ITINERARII CULTURALE PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE …

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

ITINERARII CULTURALE
PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE

116 ani de la nașterea medicului chirurg, Corneliu Adameșteanu.

Corneliu Adameșteanu s-a născut în comuna Letca Nouă, Sat Milcovățu, Jud. Giurgiu, în mai 1905.
Doctorul Corneliu Adameșteanu (1905-1960) a fost un chirurg „generalist“, care a profesat în etapa anatomo-tehnică și experimentală a chirurgiei românesti, înainte de introducerea specialității de anestezie-terapie intensivă și la începutul utilizării transfuziilor și antibioterapiei în practica medicală curentă. Absolvent al Facultății de Medicină din București (1929), a susținut două concursuri de primariat, atât în chirurgie, cât și în ortopedie (clasat pe locul I la primul concurs de primariat în ortopedie, din anul 1936). A ales să practice chirurgie generală în trei spitale de provincie, și anume Spitalul din Huși (1937-1945), Sanatoriul Dobrița, jud. Gorj (1946-1949) și Spitalul Tg. Jiu (1946-1959).
A abordat o gamă largă de intervenții chirurgicale cu accent pe chirurgia abdominală, chirurgia ortopedică și chirurgia tuberculozei pulmonare.
A avut, de asemenea, o vastă experiență în chirurgia de război, după cele 200 de zile „de front“, petrecute într-un spital de campanie al Armatei a IV-a, atât pe Frontul de Est, cât și pe Frontul de Vest. Pentru merite medicale militare a fost recompensat cu mai multe ordine și medalii.
Elev al marilor maeștri ai școlii chirurgicale, românești interbelice (Prof. Dr. Ernest Juvara, Prof. Dr. Victor Gomoiu, Prof. Dr. Iacob Iacobovici), a beneficiat și de o bursă la Paris (1933-1935), unde s-a perfecționat mai ales în ortopedie, precum și în tehnici chirurgicale în diferite alte domenii.
Activitatea sa științifică meritorie însumează un număr de peste 120 de lucrări științifice, publicate în țară și în străinătate, precum și numeroase comunicări, care au constituit argumente pentru alegerea sa ca membru al Societății Internaționale de Chirurgie, la Congresul de la München, din 1959.
Personalitate complexă și dinamică, avid de cunoaștere, a înființat chiar și un laborator de medicină experimentală la Spitalul din Tg. Jiu. A fost interesat de istoria medicinei și a alcătuit monografii asupra istoriei spitalelor din Huși și Tg. Jiu, dar și alte comunicări în acest domeniu.
În anul 1939, a primit premiul ,,Demostene” pentru chirurgia de război.

Surse :

Ștefan Elena, Ion Gaghii (coordonator), ,,Asalt spre crestele destinului”, Giurgiu, Editura Cronos, 2006, p. 6-7
https://www.amaltea.ro/dr-corneliu-adamesteanu [Consultat la: Mai 2021]

Rubrică realizată de Coman Andreea, bibliotecar

Vezi mai mult+2

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.