ION LUCA CARAGILE, CURIOZITĂȚI DIN VIAȚA MARELUI DRAMATURG A…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

ION LUCA CARAGILE,
CURIOZITĂȚI DIN VIAȚA MARELUI DRAMATURG

A fost premiant, dar nu a terminat niciodată liceul. Din cauza problemelor financiare a fost nevoit să se apuce de negustorie.
Caragiale a fost acuzat că ar fi plagiat ,,Năpasta’’ după o piesă a scriitorului ungar Istvan Kemeny, intitulată „Nenorocul”. Acuzația a apărut în 1901, în două articole din ,,Revista Literară’’ semnate cu pseudonimul Caion. Furios, Caragiale s-a adresat presei din București, a aflat numele r…eal al autorului, l-a acționat în justiție și a câștigat fără probleme, grație pledoariei avocatului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea.

A fost coleg de redacție cu Eminescu și Slavici. Ședințele la care participau cei trei erau aprinse, căci Caragiale, Eminescu și Slavici cădeau cu greu de acord asupra diferitelor chestiuni discutate.
A fost proprietar de berării. Cea mai cunoscută dintre acestea a fost berăria Gambrinus, deschisă inițial pe Calea Victoriei, în anul 1901. Ulterior, aceasta a fost mutată la parterul Hotelului Cișmigiu. Aici veneau ziariști, scriitori, politicieni și artiști. Caragiale a mai avut o berărie pe strada Gabroveni („Mihalcea și Caragiale”) și una la Bacău.
A fost directorul Teatrului Național. Genul dramatic a avut un rol de valoare în viața acestui scriitor. Ion Luca Caragiale reușește să treacă de la scrierea de piese la conducerea unui întreg teatru. Pentru o scurtă perioadă, între 1888 și 1889, el a fost directorul Teatrului Național din București, aflat pe atunci pe Calea Victoriei.
Deși stagiunea deschisă de el a avut success, Caragiale nu a obținut suficientă susținere din partea actorilor pentru a continua și a fost nevoit să se dezică de proaspăta meserie.
L-a vizitat Alexandru Ioan Cuza
Copilăria mică și-o petrece la Haimanale, dar școala primară o face la Ploiești, la Școala Domnească nr.1. A avut ca învățători pe Zaharia Antinescu și Bazil Drăgoșescu. De la acest învățător a învățat să pună virgule și să aplice regulile gramaticii cu ajutorul unei nuielușe usturătoare.
În clasa a 3-a, școala a fost vizitată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar scriitorul își amintește clar întâmplarea.

A moștenit o avere considerabilă
Mama sa a moștenit o parte importantă din averea unei rude: Momuloaia. Au urmat multe procese și abia după 1900 s-a terminat toată procedura iar Caragiale a moștenit o frumoasă sumă de 433.333 lei. Cu această moștenire a avut posibilitatea să se stabilească la Berlin.

A fost revoluționar
Republica de la Ploiești este denumirea unei mișcări antimonarhice din data de 8 august 1870 cunoscută în presa cotidiană sub numele de tulburările de la Ploiești.
Tânărul Caragiale a participat la revoluția de la Ploiești, a dezarmat un ofițer și a stat în preajma conducătorului ridicolei republici de o zi.

SURSE:
https://www.ziarulmetropolis.ro
http://zaiafet.blogspot.com
https://youth.md

Material întocmit de Coman Andreea, bibliotecar

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoanăEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoanăEste posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, oameni cântând la instrumente muzicale, oameni pe scenă şi noapteEste posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, barbă+14

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.