Impunerea Certificatului COVID, subiect închis la începutul Valului 5

PSD, PNL şi UMDR, adică partidele Puterii, evită luarea unei decizii în ceea ce priveşte soarta Certificatului COVID la locul de muncă, chiar dacă au la dispoziţie două proiecte de lege pe care pot lucra, în condiţiile în care mai ales premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre disponibilitatea Coaliţiei privind tranşarea subiectului, dar acum majoritatea guvernamentală a schimbat foaia. Nimeni din Coaliţie nu ştie dacă şi când va fi adoptat acest proiect şi nici cum.

Întrebat luni dimineaţă când ar urma să fie adoptat Certificatul COVID, în cazul în care va mai fi adoptat, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, adică unul dintre personajele care ar trebui să ştie cel mai bine ce se întâmplă cu acest proiect, a dat un răspuns vag: „Nu ştiu să vă spun. Când o să mai am informaţii, o să vă spun”. Nici vicepremierul PSD, Sorin Grindeanu, nu a dat prea multe lămuriri referitoare la Certificatul COVID. Ministrul Transporturilor a mutat discuţia spre faptul că Parlamentul nu lucrează în luna ianuarie, deşi convocarea acestuia ar putea fi făcută de urgenţă. „Nu suntem singuri şi nici nu avem majoritatea singuri. Avem o majoritate confortabilă împreună cu partenerii de guvernare, cu PNL-ul şi UDMR-ul.  În acest moment, Parlamentul e în vacanţă, dar ceea ce a spus ministrul Rafila cred că e extrem de important: că e nevoie să ne pregătim şi pe toate celelalte componente – pe ce înseamnă spitalele, pe ce înseamnă antiviralele în farmacii”, a precizat Grindeanu.

Surse din Coaliţie au precizat pentru „Adevărul” că la nivelul partidelor guvernamentale nu a dat niciun mesaj de mobilizare pentru eventuala adoptare a acestui certificat într-o sesiune extraordinară, ceea ce înseamnă că parlamentarii vor fi lăsaţi să-şi vadă de vacanţa pe care o au toată luna ianuarie. Inclusiv în interiorul partidelor părerile sunt împărţite, în sensul că nu sunt agreate măsuri nepopulare, care ar inflama şi mai mult spiritele, mai ales că există şi alte probleme generate de creşterile de preţuri la utilităţi.

Proiectul, încă la stadiul de schiţă

De altfel, proiectul de lege pregătit de Guvern nu a fost citit la nivelul Executivului nici măcar în primă lectură, fiind doar discuţii informare în ceea ce-l priveşte. Timp de câteva zile, în interiorul Coaliţiei au fost negocieri despre forma în care să fie adoptat legea, astfel încât să intre cât mai repede în vigoare, adică dacă să fie proiect de lege trimis de Guvern Parlamentului, pentru a trece în procedură de urgenţă, sau să fie aleasă varianta angajării răspunderii Cabinetului Ciucă pe iniţiativă.

Decidenţii politici au început să dea înapoi în ceea ce priveşte necesitatea impunerii Certificatului COVID pe 23 decembrie, după ce cu o zi înainte liderii Coaliţiei şi Nicolae Ciucă s-au întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis. Explicaţia oferită de Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor a fost că, la modul cum este gândită în prezent filosofia referitoare la Certificatul COVID, legea ar putea fi neconstituţională, pentru că ar împiedica dreptul al muncă. Din acest motiv, juriştii din partide au început să analizeze modul cum ar putea fi găsită o formă care să nu ridice probleme de constituţionalitate.

Însă exact ideea principală a proiectului de lege era să fie stabilite o serie de restricţii pentru cei nevaccinaţi, astfel încât să fie încurajată vaccinarea, dar şi să prevină, în măsura în care este posibil, răspândirea coronavirusului, pentru a nu mai ajunge la un număr ridicat de cazuri, astfel încât toată presiunea să fie din nou pe secţiile de terapie intensivă.

La Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor mai este un proiect de lege privind Certificatul COVID, însă dezbaterile au fost blocate până în momentul în care există decizia politică la nivelul Coaliţiei.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.