ITINERARII CULTURALE PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE …

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

ITINERARII CULTURALE
PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE

NICOLAE CANTONIERU- 122 de ani de la nașterea scriitorului giurgiuvean

Astăzi îl celebrăm pe scriitorul giurgiuvean Nicolae Cantonieru (pseudonimul lui Nicolae Niculescu).
Nicolae Cantonieru, s-a născut în anul 1899, în orașul Giurgiu, pe strada Soarelui, nr. 6, fiu al d-lui Ilie Niculescu de douăzeci și unu de ani, de profesie cizmar și al d-nei Rada Ilie Niculescu de douăzeci și unu de ani, de profesie casnică ambii de religie ortodoxă.
Scriitorul publică în anul 1916, în paginile revistei ,,Școlarii, revistă instructivă și educativă pentu școlari și tineret” poezia sa ,,Restriște”, sub semnătura Nicu-Niculescu Cantoniary.
Astfel, în februarie 1916, cand adolescentul Niculae Niculescu, nici nu împlinise vârsta de 17 ani, debutează în paginile unei reviste naționale citită de elevii și cadrele didactice ale acelui timp.
Cantonieru, și-a început activitatea literară la Brașov, unde a ajuns ca ofițer, publicând în revista ,,Ritmuri”(1929-1930) proză și recenzii, semnate N. Niculescu-Cantonieru.
Analizând conținutul revistei, întâlnim pagini de proză și poezie, în cuprinsul cărora sunt descrise aspecte ale vieții pline de lipsuri a țăranilor, muncitorilor și intelectualilor.
Valoare literară a revistei ,,Ritmuri” constă în faptul că ea nu cuprinde o literatură de salon, ci exprimă realități ale societății contemporane. Pornită pe acest drum revista și-a asigurat un număr mare de colaboratori, nu numai locali, dar și din întreaga țară: George Bacovia, Emil Isac, Ion Minulescu, Cincinat Pavelescu.
,,Oameni”, pare să fie nuvela care prezintă posibilitățile maxime artistice ale lui Cantonieru.
Scriitorul era stăpânit de câteva obsesii: mediul acvatic, dereglarea sentimentului erotic și predilecția spre lumea nepăstuiților sorții. Un univers întunecat în care creștea floarea deznădejdii, a destinului amar ce contropește existențele.
În toamna anului 1935, într-o mahala a orașului Giurgiu, pe strada Soarelui se stingea, de tuberculoză, prozatoru N. Cantonieru.
Scriitorul a fost iubit în lumea literaților, de cei din boema artistică a epocii îndeosebi. Amicii au auzit de moartea lui abia mai târziu, deși fiecare o aștepta ca pe o izbăvire a unui suflet îndelung chinuit.

SURSE:
,,Nicolae Cantonieru, scriitor militar”- Emil Talianu- Iași, Editura Rotripo 2019, p. 6-11
,,Asalt spre crestele destinului” – Ștefan Elena, Ion Gaghii (coordonator), Giurgiu, Editura Cronos, 2006, p. 53-55
FOTO:
http://constanta.dsvsa.ro
https://www.galeriile-cismigiu.ro
Rubrică realizată de Coman Andreea, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine alb-negru cu unul sau mai mulţi oameniAr putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni şi textNu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.+3

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.