ITINERARII CULTURALE PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE …

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

ITINERARII CULTURALE
PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE

ION ADAMEŞTEANU
Medic veterinar, distins cu titlul de ,,doctor honoris causa’’.

Astăzi îl celebrăm pe medicul veterinar român, unul dintre creatorii școlii românești de patologie medicală veterinară, Ion Adameșteanu.
Ion Adameșteanu s-a născut în anul 1911, județul Giurgiu, comuna Toporu.
A studiat și descris pentru prima dată mai multe zoonoze, printre care, stachybotriotoxicoza, anemia infecțioasă la cal, mycoplasmoza aviară. Este fratele arheologului Dinu Adameșteanu.
Şcoala primară a început-o în comuna natală. A urmat Liceul „Ion Maiorescu” (1923-1930) şi cursurile Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti (1930-1936), unde îşi ia doctoratul, precum şi docenţa (1970) .
Funcţionează, mai întâi, la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, ca şef de lucrări, conferenţiar şi profesor universitar titular (1953-1958). Apoi se transferă la Cluj-Napoca, profesor universitar titular şi şef de catedră la Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară.
A fost membru corespondent al Societăţii de Patologie Comparată din Franţa (1963), al Academiei Regale de Medicină din Belgia (1971), membru al Academiei de Ştiinţe din New York (1976), precum şi membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din România (1974).
A fost distins cu titlul de ,,doctor honoris causa’’ al Facultăţii de Medicină Veterinară Brno (1969).
Este unul dintre creatorii şcolii româneşti de patologie medicală veterinară şi precursor pe plan mondial al tehnologiei.
A fost distins cu premiul ,,Ion Ionescu de la Brad’’ al Academiei Române (1974). La Cluj-Napoca, a creat unul dintre cele mai valoroase centre de cercetare medico-veterinare din Europa.
S-a pensionat în 1976 şi a decedat, pe 15 noiembrie, acelaşi an, la Cluj- Napoca.

SURSE:
,,Asalt spre crestele destinului” – Ștefan Elena, Ion Gaghii( coordonator), Editura Cronos, 2006
https://ro.wikipedia.org
FOTO:
http://constanta.dsvsa.ro
https://www.galeriile-cismigiu.ro
Rubrică realizată de Coman Andreea, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoanăNu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Ar putea fi o imagine cu text care spune „ION ADAMEȘTEANU Yatropatiile în medicina veterinară”Ar putea fi o imagine cu text care spune „TEHNOPATII LA ANIMALELE DOMESTICE Editura CERES”

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.