Isac Peltz – urzitorul de tristeți ( n. 12 febr. 1899 – d….

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

Isac Peltz – urzitorul de tristeți
( n. 12 febr. 1899 – d. 10 aug.1980)

Despre tatăl ei, graficiana și pictorița Tia Peltz spunea „s-a născut de Purim , într-o căsuță de oameni necăjiți, o croitoreasă năștea un băiețel pe care l-a numit Isac”.
Isac Peltz a fost scriitor, jurnalist evreu român, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor a numeroase romane și nuvele în care descrie mahalalele evreiești din timpul său : „Calea Văcărești”, „Foc în hanul cu tei”, „Moart…ea tinereților” etc.
În perioada 1951 -1954 a fost arestat de Securitate și trimis în lagăre de muncă forțată și închisori politice.
Despre Isac Peltz criticul George Călinescu spunea că este „cel mai mare urzitor de tristeți”. Romanul „Calea Văcărești” este monografia unui cartier evreiesc și a evreimii în genere. Este un roman al umanității ultragiate, al sufletelor chinuite de sărăcie și de dorințe niciodată împlinite.
„Foc la hanul cu tei” este un tablou al cartierelor evreiești în care sărăcia lucie și bogăția trăiesc laolaltă, iscând drame sufletești în care eroii din roman le fac față cu greu, de cele mai multe ori luând decizii extreme.
Tot G. Călinescu spunea despre scriitorul Isac Peltz că „este un impecabil cunoscător al limbii române , e mai degrabă un român de nuanță ebraică , decât un evreu”.
Lumea autorului este alcătuită din mici negustori stabili sau ambulanți , din prostituate, din actori de bâlci, din oameni fără căpătâi în căutarea unui rost: „Orașul, cu o minunată pelerină pe umeri, se însoțea cu autumnala suferință, fără geamăt, fără dramă. Bucureștenii fugiră din cartea lacrimogenă a duioșiei, ucigând nepăsător oftaturi benevole și se înfățișa ochiului obosit gol. Strada pierduse misterul undeva la obârșie”. ( Calea Văcărești).

Silvana Gruiță, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoanăAr putea fi o ilustraţie cu 1 persoanăNu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Ar putea fi o imagine cu carte+2

Comentarii

comentarii

Un comentariu

  1. Author

    Dacă era închis politic Cum în 1960 i-a fost dat la cules romanul Foc în hanul cu tei când știm ca amnistierea politicilor s-a făcut în 1965

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.