Ion Ghimpețeanu- inspector general al IȘJ Giurgiu:„…Educația, profesia, responsabilitatea, calificarea și competențele sunt adevăratele barometre ale unei societăți!”
În cadrul plenului ultimei ședințe a Consiliului Județean Giurgiu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar General, prof. Ghimpețeanu Ion, a evidențiat în cadrul unei prezentări, aspectele pozitive și bunele practici implementate la nivelul Inspectoratului Școlar Giurgiuvean de la începutul mandatului său.
Prof. Ion Ghimpețeanu a dat citire unui raport al activității Inspectoratului, evidențiind situația, la acest moment, a sistemului de învățământ, la nivelul unităților școlare din județul Giurgiu.
Afirmând că este la al treilea an de mandat în calitate de inspector general , prof. Ghimpețeanu a prezentat o analiză a evoluției învățământului giurgiuvean pe parcursul acestui interval de timp.
„Rata abandonului școlar în județul Giurgiu este un subiect primordial, de mare interes” – a subliniat domnia sa…
„În primul rând trebuie evidențiat învățămăntul primar, gimnazial. De aceea pentru a avea o situație clară și relevantă s-a luat ca referință fiecare an școlar în parte, pe ultimii trei ani…
La nivelul învățământului PRIMAR, 2021-2022, rata de abandon era de 2,95 %. În anul ANUL 2022-2023 , rata abandonului era de 2. 54%, iar în 2023-2024, aceasta era de 2, 06 %. Se observă o curbă descendentă, ceea ce înseamnă că lucrurile merg într-o direcție foarte bună” – a mai spus inspectorul general.
„În învățămăntul gimnazial, Rata de abandon in anul școlar 2021-2022 era în procent de 3,87 %, în 2022-2023 era în procent de 3,54 %, pentru ca în 2023-2024 ea este de 3,19 %.
Învățământul liceal prezintă o situație de excepție, după cum urmează: 2, 71 % în 2021-2022, 2, 42 %, în 2022-2023, iar în prezent 2, 16%. Considerăm că este o evoluție fulminantă, conform datelor prezentate ce se inregistrează pe invățământul profesional. Există o justifcare, o argumentație pe care o parte a mass-media județene a prezentat-o. De trei ani de zile se încearcă o reformă, o reorganizare a întregului sistem de învățământ liceal în județul nostru, focusându-ne pe promovarea învățământului tehnic profesional dual, pentru că este nevoie de forță de muncă și de aceea în acest sens se stimulează calitatea în detrimentrul cantității.
Se încearcă pe viitor ca admiterea la liceu să se facă doar cu medii peste 5 și să se promoveze elevii care învață, care susțin actul de educație prin medii peste această notă. Pe ceilalți, cu medii sub cinci vor fi incrajați în a învăța o meserie. Nu este nimic rușinos în a învăța o meserie, ci dimpotrivă, este onorant să fii profesionist în ceea ce faci. Din păcate barierele sunt constituite de mentalități greșite, încremenite în timp, nefiind adaptate la ce oferă societatea și piața muncii, astăzi„ – a mai precizat Ion Ghimpețeanu.
„Toate procentele prezentate au ca fundament acțiuni pe care Inspectoratul Școlar le are în derulare, punctând proiectele de impact național pe care Inspectoratul Școlar le-a depus și le va depune în continuare sau le are în implementare la acest moment. Un proiect important este cel la nivel național de reducere a abandonului școlar, așa cum menționam la început, prin axa PNRR, unde în Giurgiu avem 53 de unități de invățământ, parte integrantă din acest proiect național , sub Peneras 1 și Peneras 2.
Este relevant de asemenea și renumerația pe care școlile o au în cadrul acestor proiecte ce au adus școlilor echipamente tehnice, laptopuri, calculatoare…Dar cel mai de preț lucru îl constituie activitățile remediale, în care profesorii au fost renumerați, iar elevii au beneficiat de ore de pregătire, iar această pregătire s-a reflectat în note și procentul de promovabilitate.
La nivelul județului din ambele proiecte avem suma de 53.714, 466 de miliarde lei. Școlile au fost dotate și aprovizionate cu tot ce a considerat necesar fiecare unitate școlară în parte, evident având ca justificare diminuarea abandonului școlar și implicit îmbunățirea actului de învățământ și rezultatele școlare.
Un alt element important în diminuarea abandonului școlar a fost constituit de Programul Național „O masă sănătoasă”.
De precizat că la preluarea mandatului de inspector generfal al IȘJ Giurgiu, a domnului Ion Ghimpețeanu, în municipiul Giurgiu existau 7-8 unități de învățământ ce beneficiau de această oportunitate, de acest program, prin care elevii primeau o masă pe zi, în funcție de disponibilitățile din unitatea de învățământ respectivă, condiționate și de faptul de a avea sau nu cantină. Din păcate în județul Giurgiu nu există unități de învățământ cu cantină, astfel că elevii nu pot beneficia de o masă caldă, gătită , cei care au câștigat licitațiile oferind pachete alimentare, sub diferite forme. Cifrele sunt încurajatoare însă întrucât aceste unități au crescut ca număr în ultima perioadă, de la 7 la 30. Inspectoratul fiind notificat de către Minister , cu perspectiva că numărul lor ar putea chiar să crească…
„În prezent numărul beneficiarilor din județul Giurgiu al acestui program este de aproximativ de 12.000 de elevi. Ei se bucură de o masă sănătoasă, existând posibilitatea extinderii, așa cum prevede Legea Educației – menționa prof. Ion Ghimpețeanu.
Tot acest tablou instituțional cu reducerea abandonului școlar , implementarea acestor proiecte, învățământul tehnic aflat în plină ascensiune, cu cele cinci proiecte de stagii de practică, câștigate, proiectele ERASMUS, un viitor proiect pe educație timpurie, în perspectiva construirii unor creșe și grădinițe în județul Giurgiu, la care se adaugă activitățile remediale, toate au dezvoltat învățământul giurgiuvean aducând o nouă lumină, o nouă perspectivă de abordare…
Această analiză pertinentă ne dă un motiv de speranță, rezultatele, așa cum am constatat, neîntârziind să apară, încă din primul an de mandat al profesorului Ion Ghimpețeanu.
„O altă statistică neagră, ce ne clasa pe locurile codașe în țară, era reprezentată de rezultatele la examenul de evaluare și de la bacalaureat. Situație s-a schimbat însă, în special la examenul de evaluare națională, unde am reușit să surclasăm 8 județe, trei dintre ele, județe importante: Argeș , Arad sau Dâmbovița… Am ieșit din sfera codașilor la examenele naționale . Anul acesta s-a continuat în aceeași manieră, reorganizând, după alte principii, organigrama învățământului, uneori aplicându-se chiar măsuri radicale, dar necesare, iar acest lucru a fost dovedit de rezultate .
După 1990 până astăzi, județul Giurgiu, codașă la Evaluarea Națională, a ocupat în 2024, locul 13 pe țară, diferența dintre Giurgiu și județul de pe primul loc fiind de doar căteva procente ( 4-5 procente). Este dovada că elevii din județul nostru nu sunt mai slabi pregătiți și că nu avem profesori neperformanți, ci mai degrabă ne cantonăm în anumite mentalități… Suntem tributari unui anumit sistem, ne este greu să recunoaștem că elevul pe care îl avem cu note de 5 , trebuie să îl reorientăm acolo unde capacitățile dumnealui îl direcționează – mai declara prof. Ion Ghimpețeanu.
În privința examenului de bacalaureat lucrurile se prezintă puțin diferit , întrucât reorganizarea rețelei de învățământ, prin încurajarea învățământului profesional, mai ales dacă ne referim la acel Campus , unde dorim să creem meseriași. Însă pâna la acel moment, de doi ani liceele din orașul și județul nostru au avut medii mai mari la admitere. Lucrurile acestea vor avea un impact semnificativ la finalul celor patru ani. Deocamdată au trecut doar doi ani, așa că rezultatele se vor vedea în mod real la timpul potrivit.
S-au intensificat orele de pregătire, astfel că suntem pe un drum bun. Putem vorbi acum de un procent de 67 %. Este un lucru pozitiv. Trebuie să scăpăm – așa cum spuneam – de anumite mentalități perimate și veți vedea că peste doi ani de zile, vom avea o altă configurație a învățământului giurgiuvean.
Întrucât este una să intri la un liceu cu o medie de 5 sau 6 și alta este să fii admis la liceu cu o medie de peste 8. Lucrurile au intrat însă într-o normalitate, chiar dacă la început s-a creat un adevărat tsunami la nivel de interpretări și mentalități. O parte a presei a înțeles însă că învățământul profesional nu este un „bau- bau”, că nu este o rușine, ci dimpotrivă că munca trebuie încurajată, meseria, profesia, invățământul profesional…
Sunt țări europene, precum Germania, unde învățămăntul profesional poate ajunge până la o formă de doctorat. Iată de ce trebuie să fim deschiși în educație și să vedem ce se întâmplă în lume, acolo unde educația, profesia, responsabilitatea, calificarea și competențele sunt adevăratele barometre ale unei societăți – a concluzionat prof. Ion Ghimpețeanu, inspector general al IȘJ Giurgiu.
(Florian Tincu)
Articolul Ion Ghimpețeanu- inspector general al IȘJ Giurgiu:„…Educația, profesia, responsabilitatea, calificarea și competențele sunt adevăratele barometre ale unei societăți!” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
În cadrul plenului ultimei ședințe a Consiliului Județean Giurgiu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar General, prof. Ghimpețeanu Ion, a evidențiat în cadrul unei prezentări, aspectele pozitive și bunele practici implementate la nivelul Inspectoratului Școlar Giurgiuvean de la începutul mandatului său. Prof. Ion Ghimpețeanu a dat citire unui raport al activității Inspectoratului, evidențiind situația, la acest […]
Articolul Ion Ghimpețeanu- inspector general al IȘJ Giurgiu:„…Educația, profesia, responsabilitatea, calificarea și competențele sunt adevăratele barometre ale unei societăți!” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.
Autorul articolului Jipa Carmen
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/ion-ghimpeteanu-inspector-general-al-isj-giurgiu-educatia-profesia-responsabilitatea-calificarea-si-competentele-sunt-adevaratele-barometre-ale-unei-societati/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 21 decembrie 2024 20:13