Incendiul de la Institutul Matei Balş: crește bilanțul deceselor la 15

Un incendiu a izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș din București, acolo unde erau tratați bolnavii de Covid-19. Din primele informații a reieșit că trei persoane au murit carbonizate, în timp ce a patra victimă a decedat după manevrele de resuscitare ce au eșuat. Toți pacienții din pavilion au fost evacuați, Planul Roșu de intervenție fiind activat la nivelul Capitalei. De atunci, bilanțul negru a crescut. România se confruntă astfel cu a doua tragedie în care este implicat un spital, după incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.

Desfășurare de forțe la Institutul Matei Balș, după incendiu

Update luni, 8 februarie, ora 10:30. Un nou deces a fost raportat în cazul victimelor produse de incendiul de la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București. După ce Ministerul Sănătății anunțase sâmbătă încă două decese în rândul pacienților care s-au aflat în Pavilionul V, astăzi un alt pacient a pierdut lupta cu boala.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 89 de ani, transferat după incendiu într-un alt pavilion al spitalului, se arată în comunicatul oficial.

Pacientul fusese diagnosticat cu o formă severă de SARS-CoV-2, dar prezenta și multiple afecţiuni asociate. Bilanțul total urcă astfel la 15 victime.

Update joi, 4 februarie, ora 14:00. Încă un deces se adaugă bilanțului negru din urma incendiului de la Spitalul Matei Balș. Pacientul, în vârstă de 89 de ani, care fusese transferat după incident la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a decedat astăzi. Din păcate, acesta se confrunta cu o formă severă de SARS Cov-2 și prezenta multiple afecțiuni asociate. În urma anchetei medico-legale urmează să se stabilească și cauzele decesului.

Update miercuri, 3 februarie, ora 12:00. Autoritățile anunță un nou deces în rândul pacienților care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti în timpul incendiului din 29 ianuarie 2021. În acest moment, bilanțul tragediei a ajuns la 11 morți.

“Ministerul Sănătăţii a fost informat, în această dimineaţă, despre un deces în rândul pacienţilor care s-au aflat în Pavilionul V al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti în timpul incendiului din 29 ianuarie 2021”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Sănătății.

Este vorba despre o pacientă în vârstă de 84 de ani, transferată după incendiu la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti. Pacienta a fost diagnosticată cu o formă severă SARS Cov-2 şi prezenta multiple comorbidităţi.

Update marți, 2 februarie, ora 23.00. Încă două decese duc la 10 tragicul bilanț de la Matei Balș. Este vorba de doi pacienți care se aflau în salonul în care a izbucnit incendiul și care fuseseră transferați la alte instituții medicale. Vârstele lor erau de 70, respectiv 80 de ani.

Update luni, 1 februarie 2021, ora 17:00. Ministerul Sănătății a anunțat decesul unui pacient care a fost transferat din Pavilionul 5 al Institutului Matei Balș din București, în urma incendiului izbucnit vineri dimineață. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 87 de ani care suferea de o formă severă de COVID-19 și avea multiple comorbidități.

Autoritățile au precizat că la momentul izbucnirii incendiului în Pavilionul 5 al Institutului Matei Balș, acest pacient se afla la un etaj superior. Acestea nu au precizat dacă pacientul a fost rănit în incendiu, precizând, însă, că deocamdată nu pot confirma dacă există o legătură între deces şi incidentul tragic de la spital. Acesta ar fi cel de-al optulea deces în urma incendiului de la Matei Balș.

Update 31 ianuarie 12:00 -Ministerul Sănătății a anunţat un alt deces în rândul pacienților care primesc asistență medicală în cadrul Institutului Național de Boli Infecţioase „Matei Balș”. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 67 de ani, care a fost internată în pavilionul V al unității sanitare, la un etaj superior.

Update 30 ianuarie, 16:00 – Ministerul Sănătății rectifică informația despre al șaselea deces de la Matei Balș. De fapt. persoana decedată este un bărbat.

“Rectificăm informația. Este vorba despre un bărbat, 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiului, intubat. Femeia de 58 de ani se află în stare gravă. Ambele familii au fost anunțate de situația pacienților”, a fost explicaţia Ministerului Sănătăţii care anunţase iniţial decesul unei femei.

Update 30 ianuarie, 13:30 – Incendiul de la Matei Balș a făcut o nouă victimă. A șasea persoană se alătură celor cinci deja decedate în urma izbucnirii focului din pavilionul cinci al Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”. Femeia, în vârstă de 58 de ani, fusese transferată la Spitalul Universitar după incident. Aceasta era intubată pentru că inhalase fum și suferise arsuri pe o parte din suprafața corpului. Cu toate acestea, pacienta se confrunta cu o formă severă de Covid-19.

Ministerul Sănătății a fost anunțat despre un nou deces înregistrat în randul pacienților care au fost transferați de la Institutul Național de Boli Infectioase “Matei Balș” după incendiul produs. Este vorba despre o femeie în vârstă de 58 ani internată în Spitalul Universitar de Urgență București care se afla în stare gravă. Pacienta era intubată, cu o pneumonie COVID-19 severă, inhalare de fum și cu arsură de 2% din suprafața corporală, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Update 21:30 – Secretarul de Stat, Raed Arafat, a confirmat faptul că pavilionul cinci, unde a izbucnit incendiul de la Matei Balș, nu avea autorizație pentru incendiu.

Aviz a existat pe documentaţie, nu este emisă autorizaţia. De altfel, la controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucureşti au stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că, chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Antena 3.

Update 21:00 – Zeci de oameni s-au adunat în fata Institutului Matei Balş din Capitală pentru a protesta. Aceştia îşi arată nemulţumirea faţă de tot ceea ce se întâmplă în România, scandând lozinci la adresa preşedintelui României, dar şi a şefului DSU – Raed Arafat. Jandarmii au grijă ca totul să rămână sub control.

Update 19:30 – “La acest moment nu putem să vă dezvăluim cauza incendiului. Am evaluat împreună cu specialiștii locul faptei și urmează ca în zilele următoare să stabilim. Sunt mai multe ipoteze, dar la acest moment nu le putem dezvălui”, a declarat comisarul șef Marian Mihoci, șef Serviciul Omoruri.

“Cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București împreună cu ofițerii de Poliție de la biroul Omoruri sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă care a avut ca urmare moartea mai multor persoane. Am efectuat cercetarea la fața locului, au fost ridicate cele patru cadavre.

În cursul zilei de mâine vor avea loc necropsiile. Cercetarea la fața locului nu se poate termina azi. Azi am făcut o primă evaluare, mâine reluăm tot cu specialiștii de la INSEMEX.

Este posibil să fi fost două explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare că a fost un incendiu și apoi exploziile acestor tuburi de oxigen. Se pare! Urmează să stabilim. Nu avem în acest moment vreo ipoteză despre cauza izbucnirii incendiului”, a declarat, la rândul său, procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, conform Antena3.

Update 17:40 – Două infirmiere şi două asistente de la Institutul Matei Balş au fost audiate, vineri, la sediul Poliţiei Capitalei. Acestea au reuşit să oprească alimentarea cu oxigen, prevenind astfel o explozie uriaşă.

“Au relatat exact ceea ce s-a întâmplat, cu alte cuvinte au spus adevărul. În prima fază, au fost chemate la audieri persoanele care au avut direct legătură cu evenimentele, cele care au fost pe tura de noapte, respectiv asistente şi infirmiere. Două asistente şi două infirmiere. (…)

Au dat declaraţii în calitate de martor. Un singur lucru este cert, este evident că nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale, este foarte clar că reacţia a fost promptă. A fost un incident complet nefericit, absolut regretabil, din toate punctele de vedere, iar infirmierele, în primul rând, pentru că ele au fost primele care au luat contact cu focul, au avut o reacţie promptă, iar una dintre ele a avut şi prezenţa de spirit de a opri alimentarea cu oxigen.

Dacă nu se oprea alimentarea cu oxigen, aveam o explozie”, a relatat avocatul Constantin Durgeru, conform Agerpres.

“Prima reacţie a fost promptă, în sensul că una dintre cele două infirmiere a sărit cu o pătură să stingă focul, care se afla pe nefericitul pacient, iar cealaltă a decuplat instalaţia de oxigen. Este evident că a avut o reacţie promptă.

După care ambele, una în stânga, cealaltă în dreapta, au fugit după extinctoare, ştiind că la capetele culoarului se aflau extinctoare. Au făcut exact ce trebuiau să facă. Este evident că au fost corect instruite, motiv pentru care într-o asemenea situaţie de stres, deşi era normal să se piardă, pentru că vorbim totuşi de nişte infirmiere şi orice om normal s-ar fi pierdut într-o asemenea situaţie, cu tot stresul, au reacţionat cât se poate de corespunzător”.

Update 17:00 – Un protest are loc la Institutul Matei Balș. Oamenii sunt revoltați și îndurerați după tragedia din această dimineaţă. Printre cei care îşi strigă durerea este şi tatăl lui Mihai Alexandru, chitaristul formaţiei Goodbye to Gravity.

Update 15:00 – Patru saloane sunt verificate la această oră de către o echipă mixtă de polițiști și procurori în pavilionul unde a izbucnit focul. Atenția acestora este orientată către primul salon, de unde au pornit flăcările. Ei vor preleva probe pentru a stabili care este cauza pentru care s-a produs incendiul. 

Update 14:20 – În exclusivitate pentru impact.ro, un locuitor din proximitatea spitalului ne-a oferit o declarație cu privire la incendiu. Bărbatul a povestit cum a decurs intervenția pompierilor, precizând și care este situația sistemului de încălzire din zonă.

Locuiesc aproape, la 50 de metri de spital. Azi noapte, pe la 5, pur și simplu urlau sirenele și ne-au trezit din somn. Nu știam de ce, credeam că sunt Salvări, că suntem obișnuiți din zonă. Ulterior am aflat, am deschis geamul și am văzut. Era fum, erau flăcări, dar nu a durat mai mult de jumătate de oră. Intervenția pompierilor a fost scurtă.

În privința căldurii din case, cei branșați la sistemul centralizat, la blocurile din proximitatea spitalului, nu au probleme cu încălzirea în aceste zile.

Avem o cunoștință aici în bloc și nu au fost probleme cu căldura.

Update 14:05 – Premierul Florin Cîțu a făcut mai multe declarații vehemente ca urmare a tragediei de la Balș.

Metehnele sistemului de sănătate și-au făcut prezența și azi în această tragedie. Deși au fost alocate resurse importante, doar în 2020, 6,1% din PIB, doar o foarte mică parte au fost alocați investițiilor. E momentul să înțelegem că nu putem merge așa mai departe, nu putem cheltui 95% din resurse doar pentru salarii și sporuri! Pe lângă aspectul penal, e și o echipă – corpul de control care va prezenta un raport –  avem unul preliminar, aștept concluziile finale. Nu am învățat nimic din experiența de anul trecut (incendiul de la spitalul din Piatra Neamț – n.r.). Așa nu mai merge! Angajaților din administrație, din Ministerul Sănătății, inspecțiile de sănătate, inspecțiile de control, le spun: ieșiți din birouri, faceți-vă treaba, altfel plecați cu toții acasă! Fiecare angajat să își facă treaba pentru care e plătit! E pretenția pe care o am de la angajații din sectorul public, a spus premierul Florin Cîțu.

Update 14:00 – Pavilionul care a ars nu avea autorizație ISU.

Update 13:40 – O ședință de Guvern are loc chiar în aceste momente la Palatul Victoria, urmând ca Florin Cîțu, premierul României, să susțină o serie de declarații la finalul întrevederii.

Update 13:15 – Președintele Klaus Iohannis a susținut primele declarații cu privire la incendiul declanșat la Spitalul Matei Balș.

O zi foarte trista din cauza acestei tragedii. Imi pare foarte rau, transmit condoleante familiilor indoliate. Iar celor care au fost in saloane le doresc insanatosire grabnica. Am discutat in permanenta cu cei care au condus interventia, am toate datele pana acum. Totul a fost foarte complicat, s-a reactionat extrem de rapid. Situatia se repeta cumva. Avem probleme structurale spitalele din Romania. Se lucreaza la un proiect de reforma pentru intreg sistemul de sanatate. Nu vreau sa inchei scurta mea interventie inainte de a spune ceva despre persoanele care in aceste luni au fost si raman eroii mei: intregul personal medical. Au lucrat pana la epuizare. Imi exprim admiratia pentru ei, a fost intervenția președintelui.

Update 12:40 – Potrivit informațiilor STS, 10 apeluri au fost efectuate în această dimineață la 112. 50 de pacienți au fost identificați deja dintre persoanele aflate în pavilionul de la Matei Balș la momentul izbucnirii incendiului. Astfel, au rămas alți 50 de pacienți care urmează să fie identificați în orele ce vor veni.

Primul apel făcut la 112 a fost efectuat la 05:04:09, însă cel care a sunat la Urgență nu a reușit să comunice. Astfel, operatorul 112 a resunat acel număr. Incendiul a fost anunțat la ora 05:04 și câteva secunde, urmând ca mai multe apeluri să fie efectuate pe parcursul scurgerii minutelor până la ora 6:06.

Cercetarea de la fața locului s-a încheiat deja, cadavrele descoperite în zona spitalului care a izbucnit în flăcări fiind identificate. Acestea urmează să fie analizate, foarte posibil la fel ca în cazul incendiului de la Piatra Neamț. Se vor preleva mostre ADN de la posibilele rude pentru a se stabili cine erau victimele. 

Update 11:08 – A cincea victimă a fost confirmată în cadrul incendiului de la Balș, trupul pacientului fiind carbonizat și dificil de identificat în primă fază. Acesta a fost găsit în una dintre băile din cadrul pavilionului.

Update 10:45 – La Spitalul Victor Babeș urmează să ajungă noi pacienți cu forme medii de Covid-19, deci nu necesită condiții speciale. Aceștia vor fi transferați de la Bagdasar Arseni, unde starea lor de sănătate a fost evaluată în urma incendiului. Dintre cei patru pacienți deja aflați la Victor Babeș, unul e intubat la ATI, trei se confruntă cu forme medii, a transmis reprezentatul spitalului Victor Babeș, din București.

Update 10:40 – Bilanț preliminar în urma incendiului de la Spitalul Matei Balș, transmis de către Ministerul Sănătății, pe pagina oficială de Facebook. DSU a stabilit două linii telefonice, unde aparținătorii pot afla informații despre rudele lor.

Date preliminare transfer pacienți care au fost afectați în urma incendiului de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, afectat de incendiu.

11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București;

5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București;

6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”;

4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”;

5 pacioenți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”;

3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2

4 pacienți la Spitalul „Witting”;

4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;

1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”;

3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”;

7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca

Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare și care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală.

Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienților transferați, cât și a celor rămași în Institutul „Matei Balș”.

Aparținătorii pacienților de la INBI „Matei Balș” pot verifica situația despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 si 021.2648515

Update 10:30 – Infirmierele de la Matei Balș urmează să fie audiate în cadrul biroului de la Poliția Capitalei. 

Am ieșit din salonul de Covid după ce schimbasem scutecul unui bătrân, am plecat pe hol și am remarcat că din pavilionul 63 iese fum, conform surselor Antena 3.

Update 10:20 – Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a oferit mai multe declarații în cadrul unei intervenții la Antena 3.

Nu știm, în acest moment care au fost cauzele. Există responsabilități și responsabili. Din informațiile pe care le am eu, în acea clădire nu era cazul să se apeleze la aceste metode de încălzire, potrivit informațiilor primite de la Adrian Streinu Cercel. În acest moment așteptăm rezultatele anchetei. În programul de guvernare există Agenția pentru investiții în sănătate. Avem nevoie de un corp de elită care să coordoneze acest lucru. 

Update 10:15 – Trei pacienți de la Spitalul Bagdasar Arseni vor fi transferati ]n minutele următoare către alte unități medicale pentru că acesta nu este spital Covid-19. La Victor Babeș vor ajunge doi pacienți, starea lor fiind stabila. Un altul va fi dus la Spitalul Monza, acesta fiind în stare gravă, intubat, conform medicilor. În total, la Victor Babeș sunt 4 pacienți transferați de la Matei Balș. Aceștia suferă de șoc posttraumatic, primind tratamente medicale.

Update 9:49 – Președintele Klaus Iohannis va ajunge la Spitalul Matei Balș în următoarele ore. De asemenea, premierul Florin Cîțu va susține o declarație în jurul orei 14:00.

Update 9:42 – 5 pacienți au ajuns la Spitalul Universitar, toți prezentând o stare bună, stabilă. Dintre aceștia, o pacientă intubată a venit cu arsuri ușoare, dar a inhalat fum, la care s-a adăugat și boala Covid-19. Cătălin Cârstoiu, managerul spitalului a confirmat faptul că reprezentanții unității medicale au contactat aparținătorii pacienților pentru a-i informa despre starea de sănătate a rudelor lor.

Update 9:38 – Resurse ISU BIF angrenate: 24 autospeciale stingere, 38 SMURD, 6 Unitati Terapie Intensivă Mobilă, 5 Autospeciale pentru transport personal si victime multiple, 4 descarcerări, 4 autoscări, 1 punct comandă mobil.

Update 9:30 – 5 pacienți internați la Spitalul Floreasca, o pacientă preluată cu manevre în scurt de resuscitare nu a raspuns acestora și și-a pierdut viața. Două dintre persoanele venite la unitatea medicală de la Institutul Matei Balș au fost internate pe secția de chirurgie plastică pentru arsuri pe circa 20% una dintre ele și cealaltă pe 15 % din suprafața corpului. Arsurile sunt de gradul 1, potrivit medicului Bogdan Oprița. Totodată, 6 pacienți au fost transferați la Spitalul Elias din Capitală, fiind nevoie de tratament cu oxigen pentru că prezintă urme post convulsie la nivelul căilor respiratorii superioare.

Update 9:08 – Adrian Streinu Cercel: “Sincere condoleanțe familiilor și suntem alături de ei. Mulțumim personalului Institutul. Matei Balș pentru modul în care au gestionat acest incendiu. Ce s-a întâmplat este devastator. Asigurăm pe toată lumea că ne vom face treaba în continuare din punct de vedere medical. 

În toată clădirea au fost internați pacienți cu Covid în stare medie, severă, deci dependenți de oxigen. Toate camerele au sistem de oxigen nou pus la punct. Nu știm de la ce a pornit acest incendiu. În următoarele zile vom afla ce s-a întâmplat. 

În ultima perioadă nu au fost probleme cu căldura. Noi suntem în plin proces de a ne pune centrală. Avem doar o singură pacientă transferată la Universitar și care a suferit arsuri la nivelul sist respirator superior. Spitalele care au primit pacienții de la noi au și informat familiile. 

Nu știu să vă spun dacă familiile celor decedați au fost anunțate până la acest moment, fiind încă în desfășurare ancheta și identificarea victimelor. 

Instalația de oxigen este din noiembrie-decembrie. Revizurile au fost făcute constant.”

Update 8:55 – Potrivit informațiilor de ultimă oră, pe surse, cauza izbucnirii incendiului ar fi putut fi o sursă de căldură. O consecință a declanșării incendiului a fost explozia unei butelii.

Update 8:38 – După apelul de la 112, porcurorii din cadrul Parchetului Sectorului 2 s-au sesizat, iar în urmă cu puțin timp, trei procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București au fost delegați pentru a se ocupa de cazul incendiului de la Spitalul Matei Balș. Din informațiile recente, nu existau camere de supraveghere în salonul unde a izbucnit incendiul. Procurorii au cerut listele cu toți pacienții internați în spital. Se discută și cu reprezentanții INML pentru că s-a început identificarea victimelor.

Update 8:25 – 42 de persoane au fost stabilite spre a fi transferate către mai multe spitale din Capitală. 16 pacienți urmează să ajungă și la Spitalul Județean Ilfov, în timp ce 4 persoane au fost transferate la Spitalul Victor Babeș, 4 pacienți la Spitalul Marius Nasta, 5 dintre persoane au fost transferate la Spitalul Universitar și 5 pacienți la Spitalul Sfântul Pantelimon, printre care se numără și actorul Toni Grecu, care se afla chiar în pavilionul 5 de la Matei Balș, locul în care a izbucnit incendiul. Totodată, 60 de pacienți vor fi mutați în alte pavilioane ale Institutului Matei Balș.

Update 8:10 – Bilanțul preliminar prezintă trei pacienți decedați la parterul pavilionului unde s-a produs incendiul. S-a încheiat operațiunea de evacuare a pacienților din pavilionul afectat de incendiu, potrivit Daniel Vasile ISU. Echipajele de pompieri au părăsit locul incidentului de la Matei Balș, lăsându-i pe specialiști să continue ancheta pentru a stabili care sunt cauzele incendiului.

Update 8:00 – Patru pacienți au ajuns la Spitalul Victor Babeș, însă în unitatea medicală sunt disponibile 60 de locuri. Secția de ATI este plină aici, dar pacienții transferați se află într-o stare bună. Deocamdată 4 persoane au fost transferate la Spitalul Marius Nasta și 5 pacienți la Spitalul Universitar.

Update 7:55 – Cauza incendiului nu este cunoscută deocamdată, fiind nevoie de o anchetă care să stabilească acest lucru. Se cunoaște faptul că instalația electrică era proaspăt refăcută, la fel ca și întreg pavilionul, ce fusese reamenajat de curând.

Update 7:44 – O serie de pacienți au fost transferați la Spitalul Pantelimon, printre aceștia aflându-se și actorul Toni Grecu, potrivit surselor antena3.ro.

Pavilionul cinci al Spitalului Matei Balș a ars foto - Inquam
Pavilionul cinci al Spitalului Matei Balș a ars
foto – Inquam

Un incendiu a izbucnit într-un pavilion al Spitalului Matei Balș din București. Flăcările au făcut 4 victime.

Vineri dimineață, în jurul orei 6, un incendiu a izbucnit într-unul dintre pavilioanele de la Spitalul Matei Balș din București. Aproximativ 100 de pacienți erau tratați în acea zonă a unității medicale de Covid-19, care au fost evacuați și sunt în curs de transferare către alte spitale. Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler, susține că spitalul poate primi 36 de pacienți, conform Mediafax. Purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile, a precizat că incendiul violent a dus la declanșarea Planului Roșu de intervenție la nivelul Capitalei, fiind utilizate toate resursele ISU București-Ilfov. Au fost transferate 44 de persoane către spitalele de urgență Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon.

Raed Arafat a anunțat că există, din păcate, patru persoane decedate, dintre care trei pacienți carbonizați și o persoană care nu a mai putut fi resuscitată.

Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. – decedate). (…) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru Agerpres.

Totodată, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ajuns și el la Institutul Matei Balș din Capitală.

Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la “Victor Babeş” patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la “Matei Balş”. Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (…) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja, a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Patru pacienți au fost transferați la Victor Babeș, în timp ce alții vor fi transferați către spitalele Sfântul Ioan și Witing.

Imagine din timpul incendiului care a izbucnit la Spitalul Matei Balș Foto amator
Imagine din timpul incendiului care a izbucnit la Spitalul Matei Balș
Foto amator

Primul apel la 112 a fost primit la ora 5:05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la fața locului în doar 8 minute. Pompierii de la fața locului au constatat un incendiu cu flacără deschisă la parterul Spitalului Matei Balș, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați. Patru saloane au fost afectate, iar incendiul avea posibilitate de extindere, potrivit comandantului intervenției. Pompierii au intervenit atât la interior cât și la exterior cu 24 de echipaje, patru de descarcerare și 10 microbuze pentru a transporta persoanele afectate. 100 de medici și asistenți au fost mobilizați pentru a interveni.

La nivelul ISU B-IF a fost declanșat Planul Roșu. Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de înălțime P+3, pe două laturi. Au fost constituite echipe de căutare și salvare a persoanelor și se realizează evacuarea lor. Potrivit informațiilor furnizate, în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane.

Incendiul este stins, nu se mai observă flacăra. Au fost degajări mari de fum pe casa scării de la parter către ultimul nivel. La fața locului acționează toate resursele disponibile pentru salvarea persoanelor: ambulanțe, autospeciale pentru victime multiple, spital mobil, descarcerare. În sprijinul ISU B-IF sunt resurse ale DGPMB și DGJMB. Pacienții răniți au fost preluați de ambulanțele SMURD și vor fi transportați la alte spitale.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.