americană a preluat controlul asupra acestei zone la o zi după ce talibanii au cucerit capitala, într-un aparent pact de neagresiune care a permis Statelor Unite şi aliaţilor acestora să evacueze de atunci printr-un pod aerian peste 110.000 de persoane, majoritatea afgani, operaţiune care este pe punctul să se încheie.
Majoritatea ţărilor implicate au oprit deja evacuările, în contextul deteriorării situaţiei de securitate la Kabul, unde un atentat comis joi în apropierea aeroportului şi revendicat de gruparea Statul Islamic s-au soldat cu cel puţin 170 de morţi, printre care 13 militari americani.
Ieri terorişti, azi miniştri
Surse apropiate de fundamentalişti spun că acest nou guvern ar urma să includă lideri „de toate etniile şi din toate triburile”, scrie Al Jazeera. Zeci de astfel de lideri ar fi luaţi în considerare pentru a fi invitaţi să facă parte din guvernul talibanilor, conform surselor citate. Nu este însă clar cât ar urma să se afle în funcţie acest „guvern interimar”. De asemenea, guvernul ar urma să aibă un „comandant al credincioşilor” care să conducă Emiratul Islamic al Afganistanului. 
Talibanii spun că un „consiliu suprem” a fost format pentru a decide viitoarea formă a guvernului şi pentru a nominaliza miniştri. Diversitatea etnică a Afganistanului s-a aflat în centrul politicii haotice a ţării dar şi a conflictelor lungi care au marcat-o în ultimele zeci de ani. Paştunii sunt cel mai mare grup etnic din Afganistan şi formează 42% din populaţia ţării. Este o populaţie majoritar musulmană sunită care vorbeşte limba paşto şi a dominat politica afgană din ultimele trei secole.Conform surselor citate de Al Jazeera, în guvernul talibanilor ar urma să fie incluşi fiii unor şefi de triburi uzbece şi tadjice. Miercuri, talibanii l-au numit ministru interimar al apărării pe Adul Qayyum Zakir, un fost deţinut în închisoarea din Guantanamo. Zakir este unul dintre principalii comandanţi ai talibanilor şi unul dintre cei mai vechi membri ai mişcării. Acesta a participat la confruntările dintre talibani şi forţele americane, după ce acestea au invadat Afganistanul în 2001.
Americanii l-au capturat şi, după o scurtă perioadă petrecută în închisoarea din Bagram, Zakir a fost trimis la Guantanamo. De asemenea, tot miercuri, talibanii au numit mai mulţi miniştri interimari, printre care Sadr Ibrahim – ministru al Internelor, Gul Agha – ministru al Finanţelor, precum şi un şef al serviciului de informaţii al talibanilor. Totodată, aceştia au numit şi un guvernator al Kabului, dar şi un nou primar al capitalei. Şeful autoproclamat al securităţii talibane la Kabul este Khalil Ur-Rahman Haqqani, un militant desemnat terorist de SUA în urmă cu 10 ani, relatează NBC News.
SUA au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru capturarea lui după ce, în calitate de comandant al reţelei Haqqani numită după el, a aprobat atacuri sinucigaşe cu bombă asupra trupelor americane şi civililor afgani.
Khalil Ur-Rahman Haqqani, care ar fi născut în 1966, a condus operaţiunile reţelei Haqqani clasificată ca teroristă de SUA, grupare ce are legături apropiate atât cu Al-Qaeda, cât şi cu serviciile de spionaj pakistaneze, potrivit unui fost oficial CIA.
Reţeaua Haqqani operează ca o grupare de crimă organizată şi s-a ocupat de orchestrarea răpirilor unor americani în schimbul răscumpărărilor.
Auproclamat şef al securităţii după ce talibanii au preluat puterea asupra Kabulului, acesta a fost partenerul CIA în perioada invaziei sovietice asupra Afganistanului, când agenţia americană îi înarma şi îi antrena pe precursorii talibanilor împotriva trupelor URSS.
Ţara în pragul unei catastrofe umanitare
Există o frustrare din ce în ce mai mare la Kabul faţă de greutăţile economice severe provocate de scăderea monedei şi de creşterea preţurilor la alimente, băncile fiind încă închise la două săptămâni după căderea oraşului în faţa talibanilor. Mujahid a declarat că oficialii au fost deja numiţi să conducă instituţii cheie, inclusiv ministerele sănătăţii publice şi educaţiei şi banca centrală.  Oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite au avertizat că Afganistanul se confruntă cu o catastrofă umanitară, părţi mari din ţară suferind de condiţii extreme de secetă.
 Economia, spulberată după patru decenii de război, se confruntă, de asemenea, cu pierderea a miliarde de dolari sub formă de ajutor extern, în urma retragerii ambasadelor occidentale din ţară. Mujahid a spus că problemele economice cu care se confruntă vor fi uşurate odată cu instituirea noului guvern. „Căderea monedei afgane faţă de cele străine este temporară şi determinată de schimbarea bruscă a regimului, dar va reveni la normal după ce sistemul guvernamental va începe să funcţioneze”, a spus el.
Funcţionarii au termen o săptămână să predea armele, muniţiile şi toate bunurile publice
Talibanii au dat sâmbătă un termen de o săptămână funcţionarilor guvernului pe care l-au înlăturat de la Kabul să predea toate armele şi bunurile publice, decizie menită să consolideze noua administraţie a islamiştilor cu câteva zile înaintea retragerii complete a trupelor internaţionale. ”Îi informăm pe toţi cei care deţin echipamente, arme, muniţii şi alte bunuri ale guvernului să predea obiectele menţionate organelor pertinente ale Emiratului Islamic în termen de o săptămână”, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor,

Zabihullah Mujahid, adăugând că aceia care nu se conformează dispoziţiei vor suporta consecinţe legale. Deşi au preluat puterea din 15 august, liderii talibani le-au ordonat combatanţilor din subordine să nu pătrundă în locuinţele particulare şi să nu ia niciun bun public. Ei au anunţat de asemenea că vor înregistra toate armele şi muniţiile lăsate în urmă de trupele internaţionale sau capturate de la cele afgane.
Femeile din sistemul sanitar, rechemate la muncă după ce numeroşi specialişti au părăsit ţara
Talibanii le-au cerut vineri tuturor femeilor din sistemul sanitar al Afganistanului să revină la lucru, pe fondul dificultăţilor în funcţionarea serviciilor publice după ce numeroşi afgani instruiţi au părăsit ţara profitând de podul aerian organizat în ultimele două săptămâni de Statele Unite şi de alte ţări din coaliţia internaţională, relatează Reuters.
După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan pe 15 august, femeile au fost descurajate pentru moment să-şi continue activitatea profesională, stârnind temeri că islamiştii ar putea repeta practicile precedentului lor guvern de dinainte de 2001 care nu le-a permis femeilor să muncească.
Dar criza de personal din sistemul sanitar afgan i-a determinat să lanseze un apel. ”Ministerul Sănătăţii Publice al Emiratului Islamic comunică tuturor angajaţilor femei din centru şi provincii că trebuie să se prezinte la locul de muncă cu regularitate”, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. ”Ele nu se vor confrunta cu niciun impediment în exercitarea atribuţiilor din partea Emiratului Islamic”, asigură reprezentantul noii puteri.
Noile autorităţi de la Kabul încearcă să restabilească funcţionarea serviciilor de bază, dar mulţi specialişti au părăsit ţara printre cele peste 105.000 de persoane evacuate de SUA şi alte state occidentale ori au preferat să rămână acasă de teama represaliilor.
Talibanii au cerut Statelor Unite să nu încurajeze afganii să-şi părăsească ţara şi să evacueze numai străinii, acuzând că sunt extraşi din Afganistan nu doar colaboratori ai trupelor internaţionale, ci şi afgani calificaţi.
Muzica în public va fi interzisă
Muzica în public va fi interzisă de talibani, a anunţat purtătorul de cuvânt al islamiştilor, Zabihullah Mujahid, într-un interviu pentru The New York Times. „Muzica este interzisă în Islam”, a spus acesta, „dar sperăm că putem convinge oamenii să nu facă astfel de lucruri, în loc să îi pedepsim”.
Sub regimul taliban anterior, din anii ’90, muzica şi filmele erau strict interzise, iar încălcarea acestor reguli era aspru pedepsită. Nu existau concerte, cinematografe sau programe TV.
După ce militanţii au fost îndepărtaţi de la putere, scena muzicală a înflorit. Au avut loc concerte şi festivaluri şi a fost lansat Institutul Naţional de Muzică din Afganistan. De asemenea, a fost înfiinţată o orchestră exclusiv feminină care cânta în ţară şi în străinătate.
În interviul acordat de purtătorul de cuvânt al talibanilor celor de la The New York Times, acesta a precizat că îngrijorările pentru siguranţa femeilor sunt „nefondate”. Mujahid a spus că femeile nu vor trebui să rămână în casă sau să-şi acopere întotdeauna feţele şi că cerinţa ca acestea să fie însoţite de un bărbat se aplică numai călătoriilor mai lungi de trei zile. El a mai spus că femeile vor putea în cele din urmă să se întoarcă la rutina lor zilnică.
Acesta a oferit, de asemenea, asigurări afganilor care încearcă să părăsească ţara că li se va permite, spunând că celor cu documente de călătorie valabile nu li se va interzice intrarea în aeroport.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.