ITINERARII CULTURALE PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE …

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

ITINERARII CULTURALE
PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE

MIRCEA-ȘTEFAN ZĂGĂNESCU
Prof. univ.dr. doc…
(n. februarie 1923, Giurgiu-d. aprilie 1988)
Mircea Zăgănescu s-a născut la Giurgiu, într-o familie foarte bogată, tatăl său fiind mare comerciant, proprietar al Fabricii de bere și al Fabricii de marmeladă, fost senator liberal între cele două Războaie Mondiale.
Mircea Zăgănescu a absolvit Institutul Politehnic din Timișoara în anul 1947 și Facultatea de Fizică din Cluj în anul 1959. Cariera știinţifică și academică a profesorului Mircea Zăgănescu este strâns legată de înfiinţarea Facultăţii de Știinţe ale Naturii la Universitatea de Vest din Timișoara. Astfel, când Facultatea de Fizică a fost înfiinţată în anul 1962, lectorul Mircea Zăgănescu a fost numit prodecan. Începând cu anul universitar 1968/1969, M. Zăgănescu va ocupa funcția de decan al Facultăţii de Fizică.
Din această calitate, în 1968, a contribuit la înfiinţarea Departamentului de Chimie Anorganică, Analitică şi Tehnologică, precum şi a Departamentului de Chimie Organică şi Fizică în cadrul Facultăţii de Fizică, prin regruparea cadrelor didactice şi a personalului auxiliar de la Departamentele de Chimie anterioare, aparţinând de Facultatea de Fizică a Universităţii şi de Facultatea de Fizică-Chimie a Institutului Pedagogic de 3 ani.
De asemenea, a înfiinţat noi laboratoare didactice și de cercetare. (Creșterea cristalelor din topitură și soluţie, Spectroscopie, Raze X, ș.a.) și a organizat prima bibliotecă de fizică, în cadrul BCUT, cu acces direct la raft, inclusiv pentru studenţi.
Cadru didactic vizionar, a introdus idei noi, de avangardă, în predarea cursurilor: aplicaţii ale teoriei grupurilor în fizică, teoria cuantică a câmpului, electrodinamica cuantică, teoria relaţiilor de dispersie, unificarea teoriei interacţiunilor slabe și electromagnetice.
A publicat peste 100 lucrări știinţifice, dintre care peste 60 în reviste din străinătate.
A publicat primul preprint din universitate în 1968, punând bazele seriei de preprinturi UTFT, cunoscute azi în întreaga lume. A publicat primul articol cu afilierea UVT menţionat în baza de date SCOPUS.
În 1972 devine doctor al Universității Craiova.
În 1978 își ia docența la aceeași universitate.
A fost membru al Societății Americane de Fizică și membru al Societății Europene de Fizică, membru al Societății Americane de matematică; președinte al Comisiei de Astronautică de pe lângă Academia Română (20 ani); cercetător NASA-SUA (1966-1998).
A fost distins cu medalia muncii și Ordinul muncii cls. a-III-a.
S-a stins din viață pe 14 aprilie 1998.

SURSE:
-Ștefan Elena, Ion Gaghii( coordonator )- ,,Asalt spre crestele destinului”, Giurgiu, Editura Cronos, 2006, p. 348-349
https://galapremiilor.uvt.ro
https://ro.wikipedia.org
FOTO:
https://galapremiilor.uvt.ro
Material întocmit de Coman Andreea, bibliotecar

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.