Incineratorul din Giurgiu – o afacere care ”pute” …

Incineratorul din Giurgiu – o afacere care ”pute” …

Despre situația incineratorului pe care ticăloșii vor sa-l construiască în Giurgiu Reflectorul de Sud a scris în exclusivitate pe 1 iunie, atunci când nimeni nu îndrăznea sa scrie un rând. Mai ales cei plătiți de ticăloși.
Acum apar din neant unii care se bat cu caramida în … piept și își pun aripile altora! Nu au cum sa înțeleagă că nu pot zbura cu ele!
Mulțumiri sincere Domnului Deputat de Constanța Bogdan Bola pentru implicarea în problema incineratorului pe care doi șmecheri care s-au îmbogățit în Giurgiu (Alexandru Răzvan Cuc și Nicolae Barbu ) vor să ” „mulțumească ” giurgiuvenilor aducandu-le in dar gunoi …boli și mizerie.
Doar doi deputați din Giurgiu s-au implicat în această problemă gravă. Domnul Deputat Alexandru Andrei și Doamna Deputat Gabriela Horga care a avut o interpelare în parlament pe această temă in aceeași zi cu Domnul Deputat Bogdan Bola.
L-am sunat pe dl. Bola Bogdan pe care l-am rugat sa ne spună de ce a intervenit pentru situația din Giurgiu . Vă redăm raspunsul cu mulțumiri:
„Fiind membru al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, am mers la Giurgiu să încercăm blocarea unui proiect dubios, care „pute” rău de tot: construirea unui incinerator de animale moarte și deșeuri medicale chiar în inima municipiului reședință de județ. Un proiect care avansează încet, fără mult zgomot ca să nu „deranjeze” pe nimeni, care se dorește a fi construit pe terenul fostului primar din Giurgiu…
Povestea este mai veche, dar foarte puțin știută. Încă din anul 2021 au existat informații că o societate comercială (care se aude că ar avea relații directe cu un fost ministru PSD) vizează construcția unui incinerator de deșeuri medicale în proximitatea municipiului Giurgiu. Există corespondențe în acest sens între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Raională Ruse care, foarte îngrijorată de un astfel de proiect, a solicitat efectuarea unei inspecții, precum și informații suplimentare privind impactul asupra mediului și asupra sănătății umane.
Deci bulgarii, aflați peste Dunăre la mai mult de șase km distanță, sunt îngrijorați de acest proiect, doar ale noastre autorități merg înainte.
Făra a exista prea multă publicitate ulterioară referitoare la această investiție, la începutul lunii mai a anului 2023 proiectul privind înființarea unui incinerator pentru deșeuri în municipiul Giurgiu a fost supus dezbaterii publice de către reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Giurgiu, fiind notificate toate instituțiile locale pentru a participa la această consultare.
Cu toate că se pare (încă nu știm exact) că ar exista chiar semnături din partea localnicilor că își doresc un astfel de proiect, localnicii se jură că nu au știut și nu au semnat așa ceva. Ba mai mult, colegii mei de la Forța Dreptei Giurgiu au adunat în doar trei zile 1000 de semnături împotriva acestui proiect, iar oamenii cu care am discutat personal sunt îngroziți de posibilitatea că ar putea deveni vecini cu un astfel de incinerator.
Și cum să nu fie așa? Din foarte puținele informații pe care le deținem, acest incinerator ar urma să aibă o platformă de stocare de doar 35 m², în condițiile în care doar spitalul din Giurgiu produce ȘAPTE TONE de deșeuri medicale pe lună!! Toate aceste deșeuri periculoase vor fi transportate PRIN ORAȘ, prin zone locuite, dacă se va merge înainte cu el!
Încălcarea legii este și mai evidentă când calculezi distanța dintre viitorul incinerator și locuințe, care este cu mult sub limita legală (Ordinul 119/2014)! Imaginați-vă că despre acest proiect nimeni nu știe unde și cum se vor evacua apele uzate, iar Dunărea este la doar patru km distanță..!!
Cam așa se pune în pericol sănătatea unui oraș întreg, făcându-se posibilă chiar și o poluare a Dunării.
Ca să înțelegeți și mai bine natura posibil penală a acestui proiect: în titlu este trecută doar incinerarea deșeurilor medicale, însă în descrierea pe larg a raportului au enumerat toate deșeurile ce pot fi incinereate acolo – de la deșeuri menajere până la cele periculoase cu conținut de substanțe chimice. Iar așa ceva ar trebui să înspăimânte pe oricine locuiește acolo..
Din aceste motive – deloc puține – am trimis urgent interpelări către Ministerul Mediului și către Ministerul Sănătății, dar și către Prefectul județului, care până acum a tăcut mâlc. Și deja se vede efectul – după ce săptămâna trecută am participat personal la ședința Consiliului Local Municipal Giurgiu, unde am luat cuvântul pentru a atrage public atenția asupra acestui proiect cu un potențial periculos uriaș – a început și prefectul (și alți parlamentari de Giurgiu) să se trezească din visare și să pună întrebări incomode. Toți au tăcut până acum…
Colegii mei de la Forța Dreptei Giurgiu însă deja sunt pe străzi, în cartierele municipiului, strângând semnături pentru stoparea acestei nebunii. De asemenea, domnul primar m-a asigurat public că se opune unui astfel de proiect. Însă cineva din umbră face în continuare presiuni să se obțină avizele pentru un astfel de incinerator. Vom vedea ce va fi, dar cu siguranță îi voi chema în Comisia de Mediu a Camerei Deputaților pentru a da explicații (normale, de altfel) pe toți cei care vor să îl implementeze la doar câteva sute de metri de locuințele oamenilor.
Până una alta, acestea sunt întrebările (fără răspuns) pe care le-am adresat Ministerelor și Prefectului de Giurgiu în numele echipei Forța Dreptei, a locuitorilor din Giurgiu și a tuturor celor care se tem de impactul asupra mediului și a Dunării, în special:
Există norme legale care să stabilească o distanța minimă în raport cu locuințele civile pentru un incinerator de deșeuri?
• Care sunt normele de poluare pe care trebuie să le respecte un incinerator de deșeuri? Există norme speciale pentru incineratoarele de deșeuri medicale?
• Care sunt normele de poluare pe care instalația propusă de către antreprenorul FRIENDLY WASTE ROMANIA SRL, ar rezulta să le producă în urma arderii deșeurilor medicale?
• Care sunt emisiile și substanțele rezultate în urma procesului de incinerare al deșeurilor medicale?
• Ce se va întâmpla cu substanțele rezultate în urma procesului de incinerare?
• În ce măsură emisiile și substanțele produse afectează pânza freatică, ținând cont de apropierea față de Dunăre?
• Au fost informate autoritățile Bulgare, cu privire efectele pe care acest incinerator le va produce, la raza de acțiune a incineratorului?
• Ce impact are funcționare incineratorului, asupra sănătății populației din jur?
• Cunoașteți rata de incidență a bolilor pulmonare și a cancerului din județul Giurgiu?
• În afara consultării publice din data de 8.05.2023, au existat alte consultări cu cetățenii care sunt expuși direct poluări, despre această construcție?
• Veți demara o procedură de control pentru a analiza legalității emiterii avizelor necesare pentru începerea construcțiilor? Aveți informații că există autorizații sau avize emise în urma unui abuz în serviciu?” (Bogdan Bola -Deputat de Constanța în Parlamentul României)

Despre situația incineratorului pe care ticăloșii vor sa-l construiască în Giurgiu Reflectorul de Sud a scris în exclusivitate pe 1


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/incineratorul-din-giurgiu-o-afacere-care-pute/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 3 septembrie 2023 13:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.