ISU Giurgiu: Cinci incendii de vegetație în județ, în doar câteva ore

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă, produse la nivel local. În ultimele ore, aceştia au intervenit pentru stingerea a cinci incendii, în următoarele localităţi:

* Toporu: au ars aproximativ 5.000 mp de mirişte;

* Clejani: au ars circa 3.000 mp de vegetaţie uscată şi deşeuri menajere;

* Vărăşti: au ars în jur de 10 ha de mirişte, vegetaţie uscată şi deşeuri menajere;

* Vlad Ţepeş: au ars în jur de 500 mp de vegetaţie uscată şi lăstăriş;

* Crevedia Mare: a ars vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp.

La cazuri au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, Staţiei Colibaşi şi Gărzii de Intervenţie Roata de Jos, cu şase autospeciale de stingere.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul în aer liber, lăsat nesupravegheat.

Informare preventivă

Potrivit legislaţiei privind protecţia mediului, este interzisă arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase.

Astfel, cetăţenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Atragem atenţia asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile pot avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuinţe, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.